Άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή συμβάσεων για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή συμβάσεων για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
Εγκρίθηκε η κατακύρωση του Υποέργου «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» στη μειοδότη Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ - SPACE HELLAS ΑΕ – UNISYSTEMS ΑΕ».

Ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη θα προσφέρουν οι δημόσιες υπηρεσίες με την ολοκλήρωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, αφού περισσότερα από 34.000 κτίρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και οι ταχύτητες πρόσβασης στο internet θα αυξηθούν δραστικά. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και internet).

Να σημειωθεί ότι η Διακομματική Επιτροπή συνεδρίασε σχετικά με την υλοποίηση του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορά την έγκριση της διεξαχθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας, την κατακύρωση του έργου «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», καθώς και την έγκριση του σχεδίου της σχετικής εκτελεστικής σύμβασης.

Το έργο αυτό θα δώσει όλον τον βασικό εξοπλισμό και τις απαραίτητες υπηρεσίες, για την ασφαλή λειτουργία του Δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το οποίο θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά που θα διασυνδέει τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου τομέα και θα παρέχει την απαραίτητη υποδομή για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ τους.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζοντας συνοπτικά τη σημερινή κατάσταση του έργου και την αναγκαιότητα υλοποίησης του, ενώ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, σημείωσε την αναγκαιότητα για επίσπευση των ενεργειών για την υλοποίηση του έργου.

Τέλος, η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω:

1. Έγκριση της διεξαχθείσας διαγωνιστικής διαδικασίας για το Υποέργο «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ - Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης».

2. Έγκριση της κατακύρωσης του Υποέργου «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ - Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης» στη μειοδότη Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ - SPACE HELLAS ΑΕ – UNISYSTEMS ΑΕ».

3. Έγκριση του σχεδίου της εκτελεστικής σύμβασης για το Υποέργο «Ασφάλεια των Κεντρικών Υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» του Έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ - Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης».

4. Την κατά το νόμο συνέχιση της διαδικασίας από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. για το παραπάνω έργο.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του σχεδίου σύμβασης για το παραπάνω Υποέργο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν η υπογραφή αυτού από την ΚτΠ ΑΕ και την Ένωση Εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ - SPACE HELLAS ΑΕ – UNISYSTEMS ΑΕ», σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη υπογραφή σύμβασης για το έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Τι είναι το «Σύζευξις ΙΙ»

Το «Σύζευξις ΙΙ», το οποίο αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο καλύπτει σήμερα 4.500 σημεία παρουσίας φορέων, ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2009. Παρότι εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν προχώρησε και απεντάχθηκε. Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμεινε «παγωμένο» παρόλο που είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και υπήρχαν οι ανάδοχοι. Εν τέλει η επανεκίνησή των διαδικασιών πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, επί της ουσίας όμως η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 όπου και υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τους παρόχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πολυσύνθετο αυτό έργο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 700 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και των προβλεπόμενων επεκτάσεών του και το όφελος για το κράτος και τους φορολογούμενους με την ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς η εξοικονόμηση πόρων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αναμένεται να ξεπεράσει το 40%. Πέρα από τις μεγάλες οικονομίες κλίμακας που θα προσφέρει στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα - είναι η πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση νέων ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες.

Να θυμίσουμε ότι στη μάχη για το Εθνικό Δίκτυο «Σύζευξις ΙΙ» έχουν ριχτεί όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας (Cosmote, Forthnet, Wind, Vodafone) καλούμενοι να παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1GB.

Συγκεκριμένα οι ανάδοχοι που θα προκύψουν μετά τους διαγωνισμούς θα διαθέτουν, θα διαχειρίζονται, θα συντηρούν και θα υποστηρίζουν για φορείς του Δημοσίου, ευρυζωνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα , υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, παροχή εφεδρικών συνδέσεων πρόσβασης καθώς και 1.482 δημόσια hotspots για δωρεάν πρόσβαση στο internet για τους πολίτες.

Σημειωτέον ότι όσον αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες η χώρα έχει χωριστεί σε οκτώ «νησίδες» και στις μεγαλύτερες εξ αυτών έχουν δημιουργηθεί υποτομείς - για παράδειγμα η Αττική έχει χωριστεί σε έξι υποτομείς - τους οποίους και καλούνται να διεκδικήσουν μέσω των δημοπρασιών οι ενδιαφερόμενοι. Ειδικότερα ο όμιλος ΟΤΕ και η Vodafone Ελλάδος εκδήλωσαν ενδιαφέρον για όλες τις νησίδες, η Forthnet για τις 1, 6, 7 και 8 και η Wind Ελλάς για τις 1, 4 και 6. «Συμφωνίες - πλαίσιο» έχουν υπογράψει και οι 4 εταιρείες και πλέον η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. θα κάνει «μικρούς» διαγωνισμούς για ένα πακέτο κτηρίων ανά νησίδα, τα οποία θα ανατίθενται στον πάροχο που θα καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider