Ο «τυφώνας» Τραμπ σαρώνει τα smartphones: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «τυφώνας» Τραμπ σαρώνει τα smartphones: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Τι συμβαίνει με τον σινοαμερικανικό πόλεμο και ποια τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Σχεδόν μια εβδομάδα πέρασε από την ημέρα που ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στην κινεζική Huawei, απαγορεύοντας σε αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Google, να συνδιαλλάσσονται μαζί της.

Με την απόφαση αυτή, η δεύτερη εταιρεία σε πωλήσεις κινητών παγκοσμίως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, το ίδιο και οι χρήστες των κινητών της. Στις ήδη υπάρχουσες συσκευές της το Android θα μπορούσε να μην λαμβάνει ενημερώσεις ενώ στις μελλοντικές οι χρήστες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο Google Play και στις εφαρμογές του. Με την προσθήκη της κινεζικής εταιρείας και των θυγατρικών της στην μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών είχαμε πέρα από την Google τον τερματισμό της συνεργασίας της με την ARM καθώς και με άλλες εταιρείες όπως οι Qualcomm, Broadcom, Intel κ.ά. με πιο πρόσφατη στη λίστα την αφαίρεση της Huawei από την λίστα των εταιρειών που έχουν την άδεια χρήσης των τεχνολογιών του οργανισμού SD Association. Επί του πρακτέου δηλαδή η Huawei δεν έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και smartphones με υποδοχή microSD ή SD.

Την επιβεβαίωση της είδησης ακολούθησε ένας μεσοβέζικος συμβιβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ, που προβλέπει την αναστολή της συγκεκριμένης απόφασης για τους επόμενους τρεις μήνες, δίνοντας στην κινεζική εταιρεία ένα μικρό περιθώριο να προετοιμαστεί για τις αλλαγές που θα έρθουν.

Η Huawei είναι σίγουρο πως ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα. Το αυτό επιβεβαίωσε κι ο επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της εταιρείας, Richard Yu, δηλώνοντας ότι η Huawei θα είναι έτοιμη να λανσάρει το δικό της λειτουργικό σύστημα έως το φθινόπωρο του 2020, το οποίο θα αντικαταστήσει τόσο το Android της Google όσο και τα Windows της Microsoft, σε smartphones και laptops. Παρόλα αυτά κανείς δεν γνωρίζει αν η συγκεκριμένη λύση θα αποδειχτεί αποτελεσματική για την εταιρεία δεδομένου ότι οι προγραμματιστές θα πρέπει να αναπτύσσουν εφαρμογές κατάλληλες και γι’ αυτό το λειτουργικό, κάτι που στην περίπτωση των Windows Phones δεν λειτούργησε. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η Huawei θα ανακαλύψει με τη σειρά της αυτό που ανακάλυψε και η Microsoft κάποια χρόνια πίσω: ότι δηλαδή μπορεί κανείς να έχει ένα καλύτερο λειτουργικό σύστημα από εκείνο της Apple ή της Google, αλλά χωρίς τις εφαρμογές τους θα αποτύχει. Από την άλλη, τα κινητά της κινεζικής εταιρείας έχουν πολύ μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά από ότι πέτυχαν ποτέ τα windows phones, γεγονός που την τοποθετεί σε πλεονεκτικότερη θέση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και για να αντιμετωπιστεί το στενό περιθώριο του τριμήνου η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με το Aptoide, ένα ανεξάρτητο Android app store με περισσότερες από 900.000 εφαρμογές και 200 εκατομμύρια χρήστες, ώστε να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Play Store της Google.

Μια μάχη ενός ευρύτερου πολέμου

Το εν λόγω επεισόδιο, το οποίο έχει αναστατώσει τους χρήστες παγκοσμίως, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου που έρχεται να αμφισβητήσει το πολυμερές σύστημα που διαμορφώθηκε μεταπολεμικά. Ενός πολέμου που πραγματοποιείται μέσω απειλών, οι οποίες άλλοτε γίνονται πράξη και άλλοτε πλανώνται έως ότου ο αντίπαλος υποχωρήσει, συγκρούσεων, παράπλευρων απωλειών, συμβιβασμών, αναβολών κοκ.

Οι μέχρι στιγμής μεγάλες μάχες του προαναφερθέντος πολέμου, που ακούει στο όνομα «America First» περιλαμβάνουν την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (TTP), την αναθεώρηση της NAFTA όπου δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη «ελεύθερο εμπόριο» και φυσικά την μονομερή επιβολή δασμών.

Και μπορεί ο παθιασμένος εκφραστής του εν λόγω πολέμου να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προκαλεί αίσθηση με τις ανορθόδοξες μεθόδους του, δεν είναι όμως ο μοναδικός υπέρμαχός του. Αν κοιτάξει κανείς καλύτερα τα δεδομένα στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα διαπιστώσει ότι η ανάγκη για μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους, η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών αλλά και η στροφή στον προστατευτισμό εκφράζεται τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο κι από Δημοκρατικούς. Να υπενθυμίσουμε την πρωτοβουλία «Αγοράστε Αμερικανικά» (Buy American) του «υποστηρικτή της διεθνούς συνεργασίας» Μπαράκ Ομπάμα, όπου προωθούσε, με πιο διακριτικό τρόπο βέβαια, την στήριξη της τοπικής παραγωγής.

Και η από εδώ μεριά του Ατλαντικού όμως, παρότι αποκηρύσσει την μονομερή επιβολή δασμών του Τραμπ, σηκώνει τα δικά της τείχη για να προστατεύσει τα συμφέροντά της έναντι της παγκόσμιας κινεζικής επέκτασης. Τόσο το νέο πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων που υιοθετείται σε πανευρωπαίκό επίπεδο όσο και μεμονωμένα νομοθετήματα κρατών-μελών μαρτυρούν ακριβώς αυτή την κατεύθυνση.

Οι νικητές κι οι χαμένοι του πολέμου

Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν τεταμένες, με τους συμβιβασμούς που θα προκύψουν να είναι περιορισμένοι και να μην μπορούν σε κάθε περίπτωση να γεφυρώσουν τις αποκλίσεις. Όπως και να έχει όμως, στο συγκεκριμένο μέτωπο δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι οι χαμένοι, αφού ο εν λόγω περιορισμός δεν θα πλήξει αποκλειστικά την κινεζική εταιρεία.

Στους χαμένους μαζί με την Huawei θα μπορούσαν να προστεθούν και αρκετές αμερικανικές εταιρείες όπως η Google – η οποία θα χάσει έναν από τους ανταγωνιστές της, αφού κι η ίδια κυκλοφορεί τα Pixel, αλλά κι έναν από τους μεγάλους πελάτες της - η Qualcomm και η Apple ακόμα και η βρετανική Vodafone, το δίκτυο της οποίας εξαρτάται περισσότερο από την Huawei, γεγονός που θα προκαλούσε προβλήματα στα διαλειτουργικά τμήματα του εξοπλισμού της.

Όσον αφορά στον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ smartphone και υποδομής παγκοσμίως, την Qualcomm, ενδέχεται να χάσει απλά τον μεγαλύτερο προμηθευτή του κλάδου των υποδομών, αφού ενδέχεται να απαγορευτεί η πώληση εκ μέρους του μικροτσίπ και στην κινεζική εταιρεία υποδομής ZTE, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις ασιατικές αγορές. Παρότι η Qualcomm δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ τιμές για τις συσκευές της, λαμβάνοντας υπόψη του τι χρεώνουν οι ανταγωνιστές της, ένας επεξεργαστής τηλεφώνου υψηλού επιπέδου κινείται πια χαμηλότερα από τα 100 δολάρια, όταν πρόκειται για μαζική πώληση. Μπορεί η τιμή να φαντάζει χαμηλή εν συγκρίσει με τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε σταθμούς βάσης τα οποία πωλούνται για περίπου 10.000 δολάρια, ωστόσο και τα δύο προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων. Ακόμα κι αν οι απώλειες περιοριστούν μετά την επαναφορά της συμφωνίας με την Apple, δεν θα μπορέσουν σίγουρα να αντισταθμιστούν.

Όσο για την Apple και μόνο το γεγονός ότι κατασκευάζει τα τηλέφωνά της επί κινεζικού εδάφους αλλά και μεγάλο μερίδιο των πωλήσεών της προέρχεται από την κινεζική αγορά την καθιστά ευάλωτη. Στην περίπτωση που η κινεζική πλευρά αντιδράσει με αντίποινα τότε η πρώτη που θα μπει στο στόχαστρο θα είναι αυτή. Ακόμα και μια «λεπτή» απαγόρευση θα μπορούσε να αυξήσει την οργή του πληθυσμού που μέχρι χθες ήταν ερωτευμένος με το αμερικανικό εμπορικό σήμα. Η επιβολή δασμών από κινεζικής πλευράς θα μπορούσαν εύκολα να καταστήσουν τις ήδη ακριβές συσκευές της Apple απαγορευτικά δαπανηρές. Ταυτόχρονα, δεδομένου δε ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής πραγματοποιείται επί κινεζικού εδάφους οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ενδέχεται επίσης να απειλούνται από τους αμερικανικούς δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Στον αντίποδα κερδισμένοι αναμένεται να βγουν η Ericsson και η Nokia– η δεύτερη και η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην κούρσα του 5G, καθώς και οι MediaTek, Samsung και Cisco.

Να υπενθυμίσουμε ότι η MediaTek αποτελεί την Νο 2 κατασκευάστρια μικροτσίπ για smartphone στον κόσμο, με τις πωλήσεις της πέρσι να ξεπερνούν τα 1,5 δισ. δολάρια. Παρότι οι ναυαρχίδες της Huawei, όπως το P30, φορούν τους δικούς της επεξεργαστές Kirin 980, πολλά από τα τηλέφωνά της χρησιμοποιούν μικροτσίπ της Qualcomm. Αν η τελευταία αποκλειστεί από το παιχνίδι η ταϊβανέζικη MediaTek θα πάρει εύκολα τη θέση της.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Huawei είναι η 2η σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εταιρεία στον κόσμο, και η Samsung η Νο1, εύλογα συμπεραίνει το πόσο θα μπορούσε να επωφεληθεί η τελευταία αν η πρώτη απομακρυνθεί από το οικοσύστημα του λειτουργικού συστήματος Android, ειδικά μετά το φιάσκο της Samsung με το foldable phone. Πολλοί χρήστες οι οποίοι θα αγόραζαν ένα τηλέφωνο Huawei θα μπορούσαν να στραφούν πλέον σε ένα Samsung. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις συσκευές 5G, όπου οι εναλλακτικές επιλογές θα είναι στην αρχή πολύ περιορισμένες.

Τέλος με το 5G προ των πυλών, ο Αμερικανός ανταγωνιστής ο οποίος θα επωφεληθεί περισσότερο είναι η Cisco. Άλλωστε οι εμπειρογνώμονες της δικτύωσης κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς προς την τεχνολογία ταχυτήτων πέμπτης γενιάς, διαθέτοντας ήδη θεαματικό πρόγραμμα - «ναυαρχίδα» που ονομάζεται 5G Rural First, ένα σύστημα DCMS που υποστηρίζει ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε ορισμένες γεωγραφικά πολύ «δύσκολες» περιοχές, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως το TV Whitespace και την πρώτη ανάπτυξη του φάσματος των 700 MHz για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider