Επέκταση στο εξωτερικό και νέο ρεκόρ κερδών οι στόχοι της Space Hellas για το 2019

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέκταση στο εξωτερικό και νέο ρεκόρ κερδών οι στόχοι της Space Hellas για το 2019
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas το 2018 κατέγραψε αύξηση 10,8% και ανήλθε στα 66,1 εκατ. ευρώ.

Ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών κατέγραψε το 2018 η Space Hellas, μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες κατάφεραν να βγουν αλώβητες από την πολυετή κρίση της χώρας, επαναπροσδιορίζοντας στόχους και συνεργασίες. Μάλιστα και για το 2019 η εταιρεία αναμένει νέα αύξηση εσόδων ενώ δεν αποκλείει και περαιτέρω επέκταση στις αγορές του εξωτερικού κυρίως μέσω των συνεργασιών που έχει ήδη συνάψει με ευρωπαϊκές εταιρείες.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την άνοδο αλλά η χρονιά αναμένεται εξίσου καλή, ανέφεραν τα στελέχη της Σπύρος Μανωλόπουλος πρόεδρος Δ.Σ., Γιάννης Μερτζάνης CEO, Παναγιώτης Μπέλος, διευθυντής marketing και Γιάννης Δουλαβέρης οικονομικός διευθυντής, κατά την χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Space Hellas.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas κατέγραψε αύξηση 10,8% και ανήλθε στα 66,1 εκατ. ευρώ, έναντι 59,7 εκ. που ήταν το 2017.

Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν σε 15,9 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 14,2 εκατ. ευρώ το 2017, αύξηση που αποτυπώθηκε και στο EBITDA, το οποίο έκλεισε σε 5,9 εκατ. το 2018 έναντι 4,8 εκατ. το 2017. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 26% και ανήλθαν σε 2,081 εκατ. το 2018 έναντι 1,652 εκατ. το 2017 ενώ και τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν σε 1,218 εκατ. το 2018 έναντι 1,114 εκατ. το 2017.

Για τη μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα € 62,8 εκ. το 2018 έναντι € 56,6 εκ. το 2017, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 4,5 εκ. το 2018 έναντι € 3,6 εκ. το 2017. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων της μητρικής για το 2018 ανήλθαν σε € 1,532 χιλ. έναντι € 1.257 χιλ. το 2017 και τα αντίστοιχα αποτελέσματα μετά φόρων το 2018 ανήλθαν σε € 984 χιλ. έναντι € 1,006 χιλ. το 2017.

Αξιοσημείωτη είναι και η δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 3,8 εκατ., οι οποίες προσαυξημένες κατά 3,1 εκατ., μέσω δανεισμού, διοχετεύτηκαν τόσο σε επενδύσεις του ομίλου ύψους 1,4 εκατ. όσο και στην ενίσχυση της ρευστότητας, απαραίτητη για υποστήριξη των επενδυτικών πλάνων. Να σημειωθεί ότι το ανεκτέλεστο σήμερα είναι ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ ενώ κατά την 11ετία 2008 – 2018 οι συνολικές επενδύσεις της έφτασαν τα 21 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της θετικής πορείας είναι και η αύξηση του προσωπικού της εταιρείας. Όπως διευκρινίστηκε μόνο την προηγούμενη χρονιά προσελήφθησαν στην εταιρεία 52 νέοι εργαζόμενοι. Από το 2013 βέβαια η Space Hellas απασχολούσε 206 εργαζόμενους ενώ το 2017 απασχολούσε 296 και το 2018 348.

Στα θετικά αποτελέσματα παρά την πολυετή κρίση της χώρας συνέβαλε, όπως εξήγησαν τα στελέχη της εταιρείας, η στρατηγική απόφαση της εταιρείας να μην εξαρτά την βιωσιμότητά της από έργα του Δημοσίου καθώς και η επέκτασή της στο εξωτερικό.

Σήμερα η Space δεν επικεντρώνεται στο Δημόσιο, το 2018 τα έργα του Δημοσίου συμμετείχαν σε ποσοστό 9% στον συνολικό τζίρο ενώ κατά το ίδιο έτος τα έργα στο εξωτερικό συμμετείχαν με 10%. Να υπενθυμίσουμε ένα από τα σημαντικά έργα που ανέλαβε η εταιρεία στο εξωτερικό είναι η δημιουργία του Information Technology Agency της Μάλτας.

Σε λίγο υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί το ποσοστό των Δημόσιων Έργων την τρέχουσα χρονιά, με την εταιρεία να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υπογραφή σύμβασης για έργο της Αστυνομίας που αφορά τη φύλαξη των συνόρων προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και φυσικά να αναμένει την υλοποίηση ενός από τα υποέργα του Σύζευξις 2. Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και στην κοινοπραξία η Space συμμετέχει με ποσοστό 30%.

Όσον αφορά στα έργα του εξωτερικού τα στελέχη της Space διευκρίνισαν ότι εξετάζουν έργα σε όλη την Ευρώπη, με έμφαση στην Γερμανία στα οποία και θα δραστηριοποιηθούν μέσω της Ολλανδικής Web-IQ στην οποία συμμετέχουν. Το ενδιαφέρον παραμένει μάλιστα και για την Μέση Ανατολή όπου και οι εκεί αναλήψεις, αν προκύψουν, θα πραγματοποιηθούν μέσω συνεργασιών με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Η εμπιστοσύνη των μεγάλων οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Space Hellas πηγάζει από την αναγνωρισμένη ικανότητά της, ως καταξιωμένος τεχνολογικός πάροχος, να τους πλοηγεί με ασφάλεια και επιτυχία στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Για το λόγο αυτό και το 2018, η Space Hellas σημείωσε για ακόμη μία χρονιά, υψηλές οικονομικές επιδόσεις καταγράφοντας ένα άλμα πωλήσεων στα 66,1 εκατ. ευρώ και παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπύρος Δ. Μανωλόπουλος.

Όσο για τους μακροπρόθεσμους στόχους της εταρείας ο κ. Μερτζάνης διευκρίνισε ότι είναι η βελτίωση της κερδοφορίας μέσα από τον μετασχηματισμό της και την εστίασή των δραστηριοτήτων της στο τρίπτυχο «Cloud - software - υπηρεσίες».

Η Space Hellas

Σημειώνεται ότι η εταιρεία που υλοποιεί (καθετοποιημένα) έργα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας. Μελετά, σχεδιάζει, προμηθεύει, εγκαθιστά, υποστηρίζει και συντηρεί ολοκληρωμένες λύσεις πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2015. Επίσης λόγω της ενασχόλησής της σε έργα άμυνας και ασφάλειας, διαθέτει την πιστοποίηση κατά ISO/IEC 27001:2013 Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίες, αλυσίδες καταστημάτων, υπουργεία και οργανισμοί του Δημοσίου, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στις κύριες δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η σχεδίαση και υλοποίηση ενσύρματων και ασύρματων δικτύων επικοινωνιών, ανάπτυξη λύσεων τηλεφωνίας, ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών ασφάλειας πληροφορικής και συστημάτων ασφάλειας, παροχή λύσεων τηλεματικής, καθώς και έργα δομημένης καλωδίωσης και υποδομών. Επίσης, προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και συνδέσεις Internet.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, διατηρεί υποκαταστήματα σε πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτη, Ιωάννινα και Φάρσαλα, ενώ έχει θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα και Ιορδανία, έχοντας παράλληλα δραστηριότητες σε δεκάδες χώρες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Η εταιρεία από το Σεπτέμβριο του 2000 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ εδώ και κάποιους μήνες προήχθη στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στον Mid Cap. Σήμερα απασχολεί 348 άτομα με ανάπτυξη των θέσεων εργασίας συνεχώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider