Εντός ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Forthnet από την United

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός ημερών η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Forthnet από την United
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης ολοκληρώθηκαν οι σχετικές κανονιστικές προϋποθέσεις.

Έως ή γύρω στις 8 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εξαγορά του χρέους της Forthnet από τον όμιλο United, δεδομένου ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης ολοκληρώθηκαν οι σχετικές κανονιστικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα όπως διευκρινίζει η Forthnet σε σημερινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση της, «την 29η Μαΐου 2020, η Forthnet Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος United (ο «Αγοραστής») συμφώνησε να αγοράσει από τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank όλες τις υφιστάμενες απαιτήσεις που κατέχουν οι Πωλητές σε βάρος της Εταιρείας (και της σημαντικότερης θυγατρικής της Εταιρείας, Forthnet Media A.E.), όλες τις μετατρέψιμες ομολογίες που κατέχουν οι Πωλητές (οι «Μετατρέψιμες Ομολογίες») και όλες τις κοινές μετοχές της Εταιρείας τις οποίες κατέχουν οι Πωλητές (συνολικά, η «Συναλλαγή»).Την ίδια ημέρα, η Εταιρεία επίσης ανακοίνωσε ότι, κατόπιν πλήρωσης των οικείων προϋποθέσεων, ο Αγοραστής θα εξαγόραζε αρχικά μέχρι το 50% περίπου των Μετατρέψιμων Ομολογιών και όλες τις Δανειακές Απαιτήσεις (συνολικά, η «Συναλλαγή Εξαγοράς Χρέους»), και ότι θα προχωρούσε σε μεταγενέστερο στάδιο στην εξαγορά των υπολειπόμενων Μετατρέψιμων Ομολογιών και των Πωλούμενων Μετοχών».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι νωρίτερα σήμερα, η Forthnet ενημερώθηκε από τον αγοραστή ότι οι σχετικές κανονιστικές προϋποθέσεις έχουν πληρωθεί και τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προχωρήσουν προσηκόντως στην ολοκλήρωση της Συναλλαγής Εξαγοράς Χρέους σε πρώτο στάδιο την 8η Σεπτεμβρίου 2020 ή κοντά στην ημερομηνία αυτή.

Κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης, μάλιστα, όπως τονίζεται, η United θα εκκινήσει προσηκόντως τη διαδικασία μετατροπής των Μετατρέψιμων Ομολογιών σε κοινές μετοχές.

«H United επαναλαμβάνει προς την Εταιρεία τη δέσμευσή του να εκτιμήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Οι ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθούν, αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Εταιρείας και να της παράσχουν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του Αγοραστή να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα για την Εταιρεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεπικοινωνιακού ομίλου η οποία ξεκίνησε το 2017, τελεσφόρησε στο τέλος Μαΐου με την υπογραφή της συμφωνίας με τον βρετανικό όμιλο. Η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της BC Partners για την πώληση των μετοχών, δανείων και μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν στη Forthnet έναντι περίπου 45 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσφέρει στην ελληνική εταιρεία κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία, δύο τομείς που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν αλλαγές στο σύνολο του κλάδου, δρομολογώντας εξελίξεις.

Ο νέος επενδυτής που τοποθετείται στην ελληνική αγορά μέσω της Forthnet κι όχι μέσω της Wind, για την οποία είχε δείξει αρχικά ενδιαφέρον – το fund μετείχε στον προ μηνών διαγωνισμό ο οποίος αναβλήθηκε - φαίνεται να προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να επεκτείνει αλλά και ισχυροποιήσει την παρουσία του στα Βαλκάνια. Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της United Group κι επικεφαλής των επενδύσεων της BC Partners σε τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης, πραγματοποίησε πέρυσι ακόμα δύο σημαντικές εξαγορές στην περιοχή των Βαλκανίων – την εξαγορά της Tele2 Croatia εναντι 220 εκατ. ευρώ και του βουλγαρικού παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Vivacom έναντι 1,2 δισ. ευρώ. Πλέον η United Group ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός πάροχος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ήδη παρουσία σε Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία, μέσω εταιρειών όπως η SBB, η Telemach, TotalTV κ.α ενώ προσφέρει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της σε περισσότερα από 1,8 εκατ. νοικοκυριά. Όσο για την μητρική εταιρεία BC Partners, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες στην Ευρώπη και τα τελευταία δέκα χρόνια και στην Β. Αμερική, έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ και έχει προχωρήσει σε 113 επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε 5 βασικούς κλάδους σε 18 χώρες. Στη χώρας μας η εταιρεία έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.

Η εν λόγω εξαγορά των χρεών της Forthnet αναμένεται να φέρει αλλαγές στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο insider.gr. Οι αλλαγές ωστόσο θα εξαρτηθούν από την στρατηγική που θα αποφασίσει να ακολουθήσει ο νέος μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider