Σπάει όλα τα ρεκόρ το online gaming ελέω κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπάει όλα τα ρεκόρ το online gaming ελέω κορονοϊού
Κατακόρυφη αύξηση στο online gaming και στο διαδικτυακό στοιχηματισμό φέρνει η κουλτούρα του «Μένουμε Σπίτι».

Η κουλτούρα του «Μένουμε Σπίτι» και η έμφαση στο cocooning, όπως το προσδιόρισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ανάγκασε τους πολίτες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ανακαλύπτουν τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία. Στις περιορισμένες οικιακές επιλογές ψυχαγωγίας πολλοί ήταν εκείνοι που προσέθεσαν το online gaming και τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, χαρίζοντας στον κλάδο θεαματική άνοδο.

Είτε από κινητά τηλέφωνα, είτε από υπολογιστές είτε από κονσόλες, το online gaming έχει «πάρει φωτιά» με τις σχετικές πλατφόρμες να καταγράφουν ιστορικά υψηλά στον αριθμό των χρηστών τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαιρετικά δημοφιλούς πλατφόρμας Steam που στις 22 Μαρτίου κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ με 20,7 εκατ. χρήστες να αξιοποιούν τις υπηρεσίες της ταυτόχρονα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στις εξίσου δημοφιλείς πλατφόρμες Playstation Network αλλά και Χ-box Live που καταγράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ χρηστών.

Αύξηση 67% κατέγραψε μόλις σε μια εβδομάδα και το περίφημο παιχνίδι της Niantic, Pokemon Go, το παιχνίδι που είχε δημιουργήσει φρενίτιδα το 2016 όπου και πρωτοκυκλοφόρησε με εκατομμύρια χρήστες να συρρέουν στους δρόμους κυνηγώντας εικονικά πλάσματατο. Για να κερδίσει αυτό το μεγάλο μερίδιο από την πίττα του online gaming μάλιστα η Niantic προχώρησε σε νέα έκδοση του παιχνιδιού ώστε να παίζεται ευκολότερα εντός σπιτιού.

Μέχρι και η King, σε μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και προώθησης του ήδη δημοφιλούς Candy Crush Saga, αποφάσισε να προσφέρει απεριόριστες ζωές στους χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι την Κυριακή 29 Μαρτίου, γεγονός που έκανε τα νούμερα της να εκτοξεθούν.

Ενδεικτική της αύξησης του online gaming είναι και ή άνοδος της κίνησης στα δίκτυα. Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό δίκτυο της Verizon ανέφερε ότι είχε αύξηση κίνησης κατά 75% κατά την πρώτη εβδομάδα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, προκειμένου να διατηρήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, οι εν λόγω πλατφόρμες «φρενάρουν» την ταχύτητα κατεβάσματος παιχνιδιών ώστε να ανταπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση του φόρτου.

Αλλαγές και στο online gambling

Ταυτόχρονα, στα νέα δεδομένα προσαρμόζεται και ο κλάδος του ψηφιακού στοιχηματισμού, καθώς οι παίκτες συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις σχετικές υπηρεσίες online. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου στο insider.gr, παρά το γεγονός ότι οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν ουσιαστικά σταματήσει, το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει αμείωτο. Αντίστοιχα, οι εταιρείες από την πλευρά τους σπεύδουν να προσφέρουν πλήθος εναλλακτικών, όπως για παράδειγμα virtual games, ανταποκρινόμενες στη νέα πραγματικότητα. Έτσι, και αυτό το κομμάτι της διασκέδασης προσαρμόζεται τάχιστα στις νέες συνθήκες, με τις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού να στρέφονται ταχύτατα προς τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Βοηθητικό αλλά με επικίνδυνες συνέπειες για την επόμενη ημέρα

Η στροφή σε αυτού του είδους την διασκέδαση είναι σίγουρα αναμενόμενη, αφού πέρα από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, αποτελούν εδώ και χρόνια ένα μέσο με το οποίο χάνει κανείς την αίσθηση του χρόνου, κάτι που αναζητούν πολύ κόσμος αυτή την περίοδο.

Επιπλέον βέβαια, οι online gaming κοινότητες διατηρούν ζωντανή, κατά κάποιο τρόπο, της έννοια της συνάθροισης δημιουργούν δηλαδή «δημόσιους χώρους συγκεντρώσεων», κάτι που λείπει στον κόσμο εν μέσω πανδημίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής ΜΜΕ Christian McCrea, ο οποίος ειδικεύεται στο online gaming στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας.

«Οι gaming πλατφόρμες καταγράφουν πολύ υψηλούς ρυθμούς χρηστών, οι οποίοι προσπαθούν μέσα από αυτές να ψυχαγωγηθούν και να επικοινωνήσουν, την ώρα που ο πραγματικός κόσμος μοιάζει να καταρρέει» συμπληρώνει.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι χρήστες σημειώνοντας ότι τα παιχνίδια αυτά βοηθούν αισθητά στην ψυχολογία τους. «Ένιωθα λιγότερα καταθληπτικά κατά την διάρκεια του εκγλεισμού μου όσο έπαιζα» ανέφερε ο Yang An από την Κίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγώντας ότι δαπανούσε πάνω από 8 ώρες ημερησίως στην κονσόλα Nintendo Switch για έναν ολόκληρο μήνα που διήρκεσε η ο κατ οίκον περιορισμός στην περίπτωσή του.

Το «ψυχολογικό βοήθημα» του σήμερα βέβαια μπορεί να αποβεί μοιραίο για το αύριο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Οι συνήθειες των παικτών μπορεί να μετασχηματίσουν ραγδαία την πραγματικότητά τους τους επόμενους μήνες, δεδομένης της κοινωνικής απομόνωσης, η οποία δείχνει ότι θα διαρκέσει αλλά και της οικονομικής κρίσης που θα την ακολουθήσει. Μεγαλύτερος φυσικά θα είναι ο αντίκτυπος στις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες έχουν θέσει το gaming στο επίκεντρο του, κατά πολύ αυξημένου, ελεύθερου χρόνου τους. Να θυμίσουμε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει κατατάξει τον εθισμό στο online gaming σε ασθένεια το 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider