Το δικό της λειτουργικό HarmonyOS ετοιμάζει η Huawei

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δικό της λειτουργικό HarmonyOS ετοιμάζει η Huawei
Με τον τρόπο αυτό θα πάψει να εξαρτάται απο το Android της Google και τις αιφνίδιες αποφάσεις Τραμπ και υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το δικό της λειτουργικό σύστημα ονόματι HarmonyOS (HongmengOS) ξεκίνησε η Huawei σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος καταναλωτών του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Richard Yu.

Μιλώντας στο συνέδριο Huawei Developer Conference το οποίο πραγματοποιείται στην κινεζική πόλη Dongguan, ο Yu διευκρίνισε ότι το λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσει ο κινεζικός κολοσσός μπορεί χρησιμοποιηθεί σε πλήθος συσκευών από smartphones μέχρι έξυπνα ηχεία και αισθητήρες. Είναι μάλιστα βασικό συστατικό ου Διαδικτύου των Πραγμάτων(IoT) που δημιουργεί η εταιρεία.

Το HarmonyOS θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε «έξυπνα προϊόντα», όπως οι τηλεοράσεις, μέσα στο τρέχον έτος ενώ τα επόμενα τρία χρόνια, το λειτουργικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των wearables και των μονάδων κεφαλής αυτοκινήτου.

Η Huawei δήλωσε ότι το λειτουργικό της σύστημα θα ξεκινήσει αρχικά στην Κίνα και αργότερα προβλέπεται η επέκτασή του σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Yu.

Η ανάπτυξη του δικού της λειτουργικού συστήματος ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν την Huawei στη μαύρη λίστα εμπορίου, περιορίζοντας αμερικανικές εταιρείες όπως η Google να συνεργαστούν μαζί της ή να της πουλήσουν προϊόντα τους. Να υπενθυμίσουμε ότι τα κινητά της Huawei χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Google. Αυτή τη στιγμή η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει πάρει παράταση 90 ημερών η οποία λήγει σε λίγο διάστημα και η παγκόσμια αγορά smartphones περιμένει με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Το HarmonyOS

Το HarmonyOS είναι λειτουργικό ανοιχτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι κατασκευαστές συσκευών θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν αυτό το λειτουργικό σύστημα. Χάρη στον ανοιχτό κώδικα το συγκεκριμένο λειτουργικό θα μπορούσε να επεκταθεί αρκετά γρήγορα προσελκύοντας περισσότερους προγραμματιστές να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους σε αυτό. Άλλωστε η δημιουργία εφαρμογών και στο συγκεκριμένο λειτουργικό θα διασφαλίσει την επιτυχία του λειτουργικού συστήματος αλλά και τις πωλήσεις των έξυπνων συσκευών της εταιρείας.

Ο Yu δήλωσε ότι σκέφτεται ότι τα σημερινά λειτουργικά συστήματα - συμπεριλαμβανομένου του Android και του iOS της Apple - δεν καλύπτουν τον τεράστιο αριθμό διαφορετικών συσκευών που θα συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Στόχος του HarmonyOS είναι να δημιουργήσει ένα ενιαίο λογισμικό που θα λειτουργεί σε όλες τις συσκευές, από smartphones και φορητούς υπολογιστές που έχουν μεγάλη μνήμη και ισχύ, μέχρι μικρότερες συσκευές, όπως αισθητήρες. Με αυτόν τον τρόπο, η Huawei ελπίζει ότι οι εφαρμογές θα μπορούν να λειτουργήσουν σε πολλές συσκευές, διαφοροποιώντας την έτσι από τον ανταγωνισμό. Είναι άλλωστε μια συνταγή που στην περίπτωση της Apple, όσο εφαρμόστηκε, πέτυχε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider