Η μάχη της κονσόλας ξεκινά με φόντο την πανδημία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μάχη της κονσόλας ξεκινά με φόντο την πανδημία
Το νέο επεισόδιο της μάχης των παιχνιδομηχανών είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Την ώρα όμως που οι δύο μεγάλοι αντίπαλο, Sony και Microsoft «ακονίζουν» τις ...κονσόλες τους, ένας νέος αντίπαλος απειλεί την κυριαρχία τους.

Παιχνιδομαχίες με φόντο την πανδημία εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια και διεθνή αγορά τεχνολογίας. Οι βασικοί παίκτες εμπλουτίζουν τα όπλα τους στοχεύοντας σε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την πίτα των απανταχού gamers την ώρα που η οθόνη των smartphone μας καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας, εξελισσόμενη σε έναν απειλητικό ανταγωνιστή.

Τα νέα όπλα των Microsoft - Sony

Τα τελευταία νέα έρχονται από το στρατόπεδο της Microsoft η οποία την εβδομάδα που μας πέρασε αποκάλυψε τα επερχόμενα Xbox Series X και Series S. Παρότι οι πληροφορίες για μικρότερο σε μέγεθος και οικονομικότερο «αδερφάκι» του Xbox Series X, ήταν ελάχιστες η Microsoft έκανε την αποκάλυψη όχι μόνο του προϊόντος αλλά και όλων των τεχνικών του χαρακτηριστικών. Η νέα λευκή κονσόλα που θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου στα 299 ευρώ, φορά τον ίδιο επεξεργαστή με το Xbox Series X (έναν οκταπύρηνο AMD Zen 2) χρονισμένο όμως στα 3,6 GHz αντί για 3,8 GHz που είναι του Xbox Series X. Η κάρτα γραφικών είναι μία RDNA 2 της AMD με 20 μικροεπεξεργαστές (CU) στα 1,565 GHz με ισχύ 4 TFLOP. Σύμφωνα μάλιστα με τη Microsoft το σύστημα προορίζεται για γραφικά στα 1440p και τα 60 fps (ή έως και 120 fps σε χαμηλότερη ανάλυση). Κατά τα λοιπά η RAM θα είναι 10 GB και η χωρητικότητα του Xbox Series S θα είναι 512 GB (έρχεται με NVMe SSD δίσκο PCIe 4ης γενιάς) με δυνατότητα επέκτασης στο 1 TB. Ειδοποιός διαφορά είναι ότι το μικρό Xbox συνδέεται μέσω HDMI 2.1 και δεν θα διαθέτει μονάδα οπτικού τίτλου, δηλαδή όλο το περιεχόμενο θα τρέχει σε ψηφιακή μορφή.

Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν εκεί. Αυτή την εβδομάδα η εταιρεία έδωσε πληροφορίες και τον μεγάλο αδερφό του XBox Series S, το XBox Series X. Ο μεγάλος αδερφός, θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου στα 499 ευρώ για την ευρωπαϊκή αγορά με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το μπαλάκι έχει περάσει πλέον στη Sony, η οποία τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, αναμένεται να ανακοινώσει την τιμή των δύο εκδόσεων του PlayStation 5, μια κονσόλα που πρωτογνωρίσαμε τον Ιούνιο σε διαδικτυακό event της εταιρείας. Πέρα από το PlayStation 5 ο ιαπωνικός κολοσσός θα κυκλοφορήσει και το PlayStation 5 Digital Edition, το οποίο δεν θα διαθέτει το 4K UHD Blu-Ray optical drive και λέγεται ότι θα είναι οικονομικότερο.

Οι δύο νέες κονσόλες της Sony, οι οποίες διακρίνονται για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους, φορούν custom-made επεξεργαστής της AMD, αρχιτεκτονικής Zen 2, με οκτώ πυρήνες που έχουν συχνότητα λειτουργίας έως 3,5GHz. H RAM είναι 16GB, τύπου GDDR6. Όσο για τον επεξεργαστή γραφικών έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την AMD και είναι αρχιτεκτονικής RDNA2 με 36 υπολογιστικές μονάδες (compute units) που θα χρονίζονται έως στα 2,23GHz . Το SSD έχει χωρητικότητα 825GB και προσφέρει ταχύτητες IO Throughput 5.5GB/δευτερόλεπτο (RAW) ωστόσο υπάρχει και NVMe SSD υποδοχή για περαιτέρω επέκταση του αποθηκευτικού χώρου μέσω εξωτερικού σκληρού δίσκου.

Η τιμή του Xbox Series S θεωρείται από πολλούς ως το μεγάλο όπλο της Microsoft και παρόλο που η η τιμή του PlayStation 5 Digital δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, φαντάζει απίθανο η αφαίρεση του Blu-Ray drive και μόνο να το φτάσει στα επίπεδα της τιμή του Series S.

Ωστόσο την επιτυχία των καινούργιων παιχνιδομηχανών θα καθορίσουν τα παιχνίδια που έχουν διαθέσιμα και δη τα αποκλειστικά, τα οποία ήταν μέχρι σήμερα περισσότερα στην περίπτωση του PS δίνοντας στην Sony το μεγαλύτερο μερίδιο της gaming πίτας. Την πρωτοκαθεδρία του PS5 άλλωστε αναφέρει και πρόσφατη έρευνα της Ladbible, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 7.500 gamers. Οι συμμετέχοντες σε αυτή έδειξαν ξεκάθαρη προτίμηση για το PS5 κυρίως λόγω της μεγάλης γκάμας παιχνιδιών του.

Οι πιστοί του αντίπαλου στρατοπέδου πάντως, τονίζουν ότι η δελεαστική πρόταση του Game Pass, αλλά και τα νέα studio της Microsoft θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο στην επόμενη γενιά και δώσουν στην Microsoft το πολυπόθητο προβάδισμα.

Ο μεγάλος νικητής το mobile gaming

Την ώρα όμως που οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές κονταροχτυπιούνται για την επικράτησή τους, ένας νέος αντίπαλος έχει έρθει στο προσκήνιο, απειλώντας μάλιστα την πρωτοκαθεδρία τους. Ο λόγος για το mobile gaming, το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος αφού οι κατασκευαστές smartphone ποντάρουν τα ρέστα τους σε οθόνες και γρήγορους επεξεργαστές και οι developpers δεν σταματούν να προγραμματίζουν νέα παιχνίδια.

Η θέρμη με την οποία επιδίδονται οι εταιρείες στην αρένα του gaming οφείλεται φυσικά και στην πανδημική κρίση, η οποία έκλεισε πολύ κόσμο στο σπίτι και εκτίναξε τα νούμερα τόσο της συνδρομητικής όσο και των online games.

Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια αγορά των παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2020 με τα downloads αλλά και τις δαπάνες για mobile games να εκτοξεύονται με αφορμή το lockdown.

Μάλιστα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία οι δαπάνες για mobile games έπιασαν ρεκόρ όλων των εποχών. Σύμφωνα με την εταιρεία App Annie, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 πραγματοποιούνταν περίπου 1 δισ. downloads ανά εβδομάδα... Ειδικά την πρώτη εβδομάδα του δευτέρου τριμήνου, οι εβδομαδιαίες λήψεις παιχνιδιών για κινητά έσπασαν ρεκόρ με πάνω από 1,2 δισ. downloads. Τα επίπεδα λήψεων παρέμειναν στο 1 δισ. κατά μέσο όρο σε όλη τη διάρκεια του τριμήνου, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% σε ετήσια βάση.

Όσο για τις καταναλωτικές δαπάνες για παιχνίδια σε κινητά κατέγραψαν το δικό τους τριμηνιαίο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 19 δισ. δολάρια.

Οι ειδικοί του χώρου επιμένουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και τονίζουν στις εκτιμήσεις τους πως οι δαπάνες του mobile gaming θα ξεπεράσουν αυτές για επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια σε κονσόλες κατά 2,8 φορές και 3,1 φορές αντίστοιχα. Κάτι που Microsoft και Sony έχουν λάβει υπόψη τους για το μέλλον....

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider