2,19 δισ. fake λογαριασμών έσβησε το Facebook το α' τρίμηνο του 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
2,19 δισ. fake λογαριασμών έσβησε το Facebook το α' τρίμηνο του 2019
«Δεν νομίζω ότι η λύση της διάσπασης της εταιρείας θα αποδώσει» τονίζει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Περί τα 2,19 δισεκατομμύρια πλαστών λογαριασμών χρηστών απενεργοποίησε ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων Facebook το α' τρίμηνο του έτους σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του. Συνολικά δε στο εξάμηνο, Οκτώβριος 2018- Μάρτιος 2019, το κοινωνικό δίκτυο διέγραψε περισσότερα από τρία δισ. fake λογαριασμών. Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου το 5% των 2,4 δισεκατομμυρίων ενεργών μηνιαίων χρηστών είναι ψευδο-λογαριασμοί (fake), που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Την ίδια εξάμηνη περίοδο αφαιρέθηκαν από το περιεχόμενο του Facebook πάνω από επτά εκατομμύρια αναρτήσεις με «λόγο μίσους» (τα τέσσερα εκατ. εκ των οποίων αφαιρέθηκαν φέτος. Παράλληλα στο α' τρίμηνο του 2019 υποβλήθηκαν επίσης πάνω από ένα εκατομμύριο ενστάσεις από χρήστες, επειδή αναρτήσεις τους διαγράφηκαν ως «λόγος μίσους» και περίπου 150.000 εξ αυτών εντέλει αποκαταστάθηκαν.

Απαντώντας στις ολοένα συχνότερες αιτιάσεις και προτάσεις να διασπαστεί το Facebook, επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλο, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η διάσπαση δεν είναι λύση εξηγώντας ότι χάρη στο μέγεθός του έχει καταφέρει να αμύνεται αποτελεσματικά ενάντια στις προκλήσεις και τα προβλήματα του επιβλαβούς, παραπλανητικού και προπαγανδιστικού περιεχομένου.

«Δεν νομίζω ότι η λύση της διάσπασης της εταιρείας θα αποδώσει. Η επιτυχία της εταιρείας μας έχει επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις προσπάθειες σε μαζική κλίμακα. Νομίζω ότι το ποσό στον προϋπολογισμό μας που αφορά τα συστήματα ασφαλείας μας, είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων του Twitter φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζούκερμπεργκ και προσέθεσε ότι τυχόν διάσπαση του Facebook σε μικρότερες εταιρείες «θα επιδεινώσει τα προβλήματα».

Όσον αφορά στην διαφημιστική αγορά ο ίδιος αρνήθηκε ότι την ελέγχει το Facebook τονίζοντας ότι ηγετική θέση κατέχει η Google. «Νομίζω ότι συνιστούν κάπως υπερβολή οι ισχυρισμοί πως βρισκόμαστε σε κάποιου είδους κυρίαρχη θέση», τόνισε.

Το Facebook δήλωσε ότι η συνεχής αύξηση στη διαγραφή ψευδο-λογαριασμών (fake) οφείλεται στο ότι κάποιοι «κακόβουλοι παράγοντες», κυρίως spammers που θέλουν να βγάλουν χρήματα, χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες μεθόδους για να δημιουργήσουν μεγάλους αριθμούς τέτοιων λογαριασμών. Ωστόσο το Facebook υποστηρίζει πως μπορεί πλέον να εντοπίζει και να διαγράφει την πλειονότητα των λογαριασμών αυτών μέσα σε μερικά λεπτά, προτού δηλαδή οι λογαριασμοί αυτοί προλάβουν «να προκαλέσουν κάποια ζημιά».

Η έκθεση του Facebook αναφέρει ότι για κάθε 10.000 αναρτήσεις που βλέπουν οι χρήστες, λιγότεροι από 14 άνθρωποι βλέπουν γυμνό, περίπου 25 βλέπουν περιεχόμενο βίας, λιγότεροι από τρεις βλέπουν κάτι που αφορά κακοποίηση παιδιών ή προπαγάνδα τρομοκρατών. Επίσης το Facebook πήρε μέτρα ενάντια σε 900.000 αναρτήσεις που σχετίζονταν με πωλήσεις ναρκωτικών, από τις οποίες οι περισσότερες (το 83%) διαγράφηκαν αυτόματα από το «έξυπνο» λογισμικό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider