Τους εταιρικούς χρήστες βάζουν πλέον στο στόχαστρο οι κυβερνοεγκληματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τους εταιρικούς χρήστες βάζουν πλέον στο στόχαστρο οι κυβερνοεγκληματίες
Πάνω από το ένα τρίτο των επιθέσεων τραπεζικού κακόβουλου λογισμικού το 2019 στόχευαν εταιρικούς χρήστες

Στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών μπαίνουν και οι εταιρικοί χρήστες αφού σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky από τους 773.943 χρήστες λύσεων της Kaspersky που δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικά Trojans, πάνω από το ένα τρίτο άνηκε στον επιχειρηματικό τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρύματα της ανάλυσης της Kaspersky για το τοπίο των οικονομικών απειλών το προηγούμενο έτος, το 35,1% των επιθέσεων στόχευε εταιρικούς χρήστες, ποσοστό αυξημένο εν συγκρίσει με το σταθερό 24%-25% που ήταν τα προηγούμενα τρία έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σκεπτικό είναι σαφές: οι επιθέσεις στον τομέα B2B μπορούσαν όχι μόνο να παρέχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς συστημάτων πληρωμών, αλλά, μέσω της έκθεσης των εργαζομένων, θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τους οικονομικούς πόρους μιας εταιρείας.

Όσο για την χώρα που αποτέλεσε τον νούμερο ένα στόχο για το 2019, αυτή ήταν η Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 30% των παγκόσμιων χρηστών που δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό. Ακολουθούν η Γερμανία (με ποσοστό άνω του 7%) και η Κίνα (πάνω από 3%).

«Ενώ ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων με τραπεζικά Trojans μειώθηκε το 2019, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα στοιχεία των εταιρικών χρηστών δείχνει ότι δεν παρατηρούμε ακόμη παύση των οικονομικών απειλών. Ως εκ τούτου, ζητάμε από όλους να παραμείνουν προσεκτικοί κατά τη διεξαγωγή οικονομικών δραστηριοτήτων διαδικτυακά μέσω υπολογιστών. Ενώ βρισκόμαστε στην αιχμή της απομακρυσμένης εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποτιμηθεί η ασυγκράτητη επιθυμία των εγκληματιών για κλοπή χρημάτων», δήλωσε ο Oleg Kupreev, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Τα βασικά πορίσματα της έκθεσης για το phishing είναι τα εξής:

  • Το 2019, το ποσοστό των phishing επιθέσεων οικονομικής φύσεως αυξήθηκε από 44,7% του συνόλου των phishing περιπτώσεων σε 51,4%.
  • Σχεδόν μία στις τρεις προσπάθειες επίσκεψης μια σελίδας phishing που εμποδίστηκε από τα προϊόντα της Kaspersky σχετιζόταν με τραπεζικό phishing (27%).
  • Τα ποσοστά των επιθέσεων που σχετίζονται με επιθέσεις phishing σε συστήματα πληρωμών και ηλεκτρονικά καταστήματα ανήλθαν σε σχεδόν 17% και πάνω από 7,5% αντίστοιχα το 2019. Μεγέθη σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2018.
  • Το ποσοστό των phishing επιθέσεων οικονομικής φύσεως που αντιμετώπισαν οι χρήστες Mac μειώθηκε ελαφρώς, αντιπροσωπεύοντας το 54%.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα τραπεζικά Trojans ή «bankers» είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, καθώς επικεντρώνονται στην κλοπή χρημάτων. Συνήθως αναζητούν τα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών για ηλεκτρονικές πληρωμές και ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα, αποσπώντας κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης και, στη συνέχεια, μεταβιβάζουν αυτά τα δεδομένα στους επιτιθέμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider