Ελκυστική εθελούσια έξοδο τρέχει ο ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελκυστική εθελούσια έξοδο τρέχει ο ΟΤΕ
Οι όροι, οι στόχοι και τα επόμενα βήματα για τον μετασχηματισμό του οργανισμού.

Ελκυστικό πακέτο εθελούσιας εξόδου τρέχει αυτή την περίοδο στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, ενώ προετοιμάζεται ένα ακόμα αντίστοιχο πρόγραμμα για τους εργαζόμενους το οποίο θα τρέξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα με πολύ καλά κίνητρα τόσο για τους προς συνταξιοδότηση υπαλλήλους όσο και για τους υπαλλήλους με πολυετή εμπειρία στον Οργανισμό που θέλουν να αποχωρήσουν.

Η πρώτη περίπτωση αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα (μερικής ή κανονικής) συνταξιοδότησης μέχρι το 2026 και οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας το 70% του μισθού τους μέχρι και την συνταξιοδότηση τους χωρίς να εργάζονται.

Οι υπόλοιποι που μπορούν να επωφεληθούν του προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα πρέπει να έχουν προϋπηρεσία αρκετών χρόνων στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, ήτοι να έχουν προσληφθεί πριν από το 2005. Αυτοί θα λάβουν από 20 έως 50 μισθούς ανάλογα με την ηλικία, την προϋπηρεσία, την θέση τους στον οργανισμό και την οικογενειακή τους κατάσταση (για παράδειγμα προσαύξηση ενός μισθού για κάθε τέκνο).

Πέρα από την τρέχουσα περίοδο, ο οργανισμός αναμένεται να τρέξει ένα ακόμα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με πανομοιότυπους όρους, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους - η έναρξή του υπολογίζεται στο τέλος του Φθινοπώρου. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, είναι να αποχωρήσουν σύνολο και με τα δύο προγράμματα περί τους 600 εργαζόμενους.

Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο που μας πέρασε με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο κόστισε στον ΟΤΕ περίπου 50 εκατ. ευρώ αποχώρησαν περί τα 450 άτομα.

Με τις εθελούσιες εξόδους οι οποίες αφορούν τόσο στη μητρική ΟΤΕ, όσο και στην θυγατρική Cosmote, μέχρι το τέλος του έτους, το προσωπικό του ΟΤΕ θα έχει μειωθεί κατά 1.000 και πλέον εργαζόμενους από τις 9.500 που είναι σήμερα.

Προχωρά η απόσχιση των κλάδων

Σημειωτέων ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες του οργανισμού συμπίπτουν χρονικά με την επιχειρησιακή αναδιοργάνωση που έχει ξεκινήσει και την οποία είχε προαναγγείλει ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Μιχάλης Τσαμάζ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτής προχωρά ο μετασχηματισμός των βασικών λειτουργιών που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη - τεχνικούς πεδίου, εξυπηρέτηση πελατών και καταστήματα λιανικής - σε ξεχωριστές, ιδιόκτητες εταιρείες, εντός της οικογένειας του Ομίλου ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα η απόσχιση των κλάδων που έχει ήδη εγκριθεί τόσο από την Διοίκηση του Ομίλου και από τα κεντρικά της Γερμανίας, θα μεταφέρει πολλούς εργαζόμενους του οργανισμού στις θυγατρικές εταιρείες Cosmote Technical Services, Cosmote e-Value και Γερμανός. Αναλυτικότερα, οι τεχνικοί του ΟΤΕ και της Cosmote θα υπάγονται σε μια εταιρεία την Cosmote Technical Services, οι εργαζομένοι που ασχολούνται με την εξυπηρέτηση πελατών μέσω τηλεφώνου θα μεταφερθούν στην Cosmote e Value όπου υπάγονται τα call center του Ομίλου ενώ οι εργαζόμενοι των καταστημάτων Γερμανός Α.Ε. και Cosmote θα υπαχθούν κι αυτοί σε μια εταιρεία - στην Γερμανός - χωρίς όμως αυτό να επιφέρει καμία αλλαγή στην επωνυμία των καταστημάτων.

Στόχος της απόσχισης των κλάδων, όπως έχει διευκρινίσει στο παρελθόν η διοίκηση του ΟΤΕ, είναι να διασφαλιστεί η αυτονομία και η ευελιξία που απαιτείται ώστε να αποκτήσουν οι εν λόγω λειτουργίες ανταγωνιστικό πλεονέκτημά και για να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider