Πώς φθάσαμε στην μείωση των χρεώσεων για τα δεδομένα στην κινητή

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς φθάσαμε στην μείωση των χρεώσεων για τα δεδομένα στην κινητή
Μια κουβέντα που ξεκίνησε δημόσια από ένα συνέδριο μεταφέρθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.

Προϊόν διαπραγμάτευσης μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για την τηλεπικοινωνιακή αγορά εκτιμάται ότι ήταν οι μειώσεις στις χρεώσεις των δεδομένων που προχώρησαν μαζικά οι τρεις μεγάλοι πάροχοι την περασμένη Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας συνάντηση των επικεφαλής των τριών εταιρειών (Cosmote, Vodafone και Wind), με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στο μέγαρο Μαξίμου. Όμως η σχετική κουβέντα είχε ανοίξει πιο νωρίς και με δημόσιο τρόπο από την προηγούμενη εβδομάδα

Στις υψηλές χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας είχε αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Κάλεσε, μάλιστα, τις εταιρείες να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια τους προς τα κάτω. Την «σκυτάλη» πήρε την επόμενη ημέρα ο κ. Πιερακκάκης. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε αρχικά στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκρυστάλλωση του ποιες είναι οι πραγματικές τιμές και να καταγραφούν και επανέλαβε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν «γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».

Οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών που τοποθετήθηκαν στο ίδιο συνέδριο δήλωσαν ότι σημαντικό ρόλο για τα ακριβά πακέτα παίζει η υψηλή φορολογία, η οποία διαμορφώνεται μεταξύ 39% και 49% του λογαριασμού στα συμβόλαια κινητής. Παράλληλα σημείωσαν πως η χώρα μας εμφανίζεται ως μια από τις πιο ακριβές στην ΕΕ στην κινητή τηλεφωνία γιατί οι μελέτες βασίζονται στους ονομαστικούς καταλόγους που έχουν μεγάλη διαφορά από τις πραγματικές χρεώσεις.

Η δημόσια αυτή συζήτηση μεταφέρθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το κλάδο όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ενόψει και του επερχόμενου 5G. Αυτό, όμως, που κυριάρχησε είναι η άμεση αλλαγή των χρεώσεων στην κινητή τηλεφωνία και ειδικά στα δεδομένα, με τον πρωθυπουργό να ζητά από τις εταιρείες μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης.

Τι μειώσεις ανακοίνωσαν οι εταιρείες

Οι εταιρείες κινητής ανταποκρίθηκαν άμεσα ανακοινώνοντας νέες χαμηλότερες χρεώσεις διπλασιάζοντας τα δεδομένα που προσφέρουν στα πακέτα τους. Η αρχή έγινε από την Cosmote που ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τα πακέτα δεδομένων κινητής κρατώντας σταθερές τις χρεώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας σε διάστημα έξι μηνών, έχει «πενταπλασιαστεί ο διαθέσιμος όγκος στα πακέτα mobile Internet για τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η τιμή ανά GB να έχει μειωθεί κατά 80%» και πλέον η τιμή να διαμορφώνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ.

Ακολούθησε μετά από μερικές ώρες η Vodafone που ανακοίνωσε και αυτή ότι διπλασιάζει τα πακέτα δεδομένων που προσφέρει στους πελάτες τη και ανακοίνωσε νέα πακέτα δεδομένων 10 GB με 9,90 ευρώ τον μήνα και 40 GB με 19,90 ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία το κόστος ανά GB μειώνεται μεταξύ 0,30 και 1 ευρώ. Η Wind ανακοίνωσε ότι μειώνει το πακέτο απεριόριστων δεδομένων από τα 20 στα 15 ευρώ τον μήνα. «Οι συνδρομητές της εταιρείας μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά απεριόριστα data χωρίς να ανησυχούν για την κατανάλωση των δεδομένων, απλά ενεργοποιώντας την υπηρεσία unlimited GΒ», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider