«Η Apple θεωρείται ξεπερασμένη στην Κίνα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Η Apple θεωρείται ξεπερασμένη στην Κίνα»

«Ξεπερασμένη» θεωρεί την Apple ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jia Yueting και πρόεδρος του κολοσσού LeEco, γνωστού και ως η «Netflix της Κίνας».

Ο κινεζικός κολοσσός παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως smartphones, τηλεοράσεις, ποδήλατα βουνού και, τελευταία, ηλεκτρικά οχήματα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε το έξυπνο αυτοκινούμενο υπερ-αυτοκίνητο της LeEco, το λεγόμενο LeSEE, το οποίο έρχεται να ανταγωνιστεί το Model S της Tesla.

Στα νέα σχέδια του κολοσσού είναι η πώληση περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και μουσικής στους οδηγούς του LeSEE.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Λέσχη Κινέζων Επιχειρηματιών (China Entrepreneur Club), ο Jia εξήγησε γιατί δεν νιώθει ότι απειλείται από τους ξένους ανταγωνιστές του και ιδιαίτερα από την Apple, η οποία επίσης διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της, από τα gadget στα αυτοκινούμενα οχήματα.

«Πιστεύουμε ότι η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και την Apple είναι τεράστια. Η Apple είναι μια εταιρεία φορητών συσκευών με ειδικότητα στο hardware και το software», εξηγεί ο Jia συμπληρώνοντας: «Η LeEco επικεντρώνεται κυρίως στο Ίντερνετ και μετά στο software και τέλος στο hardware».

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η σχεδίαση των προϊόντων της Apple είναι πλέον ξεπερασμένη. «Η Apple διαθέτει αποκλειστικά εφαρμογές για ιδιώτες. Αυτή ήταν η σωστή επιλογή για την πρώτη γενιά κινητής τηλεφωνίας, όταν οι επεξεργαστές και τα δίκτυα κινητής δεν ήταν αρκετά γρήγορα», εξηγεί. «Τώρα, όμως, που έχουμε περάσει στη νέα εποχή του Ίντερνετ για κινητές συσκευές, δεν υπάρχουν πλέον αυτά τα προβλήματα. Η διάθεση, λοιπόν, μεμονωμένων εφαρμογών θέτει μεγαλύτερα εμπόδια στην εμπειρία του χρήστη. Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απήχηση της Apple στην Κίνα –τη μεγαλύτερη αγορά της διεθνώς– έχει αρχίσει να περιορίζεται, καθώς η ζήτηση των προϊόντων της παρουσιάζει σταθερή επιβράδυνση.

«Ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι ότι η καινοτομία της Apple συντελείται με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς. «Για παράδειγμα, πριν από έναν μήνα η Apple παρουσίασε το iPhone SE. Για τον κλάδο, το προϊόν αυτό θεωρείται ότι εμπεριέχει πολύ χαμηλού επιπέδου τεχνολογία. Πιστεύω ότι ήταν λάθος της Apple [η διάθεση αυτού του προϊόντος].

Ως ηγέτης του κλάδου, η Apple θα έπρεπε να δημιουργία προϊόντα καινοτόμου τεχνολογίας, συμπληρώνει. Το iPhone ήταν ηγέτης στον κλάδο πριν τρία χρόνια, το 2008, αλλά η ιδέα έχει πλέον ξεπεραστεί, υποστηρίζει.

Όπως εξηγεί, η επόμενη γενιά mobile internet θα είναι «πιο ανοιχτή και προσανατολισμένη σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα, σε σύγκριση με το κλειστό κύκλωμα που ίσχυε παλαιότερα».

«Το οξύμωρο είναι ότι η παντοδυναμία της Apple και ο κλειστός χαρακτήρας των συστημάτων της λειτουργούσαν ανασταλτικά για την καινοτομία στον κλάδο», τονίζει ο Κινέζος μεγιστάνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider