Πιερρακάκης: Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο πόλεμο στη γραφειοκρατία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο πόλεμο στη γραφειοκρατία
«Είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω».

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο πόλεμο στη γραφειοκρατία» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.

Ευχαριστώντας τον κ. Παππά, ο κ. Πιερακκάκης σημείωσε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης αλλά και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του νέου Πρωθυπουργού, στοίχημα το οποίο όπως εξήγησε, αντανακλάται στην ίδρυση αυτού του νέου υπουργείου, γιατί το υπουργείο που θα κληθούμε να διοικήσουμε δεν είναι το ίδιο με το οποίο παραλαμβάνουμε».

Οριοθετώντας τους άξονες της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι ζητούμενο είναι να κάνουμε την ζωή των πολιτών πιο εύκολη, κι αυτό θα γίνει. Ωστόσο σημείωσε πως «μέσα στην επόμενη δεκαετία οφείλουμε να επιδιώξουμε κι ένα ποιοτικό άλμα, να περάσουμε από την μια εποχή στην άλλη».

«Ο πλανήτης έχει ήδη περάσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση στην σύγκλιση δηλαδή της ψηφιακής με την βιολογική και την φυσική σφαίρα και οι τεχνολογίες που παραλαμβάνει από την εικονική πραγματικότητα, τις υποδομές 5G και άλλες είναι ήδη εδώ. Οι επιπτώσεις αυτής της επανάστασης θα είναι καταλυτικές και πολιτικά και οικονομικά. Όμως εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για 4η βιομηχανική επανάσταση όταν δεν έχουμε λύσει τις εκκρεμότητες με την 3η». Γι’ αυτό κι όπως εξήγησε χρειαζόμαστε ένα άλμα μεγαλύτερο και το χρειαζόμαστε τώρα.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και υποσχέθηκε στον νέο υπουργό μια «δημιουργική αντιπολίτευση».

Θεσμοθετήθηκε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην θέση του «ΨΗΠΤΕ»

Να υπενθυμίσουμε ότι με Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης καταργήθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) και οι αρμοδιότητες – υπηρεσίες του μεταφέρονται στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στο νέο υπουργείο μεταφέρονται βέβαια κι επιπλέον αρμοδιότητες – υπηρεσίες από άλλα υπουργεία. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Από το υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
  • Από το καταργούμενο ΥΨΗΠΤΕ (α) η Γενική Γραμματεία του υπουργείου (β) η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (γ) η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, (δ) η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους, το Γραφείο Τύπου του υπουργού και η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου.
  • Από το συγχωνευόμενο με τις διατάξεις του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (α) η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων, (β) τα Τμήματα Διαδικασιών και ΚΕΠ της Διεύθυνσης Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, (γ) το Τμήμα Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας – «Ραπτάρχης» της Διεύθυνσης Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.
  • Από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Ακόμη, στην εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, οι παρακάτω φορείς και νομικά πρόσωπα:

  • Από το ΥΨΗΠΤΕ (α) η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., (β) τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών εταιρειών του ομίλου των Ελληνικών Ταχυδρομείων, (γ) ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος Α.Ε και (δ) το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).
  • Από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.
  • Από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: (α) η εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας – ΕΔΕΤ Α.Ε.», (β) το «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider