Στο «μικροσκόπιο» των ιρλανδικών αρχών το Instagram

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» των ιρλανδικών αρχών το Instagram
Για το αν τηρεί τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων των ανήλικων χρηστών.

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών της Ιρλανδία έχει μπει το Instagram, θυγατρική του Facebook για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ανήλικων χρηστών, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Βρετανικού Τύπου (BBC και Sunday Telegraph) η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών δύο ξεχωριστές διαδικασίες τον περασμένο μήνα. Ο λόγος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι πως οι αριθμοί τηλεφώνων και διευθύνσεις email χρηστών ηλικίας κάτω των 18 ετών ήταν προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες στο δίκτυο.

Ειδικότερα, η DPC ερευνά αν η εφαρμογή τήρησε όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κυρίως στην περίπτωση ανήλικων χρηστών. Να θυμίσουμε ότι για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στο Instagram θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης τηρεί την Ευρωπαϊκή Ρύθμιση για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (RGPD) όσον αφορά την διαμόρφωση των προφίλ και των λογαριασμών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, το 2019 ο Αμερικανός επιστήμονας Ντέιβιντ Στιρ, ειδικός σε θέματα δεδομένων, συμπέρανε μετά την ανάλυση 200.000 λογαριασμών παγκοσμίως ότι οι χρήστες κάτω των 18 ετών μπορούσαν πολύ εύκολα να μεταπηδήσουν σε έναν επαγγελματικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός αυτού του είδους αξιώνει οι χρήστες να δημοσιοποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι ορατοί από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Telegraph, η οποία δημοσιοποίησε πρώτη την είδηση για την έρευνα, διευκρίνισε ότι η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε την έρευνά της έπειτα από καταγγελία που έκανε ο Στιρ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ηρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας επιτηρεί για λογαριασμό της ΕΕ το Facebook, δεδομένου ότι η περιφερειακή έδρα της αμερικανικής εταιρείας βρίσκεται στην Ιρλανδία.

Μετά από αίτημα του AFP, Facebook και DPC αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider