SpaceΧ: Άνθρωποι στον Άρη το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SpaceΧ: Άνθρωποι στον Άρη το 2024

Τα σχέδια της να στείλει ανθρώπους στον Άρη το 2024, έξι χρόνια νωρίτερα από ότι έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η NASA, έφερε στο φως η SpaceX, μέσω του CEO της, Elon Musk κατά την ομιλία του στο Code Conference που λαμβάνει χώρα αυτή τη βδομάδα στην Καλιφόρνια.

Ήδη η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ιδρυτή των Tesla και PayPal, είχε ανακοινώσει πριν από ένα περίπου μήνα πως θα στείλει ένα από τα διαστημικά σκάφη της στον Άρη έως το 2018. Η πρώτη αποστολή του πυραύλου Red Dragon 2(Κόκκινος Δράκος) της SpaceX θα είναι μη επανδρωμένη και θα αποτελέσει ένα βήμα προετοιμασίας για την μελλοντική αποίκιση του 'Αρη. Σύμφωνα όμως με αυτά που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Καλιφόρνια, ο Musk, αν η πρώτη αποστολή στεφθεί με επιτυχία θα πραγματοποιεί μια διαστημική αποστολή κάθε 26 μήνες.

Αν όλα πάνε καλά, η διαστημική αποστολή της SpaceX θα είναι η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή στον «κόκκινο» πλανήτη και το σημαντικότερο επίτευγμα της ιδιωτικής διαστημικής βιομηχανίας, η οποία γίνεται ολοένα πιο τολμηρή και φιλόδοξη.

«Απώτερος στόχος των μελλοντικών αποστολών θα είναι να μεταφέρουν αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», συμπλήρωσε ο Musk. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Musk. Όπως τόνισε το πρώτο διαστημόπλοιο που θα μεταφέρει ανθρώπινο φορτίο θα απογειωθεί το 2024.

Το Flying Dragon 2 έχει μέγεθος ενός SUV και είναι ικανό να μεταφέρει μέχρι επτά άτομα ενώ το ταξίδι μέχρι τον κόκκινο πλανήτη θα διαρκεί 18 μήνες.

«Δεν θα πρότεινα ένα ταξίδι με το Flying Dragon 2, 18 μήνες είναι πολλοί για να τους περάσει κανείς μέσα σε ένα SUV» ανέφερε χαριτολογώντας ο Musk και διευκρίνισε πως οι πρώτοι τολμηροί που θα θελήσουν να αποικίσουν στον κόκκινο πλανήτη δεν θα έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν στην γη. «Αν θέλετε να επιλέξετε ένα μέρος για να πεθάνετε τότε ο Άρης δεν είναι κακή επιλογή» συμπλήρωσε.

O Ceo της SpaceX βέβαια δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την ζωή στον Άρη, σημείωσε όμως, πως θα αποκαλύψει λεπτομερώς τα σχέδιά του τον Σεπτέμβριο, στο International Astronautical Congress conference.

Ερωτηθείς κατά την ομιλία του για την ακρίβεια της ταινίας «The Martian» με πρωταγωνιστή τον Matt Damon, ο Musk βαθμολόγησε την ταινία με οκτώ στα δέκα για την επιστημονική της ακρίβεια. Σημείωσε όμως πως είναι απίθανο, όχι αδύνατο, να ταξιδέψεις με τον τρόπο που απεικονίζεται στην ταινία στο διάστημα».

Αν και ο ίδιος δεν έχει αποχωριστεί τη γη μέχρι στιγμής, σχεδιάζει να μπει σε τροχιά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Παρά τα σχέδια για το διάστημα βέβαια, ο ίδιος δεν πιστεύει πως οι άνθρωποι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να εγκαταλείψουν τον πλανήτη γη. «Νομίζω ότι είναι αρκετά μεγάλη για όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι η SpaceX τον Απρίλιο έγραψε ιστορία στις ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις, καθώς για πρώτη φορά προσελήνωσε ένα επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο σε μια ρομποτική πλατφόρμα στη θάλασσα. Η εταιρεία έχει επίσης συνάψει συμβόλαιο με τη NASA για εφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Όπως αποδεικνύεται σε λίγα χρόνια μάλλον θα υπάρξει...πολυκοσμία στον 'Αρη, καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ετοιμάζουν τις δικές τους αποστολές. Από πλευράς της, η NASA φιλοδοξεί να στείλει τους πρώτους ανθρώπους στο Άρη τη δεκαετία του 2030.

Από τα φιλόδοξα σχέδια δεν θα μπορούσε να λείπει η Κίνα, η οποία έχει γνωστοποιήσει πως θα στείλει το δικό της ρομποτικό όχημα (ρόβερ) το 2020 σε έναν πύραυλο Long March στον Άρη ενώ με παράλληλες αποστολές στη Σελήνη σχεδιάζει να κατασκευάσει το δικό της διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από την Γη. Η κινεζική αστροναυτική βιομηχανία προσπαθεί να αναπτύξει τους δικούς πυραύλους πολλαπλών χρήσεων, με διαφορετική όμως τεχνολογία από ό,τι η SpaceX.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider