StratoLaunch: Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο έκανε την πρώτη του πτήση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
StratoLaunch: Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο έκανε την πρώτη του πτήση
Το γιγαντιαίο αεροσκάφος απογειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην έρημο Μοτζαβε στην Καλιφόρνια.

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο έκανε την παρθενική του πτήση αλλά το μέλλον του είναι αβέβαιο. Το γιγαντιαίο αεροσκάφος απογειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην έρημο Μοτζάβε στην Καλιφόρνια. Η παρθενική του πτήση δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Το StratoLaunc ήταν ένα από τα όνειρα του Πολ Άλεν, του συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να το δει σε πτήση.

Με ένα άνοιγμα των φτερών του μήκους 117 μέτρων, το Stratolaunch είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο - με ιδιοσυγκρασιακό σχήμα. Διαθέτει δύο ατράκτους καθώς και τεχνολογία από αεροσκάφη Boeing 747 και ως εκ τούτου μοιάζει με ένα καταμαράν του ουρανού. Το τεράστιο αεροσκάφος τροφοδοτείται από έξι κινητήρες.

Το μοντέλο Stratolaunch έχει μια ιδιαίτερη αποστολή. Δεν θα μεταφέρει τους επιβάτες. Αντίθετα, το αεροσκάφος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εκτόξευσης για πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους.

Για το σκοπό αυτό, το αεροσκάφος πρέπει να πετάξει σε περίπου δέκα χιλιόμετρα υψόμετρο και στη συνέχεια να εκτοξεύσει τον πύραυλο που θα μεταφέρει ο δισεκατομμυριούχος Πολ Άλεν στήριξε το πρόγραμμα αυτό με ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Αλεν, που πέθανε από καρκίνο τον περασμένο Οκτώβριο σε ηλικία 65 ετών, ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που προωθούν οραματικές ιδέες στην αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία.

Εγκαινίασε την εταιρεία αεροσκαφών Stratolaunch Systems το 2011, συνεργάζονταν στενά με τον θρυλικό μηχανικό αεροσκαφών Μπαρτ Ρουταν, ο οποίος σχεδίασε διάφορα μοντέλα αεροσκαφών από ανθρακονήματα.

Το μέλλον του γιγάντιου αεροσκάφους είναι όμως αβέβαιο. Από τη μία πλευρά, το Stratolaunch θα μπορούσε να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιδιώκει την ταχεία πρόσβαση στο διάστημα στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι κληρονόμοι του δισεκατομμυριούχου Αλεν λένε ότι δεν επιθυμούν πλέον να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στο πρόγραμμα Stratolaunch.

Στα τέλη Ιανουαρίου, έγινε γνωστό ότι 50 από τους τελευταίους 70 εργαζόμενους της Stratolaunch έχασαν τη δουλειά τους. Επιπλέον, σταμάτησαν τα νέα σχέδια όπως η ανάπτυξη των ειδικών πυραύλων και των πυραυλοκινητήρων. Ως εκ τούτου, το μέλλον του Stratolaunch δεν είναι καθόλου ασφαλές μετά την παρθενική του πτήση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider