Τριπλασιάστηκαν τα ρομπότ τα τελευταία 20 χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριπλασιάστηκαν τα ρομπότ τα τελευταία 20 χρόνια
Η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,3% το 2030 ενώ αναμένεται ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας των ρομπότ στις ΗΠΑ.

Αυξάνονται και πληθαίνουν τα ρομπότ στους χώρους εργασίας με τον αυτοματισμό να αποτελεί μια τάση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Παράλληλα βέβαια με την αύξηση των ρομπότ αυξάνει και ο προβληματισμός της διεθνούς κοινότητας γύρω από τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ο πολλαπλασιασμός τους για το μέλλον μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,3% το 2030. Αυτό ισοδυναμεί με την προσθήκη επιπλέον 4,9 τρισ. δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030 (σε σημερινές τιμές), που ισοδυναμεί με μια οικονομία μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αυτοματοποίηση και η χρήση των ρομπότ μπορεί να καταργήσει 20 εκατ. θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδοΤην αυξανόμενη διείσδυση του αυτοματισμού και των ρομπότ στους εργασιακούς χώρους, υπογραμμίζουν τα ίδια τα μεγέθη της αγοράς: οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ρομπότ που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως τριπλασιάστηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, φθάνοντας, παγκοσμίως, τα 2,25 εκατ.

Οι ίδιοι οι ερευνητές, που εκτιμούν ότι η άνοδος των ρομπότ έχει οφέλη σε επίπεδο παραγωγικότητας και οικονομικής ανάπτυξης, αναγνωρίζουν, επίσης και τα μειονεκτήματα, που αναμένεται να προκύψουν ταυτόχρονα. «Το πιο σημαντικό είναι προφανώς η απώλεια θέσεων εργασίας, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης, ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομίες, οι οποίες βασίζονται σε εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση», αναφέρουν οι συντάκτες σχετικής μελέτης.

Απώλειες

Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας των ρομπότ στις ΗΠΑ. Στην Κίνα, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 11 εκατ., ενώ η αντίστοιχη απώλεια στην Ε.Ε. θα είναι περίπου 2 εκατ. θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των ρομπότ, που εγκαταστάθηκαν στους χώρους εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ισοδυναμεί με τον αριθμό που τέθηκε σε λειτουργία κατά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια.

Παρά την απειλή της απώλειας θέσεων εργασίας, η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να μην θέσουν εμπόδια στην ανάπτυξη του αυτοματισμού.

«Αυτά τα ευρήματα δεν πρέπει να οδηγήσουν τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους να επιδιώξουν να αποτρέψουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας των ρομπότ. Αντ' αυτού, η πρόκληση θα πρέπει να είναι η κατανομή του μερίσματος της ρομποτικής πιο ομοιόμορφα σε όλους, βοηθώντας τους ευάλωτους εργαζόμενους να προετοιμαστούν κατάλληλα και να προσαρμοστούν στις αναταραχές που θα φέρει η αυτοματοποίηση”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επανακατάρτιση των εργαζομένων και η απόκτηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ενέργειες, που θα βοηθήσουν την αγορά εργασίας να δημιουργήσει μια ισορροπία μεταξύ των ανθρώπινων δεξιοτήτων που απαιτούνται και δεξιοτήτων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναληφθούν από μια μηχανή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.