Κατηγορίες κατασκοπείας αντιμετωπίζει η Huawei στην Πολωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατηγορίες κατασκοπείας αντιμετωπίζει η Huawei στην Πολωνία
Νέα προβλήματα και κατηγορίες για τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό.

Με νέα προβλήματα έρχεται αντιμέτωπος ο κινεζικός κολοσσός της Huawei, παρότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η CFO της εταιρείας και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας συνελήφθη στον Καναδά μετά από αίτημα των ΗΠΑ και με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ένα διοικητικό στέλεχος της εταιρείας στην Πολωνία κρατείται από τις αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας υψηλού επιπέδου κατ εντολή κινεζικής εταιρείας κατασκοπείας.

Η Wall Street Journal η οποία επικαλείται πηγή της εταιρείας Telewizja Polska, αναφέρει ότι οι πολωνικές αρχές έχουν συλλάβει τον διευθυντή πωλήσεων του τοπικού γραφείου της εταιρείας, ο οποίος έχει κινεζική υπηκοότητα.

Όπως αναφέρει η WSJ, oι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας έκαναν έρευνα στο γραφείο της Huawei καθώς και στο σπίτι του υπόπτου από όπου και κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα. Εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας ανέφερε στην WSJ: «Η Huawei γνωρίζει την κατάσταση και την διερευνά».

Αυξανόμενοι φόβοι

Αν και το στέλεχος της εταιρείας παραμένει ανώνυμο, οι πληφοροίες αναφέρουν ότι πριν αναλάβει καθήκοντα στο κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό είχε εκπαιδευτή στις μυστικές κινεζικές υπηρεσίες ενώ είχε διατελέσει και υπάλληλος του κινεζικού προξενείου στην Πολωνία.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας οι υπηρεσίες Ασφαλείας της χώρας κρατούν και τον πρώην επικεφαλής των πληροφορικών συστημάτων του κράτους, πολωνικής καταγωγής. Το άτομο αυτό φέρεται να είχε γνώση του τρόπου λειτουργίας του κυβερνητικού κρυπτογραφημένου συστήματος σύμφωνα με την Wall Street Journal. Μετά την αποχώρησή του από την κρατική υπηρεσία εργάστηκε στο παράρτημα της Orange στην Πολωνία. Σύμφωνα με το BBC έγινε έρευνα και στην οικία και στο γραφείο του τελευταίου.

Αν οι κατηγορίες κατασκοπείας που βαραίνουν τους δύο υπόπτους της υπόθεσης αποδειχτούν αληθείς θα μπορούσαν να επιφέρουν έως και δέκα χρόνια φυλάκισης.

Το περιστατικό ενισχύει ακόμα περισσότερο τις αφμιβολίες της δύσης κατά του κινεζικού κολοσσού για την ασφάλεια των πληροφοριών που διακινούνται μέσω των δικτύων που η Huawei εγκαθιστά . Να υπενθυμίσουμε ότι ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει στην Huawei να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για εξοπλισμό 5G. Η Ιαπωνία έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει την συνεργασία με την Huawei, ενώ την τακτική αυτή λέγεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι ευρωπαίοι.

Η Huawei υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός της είναι ασφαλής και έχει καλέσει κατ επανάληψη τις κυβερνήσεις να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις πιθανές απειλές για την ασφάλεια που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider