Σήμα κινητής τηλεφωνίας στους συρμούς του Μετρό θα έχουν οι επιβάτες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμα κινητής τηλεφωνίας στους συρμούς του Μετρό θα έχουν οι επιβάτες
Tο έργο θα ξεκινήσει εντός του έτους και η υλοποίηση του μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. 

Βελτιωμένο σήμα κινητής τηλεφωνίας στους συρμούς του Μετρό της Αθήνας θα έχουν στο μέλλον οι επιβάτες του μέσου μεταφοράς μετά και την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και η Αττικό Μετρό.

Αυτό δήλωσε χθες ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Infocom Mobile & Connected World, διευκρινίζοντας ότι το έργο θα ξεκινήσει εντός του έτους και η υλοποίηση του μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Ειδικότερα, οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, ξεκινούν το σχεδιασμό για την ανάπτυξη των υποδομών που θα επιτρέψουν πλήρη κάλυψη με δίκτυα νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων στους συρμούς και τις εγκαταστάσεις του υφιστάμενου δικτύου της Αττικό Μετρό, επένδυση που υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και για τις νέες γραμμές του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών της Αττικό Μετρό, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά η βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών.

Παράλληλα ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής με βασική αρχή το «Mobile First» και όπλο το συνεργατικό μοντέλο.

Για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο σκέψης, που θα περιλαμβάνει την συνεργατικότητα και την καινοτομία. Μόνο έτσι μπορούμε να αναμετρηθούμε στη διεθνοποιημένη αγορά. Θα πρέπει κάθε επιχείρηση να σκεφτεί το δικό της συνεργατικό μοντέλο μέσα από τα ψηφιακά μέσα, όπως για παράδειγμα στην Κίνα. Ο Κινέζος είναι ο πρώτος ψηφιακά πολίτης στον κόσμο, ο οποίος κάνει σχεδόν τα πάντα με το κινητό του. Στην Κίνα το οικοσύστημα ψηφιακών υπηρεσιών κινείται με εκθετική ταχύτητα το ίδιο και στην κοντινή Εσθονία Γι αυτό το λόγο είναι αναγκαία η συζήτηση μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας και ο καθορισμός ευκρινών στόχων για το μέλλον σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος.

Αναφερθείς στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας ο πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε ότι προσφέρει 40.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης ενώ οι επενδύσεις που κάνουν οι εταιρίες του κλάδου είναι σταθερά την τελευταία 20 ετία στην κορυφαία πεντάδα της σχετικής λίστας με τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα κι έτσι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη 10ετία. Το μισό EBITDA των εταιριών τηλεπικοινωνιών πήγαινε σε επενδύσεις τα χρόνια της κρίσης ενώ μόνο την προηγούμενη χρονιά επενδύθηκαν περί τα 60 εκ ευρώ σε έρευνα κι ανάπτυξη από τις εταιρίες του κλάδου.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθεί διακομματικά το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, το οποίο έμεινε και πάλι στο συρτάρι λόγω εκλογών. Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ως σύστημα πολιτικό, προχωρήσαμε. Όμως δεν προσλάβαμε να ψηφίσουμε το νόμο. Ελπίζω με διακομματική συναίνεση να προχωρήσουμε, αν εκσυγχρονίσουμε το πολεοδομικό σχέδιο. Από 2 χρόνια στη διαδικασία αδειοδότησης να πάμε εκεί που έχει φτάσει η Αλβανία και η Ρουμανία» κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider