Διαθέσιμη και στην Ελλάδα η eSIM από την Cosmote

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαθέσιμη και στην Ελλάδα η eSIM από την Cosmote
Πόσο θα κοστίζει και με ποιες συσκευές θα είναι συμβατή.

Διαθέσιμη είναι πλέον από την Cosmote η ηλεκτρονική κάρτα eSIM, με το σχετικό ενημερωτικό υλικό να έχει ανέβει ήδη από χθές στο διαδικτυακό τόπο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του insider.gr.

H eSIM είναι ήδη διαθέσιμη από το δίκτυο της Cosmote κι όπως αναγράφεται στη σχετική ιστοσελίδα, για τους πρώτους τρεις μήνες από την έναρξη της υπηρεσίας και μέχρι το τέλος Μαρτίου τα eSIM προϊόντα είναι δωρεάν, ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο διατίθενται (νέα ενεργοποίηση, αντικατάσταση κλπ.). Από την 1η Απριλίου και έπειτα η χρέωση της eSIM διαμορφώνεται στα 9,90 ευρώ (εφάπαξ χρέωση για νέα ενεργοποίηση, αντικατάσταση κλπ.).

Όσο για τις συσκευές που αρχικά θα υποστηρίζονται από την eSIM της Cosmote θα είναι οι δύο LTE εκδόσεις του τελευταίου iPad Pro στις 11 και στις 12,9 ίντσες και το Samsung Galaxy Watch. Ωστόσο η νεά ψηφιακή κάρτα δεν θα υποστηρίζεται από τα νέα smartphones της Apple, iPhone XS και iPhone XS Max, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί η σχετική αναβάθμιση λειτουργικού των συσκευών αυτών από την Apple για την ελληνική αγορά.

Μιας και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, η eSIM, δεν θα υποστηρίζει αρχικά την υπηρεσία Twin SIM ούτε dual SIM, δηλαδή ο χρήστης δεν θα μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής SIM να έχει το ίδιο νούμερο σε δύο διαφορετικές συσκευές, ούτε να διατηρεί δύο διαφορετικά νούμερα σε μία συσκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, οι υπηρεσίες θα γίνουν διαθέσιμες σε μεταγενέστερο χρόνο από την eSIM της Cosmote.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ηλεκτρονική SIM κάρτα (eSIM – embedded SIM) έρχεται να αντικαταστήσει σταδιακά την φυσική κάρτα SIM, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε στα κινητά τηλέφωνα. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα τσιπ με δυνατότητα επανεγγραφής, ενσωματωμένο στο chipset της συσκευής, χωρίς όμως ο χρήστης να έχει πρόσβαση σ' αυτό, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ένα NFC τσιπ.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματά της eSIM, η οποία θα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο μέλλον, δεν περιορίζονται στον χρήστη αλλά και στους ίδιους τους κατασκευαστές τηλεφώνων και τους παρόχους.

Από την πλευρά του χρήστη , η δήλωση της συσκευής σε έναν τηλεπικοινωνιακό πάροχο, στην περίπτωσή μας στην Cosmote, θα γίνεται πολύ γρήγορα απλά με το κατέβασμα μιας εφαρμογής, και τη χρήση ενός QR Code και χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα για να προμηθευτεί κάποια SIM κάρτα. Στην περίπτωση της Cosmote η ενεργοποίηση της eSIM περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα. Σε κάθε αγορά συσκευής με τεχνολογία eSIM, θα λαμβάνετε και την επιστολή με τον QR κωδικό ενεργοποίησης του eSIM profile σας.

  1. 1.Συνδέστε σε οποιοδήποτε διαθέσιμο δίκτυο Wi-Fi το eSIM κινητό τηλέφωνο, tablet, smart watch στο οποίο θέλετε να εγκατασταθεί το eSIM profile σας.
  2. 2.Σαρώστε τον QR κωδικό ενεργοποίησης και το eSIM profile σας θα εγκατασταθεί αυτόματα στη συσκευή σας - παράλληλα θα εγγραφείτε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE.

Από την πλευρά των κατασκευαστών προσφέρει εξοικονόμηση χώρου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενσωματωθούν στις συσκευές βελτιωμένα χαρακτηριστικά, όπως η παρουσία μεγαλύτερης μπαταρίας άρα και αυτονομίας. Το μέγεθος που καταλαμβάνει μια eSIM στο εσωτερικό της συσκευής είναι έως και 50% μικρότερο από αυτό μιας nano sim. Ακόμα ένα smartphone που θα στηριζόταν αποκλειστικά σ' αυτή την τεχνολογία, δε θα χρειαζόταν να έχει τη σχετική θύρα, κάνοντας πιο εύκολη τη διαδικασία αδιαβροχοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λανσάρισμα της eSIM από την Cosmote κατατάσσει την εταιρεία μεταξύ μιας μικρής ομάδας παρόχων παγκοσμίως οι οποίες υποστηρίζουν την εν λόγω υπηρεσία. Όπως αναφέρει η Apple στην ιστοσελίδα της, η οποία σύστησε στο ευρύ κοινό την eSIM με την παρουσίαση των νέων μοντέλων iPhone τον Σεπτέμβριο, οι πάροχοι που υποστηρίζουν την eSIM είναι μόνο 46 σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider