Game of Thrones: Η Νο1 σειρά που χρησιμοποιείται για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Game of Thrones: Η Νο1 σειρά που χρησιμοποιείται για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού
Oι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα για να διαδώσουν κακόβουλα προγράμματα, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky.

Χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών γίγονται τα νέα επεισόδια των δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab. Όπως επισημαίνει η έρευνα, οι ψηφιακοί εγκληματίες εκμεταλλεύονται την άνοδο της ψηφιακής διανομής περιεχομένου για να στείλουν στο χρήστη ένα αρχείο, που μοιάζει με επεισόδιο τηλεοπτικής εκπομπής, αλλά είναι στην πραγματικότητα κακόβουλο λογισμικό με παρόμοιο όνομα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση «Game of Threats: Πώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα για να διαδώσουν κακόβουλα προγράμματα» η οποία καλύπτει τόσο το 2018 όσο και το 2017, πρώτος τίτλος στη λίστα των τηλεοπτικών σειρών που εκμεταλλεύονται περισσότεροι οι ψηφιακοί εγκληματίες και τις δύο χρονιές ήταν το Game of Thrones.

Το 2018, αντιπροσώπευε το 17% του συνόλου του «μολυσμένου» πειρατικού περιεχομένου, με 20.934 χρήστες να έχουν δεχτεί επίθεση, ακολουθούμενο από τα The Walking Dead, με 18.794 και Arrow, με 12.163. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το 2018 δεν κυκλοφόρησαν νέα επεισόδια της σειράς Για τις υπόλοιπες σειρές της λίστας κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι συνοδεύονταν από διαφημιστικές εκστρατείες υψηλού προφίλ.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το γεγονός πως οι διανομείς κακόβουλου λογισμικού επέλεξαν το πρώτο και τελευταίο επεισόδιο κάθε σεζόν, με το εναρκτήριο επεισόδιο να είναι το πιο ενεργά χρησιμοποιούμενο για διάδωση κακόβουλου λογισμικού, για παράδειγμα, το επεισόδιο «The winter is coming» από τον πρώτο κύκλο του Game of Thrones.

game of thrones kaspersky

«Βλέπουμε σαφώς ότι οι διανομείς κακόβουλων προγραμμάτων εκμεταλλεύονται τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν μεγάλη ζήτηση σε πειρατικές ιστοσελίδες: συνήθως δραματικές σειρές ή σειρές δράσης. Το πρώτο και τελευταίο επεισόδιο, που προσελκύει τους περισσότερους θεατές, είναι πιθανό να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κακόβουλου spoofing (πλαστογράφησης). Οι ψηφιακοί απατεώνες τείνουν να εκμεταλλεύονται την αφοσίωση και την ανυπομονησία των ανθρώπων, οπότε μπορούν να υποσχεθούν ολοκαίνουργιο υλικό για λήψη το οποίο είναι στην πραγματικότητα ψηφιακή απειλή. Έχοντας κατά νου ότι μόλις ξεκίνησε ο τελευταίος κύκλος του Game of Thrones, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους χρήστες ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια άνοδος στον αριθμό των κακόβουλων προγραμμάτων που «μεταμφιέζονται» ως νέα επεισόδια αυτής της σειράς», δήλωσε ο Anton V. Ivanov, ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky Lab.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κακόβουλων προγραμμάτων που προσποιούνται ότι είναι τηλεοπτικές εκπομπές, η Kaspersky Lab συνιστά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Χρησιμοποιείτε μόνο νόμιμες υπηρεσίες με αποδεδειγμένη φήμη για την παραγωγή και διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου.
  • Προσέξτε την επέκταση του αρχείου που έχετε κατεβάσει. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να κατεβάσετε επεισόδια τηλεοπτικών εκπομπών από μια πηγή που θεωρείτε αξιόπιστη και νόμιμη, το αρχείο θα πρέπει να έχει επέκταση .avi, .mkv ή mp4 ή οποιεσδήποτε άλλες, αλλά σίγουρα όχι .exe.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αυθεντικότητα των ιστότοπων. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους που επιτρέπουν την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και να ξεκινούν με το "https". Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός, διενεργώντας διπλό έλεγχο της μορφής της διεύθυνσης URL ή της ορθογραφίας του ονόματος της εταιρείας, προτού ξεκινήσετε τη λήψη.
  • Μην κλικάρετε σε ύποπτα links, όπως εκείνα που υπόσχονται πρόωρη προβολή ενός νέου επεισοδίου. Ελέγξτε πότε είναι προγραμματισμένη η τηλεοπτική αυτή εκπομπή και παρακολουθήστε την.
  • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως το Kaspersky Security Cloud.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.