Την πρωτοκαθεδρία της Samsung στα smartphones απειλεί η Apple

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την πρωτοκαθεδρία της Samsung στα smartphones απειλεί η Apple
Οι αποστολές iPhone το 4ο τρίμηνο ξεπέρασαν αυτές των κινητών τηλεφώνων της Samsung.

Την πρωτοκαθεδρία της Samsung απείλησε η Apple το 4ο τρίμηνο του 2019, αφού κινήθηκε στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα αποστολών κινητών τηλεφώνων από την νοτιοκορεατική εταιρεία. Ειδικότερα και σύμφωνα με νέα έκθεση της Strategic Analytics οι αποστολές iPhone της Apple για το 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους έφτασαν τα 70,7 εκατομμύρια τεμάχια την ώρα που οι αντίστοιχες της Samsung εκτιμώντας στα 68,8 εκατ.

Η Apple κέρδισε την 1η θέση συγκεντρώνοντας το 19% της παγκόσμιας αγοράς smartphone ενώ η Samsung πέρασε στην 2η θέση, παραμένοντας στο μερίδιο του 18% που είχε από πέρυσι. Στην 3η θέση έπεσε η Huawei με το μερίδιό της να φτάνει στο 15% στον απόηχο του σινοαμερικανικού «πολέμου».

Όσον αφορά το σύνολο των τεμαχίων που πωλήθηκαν το 4ο τρίμηνο του έτους, έφτασαν τα 375 εκατ. τεμάχια ενώ στο σύνολο του 2019 οι αποστολές smartphone άγγιξαν τα 1,4 δισ. τεμάχια, σύμφωνα με την Strategic Analytics.

«Οι αποστολές iPhone της Apple αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους - από 65,9 εκατομμύρια τεμάχια το Q4 του 2018 σε 70,7 εκατομμύρια το Q4 το 2019. Η χρονιά αποδεικνύεται η καλύτερη που είχε η Apple από το 2015 μέχρι και σήμερα». Σύμφωνα με τους αναλυτές της Strategic Analytics η ανάκαμψη της Apple οφείλεται αρχικά στο οικονομικότερο σε σχέση με τα λοιπά μοντέλα iPhone 11 αλλά και στην εξυγίανση της ζήτησης από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

shipment

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι γνώμες μεταξύ των ερευνητών της αγοράς διίστανται αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019 όταν η Apple σταμάτησε να ανακοινώνει τον αριθμό των τεμαχίων iPhone που πουλά παγκοσμίως. Να υπενθυμίσουμε ότι και η Samsung δημοσιεύει έναν συνολικό αριθμό πωλήσεων που αφορά τα smartphones αλλά και τα features phones.

Για το λόγο αυτό για παράδειγμα, η IHS Markit ισχυρίζεται ότι η πρωτιά για το 4ο τρίμηνο ανήκει στην Samsung η οποία πούλησε 70,7 εκατ. τεμάχια κι όχι στην Apple την οποία τοποθετεί στη 2η θέση με 67,7 εκατ. αποστολές συσκευών.

Το ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει κι από τις δύο έρευνες είναι ότι η μάχη για την πρωτιά του 4ου τριμήνου παίζεται μεταξύ της αμερικανικής και της νοτιοκορεατικής εταιρείας έχοντας αφήσει πίσω την κινεζική απειλή της Huawei.

Την πρωτοκαθεδρία της Apple έναντι της Samsung οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη αύξηση των πωλήσεων των iPhones η οποία έφερε έσοδαδ 56 δισ. δολάρια στον κολοσσό του Κουπερτίνο – μια αύξηση δηλαδη της τάξης του 8% στο 4ο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την εταιρεία το iPhone 11 ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο της εταιρείας καθόλη τη διάρκεια του 4ου τριμήνου.

Σε αντίθεση με την Apple η οποία παρουσίασε κέρδη ύψους 22,2 δισ. δολ. και έσοδα ύψους 91,8 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας το καλύτερο τετράμηνο στην ιστορία της όσον αφορά έσοδα και κέρδη, η Samsung παρουσίασε μείωση 38% στα κέρδη, παρά την σχετική άνοδο της επιχείρησης κινητών τηλεφώνων. Ειδικότερα η επιχείρηση κινητών τηλεφώνων της Samsung κατέγραψε αύξηση 67% φτάνοντας τα 2,13 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν 7% φτάνοντας τα 21,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η υποτονική ζήτηση στην επιχείρηση οθονών και η μείωση των τιμών στις LCD οθόνες είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 57% και τη μείωση των εσόδων κατά 11%.

Η κατάταξη διαφέρει στο σύνολο του έτους.

Παρά το ευνοϊκό 4ο τρίμηνο για την Apple, η εικόνα στο σύνολο του έτους διαφέρει με την Samsung να παρουσιάζει σημαντικά περισσότερες αποστολές κινητών τηλεφώνων από τον κολοσσό του Κουπερτίνο σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit (295 εκατ. εν συγκρίσει με τα 193 εκατ. της Apple).

Στην 2η θέση σύμφωνα με την ίδια εταιρεία βρέθηκε η κινεζική Huawei με 240 εκατ. αποστολές κινητών τηλεφώνων.

Και πάλι βέβαια η κατάταξη διαφοροποιείται αν αντί για τεμάχια υπολογίσουμε έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider