Στα… data κρίνεται το μέλλον της κινητής και της οικονομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα… data κρίνεται το μέλλον της κινητής και της οικονομίας
Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ μια μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 14,9%.

Τα δεδομένα μέσω κινητού είναι το βασικό σημείο που θα καθορίσει, όχι μόνο την πορεία των τηλεπικοινωνιακών ομίλων αλλά και της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στο 21ο Infocom World Conference.

Με βάση τις εκτιμήσεις, το όφελος για την ελληνική οικονομία, σε όρους ΑΕΠ, από ενδεχόμενο διπλασιασμό της κατανάλωσης δεδομένων από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να φτάσει έως και τα 2,6 δισ. ή να συμβάλει 1,4% στο ΑΕΠ.

Μάλιστα, αν αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υπηρεσίες του Κράτους, των τραπεζών αλλά και του λιανεμπορίου (e-government, e-banking και e-commerce) σε τέτοιο βαθμό που να φθάσουν τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το 3,7% ή τα 6,8 δισ. ευρώ.

Βεβαίως για να ενισχυθεί η χρήση δεδομένων δεν αρκεί μόνο η βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών. Θα πρέπει να μειωθεί και το κόστος, που παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ μια μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 14,9%. Την ίδια στιγμή μια μείωση 10% της τιμής ανά λεπτό ομιλίας αυξάνει τα λεπτά ομιλίας κατά μόλις 1,1%.

Η υψηλότερη φορολόγηση στην ΕΕ

Τo IOBE σημειώνει παράλληλα ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή φορολογία. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ με τις αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 24% και ειδικό τέλος 12-20% βάσει της χρέωσης του λογαριασμού ενός πελάτη) να κυμαίνονται μεταξύ 39% και 49% της τελικής επιβάρυνσης. Η πρακτική φορολόγησης των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν συναντάται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία και μερικώς την Μάλτα όπου έχει επιβληθεί κάποιας μορφής ειδικός φόρος στις επικοινωνίες. Μείωση ή κατάργηση του ειδικού τέλους στις κινητές επικοινωνίες θα οδηγούσε σε μείωση του κόστους σύνδεσης.

Η πορεία των εσόδων

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, την τελευταία διετία ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών ανακάμπτει, μετά από μια περίοδο έντονης υποχώρησης μεγεθών λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι, τα έσοδα από υπηρεσίες σταθεροποιήθηκαν σταδιακά και ακολουθούν ήπια ανοδική πορεία από το 2016, αν και η κερδοφορία είναι ακόμα χαμηλή, 40% χαμηλότερη του επιπέδου το 2010.

Το 2018 τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν στα 1,9 δισ. καταγράφοντας άνοδο κατά 1,5% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, σε σχέση με το 2009 έχουν υποχωρήσει κατά 49%. Η θετική πορεία των εσόδων από υπηρεσίες συνεχίζεται το 2019, καθώς το πρώτο εξάμηνο καταγράφεται άνοδος κατά 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ελληνική οικονομία. Την περίοδο 2010-2018 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 2,7 δισ., ενώ επιπλέον 1,1 δισ. κατευθύνθηκαν στην απόκτηση αδειών χορήγησης φάσματος. Οι επενδύσεις του κλάδου σε υποδομές αποτελούν, διαχρονικά, τουλάχιστον το 1/3 των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. O υψηλός ρυθμός επενδύσεων αποτυπώνεται και στις ευρυζωνικές υποδομές, καθώς το σύνολο του πληθυσμού καλύπτεται από το δίκτυο τρίτης γενιάς, ενώ το 92% του πληθυσμού από το δίκτυο 4G.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider