H Κίνα απαγορεύει την πώληση των παλιών iPhone

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Κίνα απαγορεύει την πώληση των παλιών iPhone
Βουτιά για την μετοχή της Apple μετά την είδηση για απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης συγκεκριμένων μοντέλων στην Κίνα, μετά από απόφαση εγχώριου δικαστηρίου.

«Φρένο» στην πώληση συγκεκριμένων μοντέλων της Apple στην Κίνα βάζει απόφαση κινεζικού δικαστηρίου, αφού κατέληξε ότι ο αμερικανικός κολοσσός οικειοποιήθηκε δύο τεχνολογίες από διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είχε κατοχυρώσει η Qualcomm.

Όπως ανέφερε η Qualcomm, η οποία βρισκόταν στα δικαστήρια με την Apple για δύο πατέντες που υπάρχουν σε παλαιότερα μοντέλα iPhones και τις οποίες διεκδικεί ως δική της πνευματική ιδιοκτησία – το κινεζικό δικαστήριο Fuzhou Intermediate People’s Court εξέδωσε απόφαση κατά του τεχνολογικού κολοσσού. Σύμφωνα με αυτή η Apple θα πρέπει να σταματήσει να πουλά τα παλαιότερα iPhone επί κινεζικού εδάφους.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι η πρώτη που επιδιώκει να περιορίσει τις πωλήσεις iPhone στη μεγαλύτερη αγορά της Κίνας.

Σύμφωνα με την Qualcomm η απόφαση απαιτεί η Apple να σταματήσει την εισαγωγή και πώληση των μοντέλων smartphone που ενσωματώνουν αυτές τις δύο τεχνολογίες, ωστόσο το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια απλή αναβάθμιση λειτουργικού η οποία θα αφαιρούσε αυτά τα χαρακτηριστικά από το τηλέφωνο.

«Εκτιμούμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες και σπάνια καταφεύγουμε στα δικαστήρια για βοήθεια. Την ίδια στιγμή βέβαια πιστεύουμε ακράδαντα στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Don Rosenberg, γενικός σύμβουλος της Qualcomm. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει καταθέσει 12 αγωγές για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας της από την Apple.

«Η Apple εξακολουθεί να επωφελείται από την πνευματική μας ιδιοκτησία αρνούμενη να μας αποζημιώσει. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη δύναμη του τεράστιου χαρτοφυλακίου ευρεσιτεχνιών της Qualcomm».

«Τα εν λόγω διπλώματα ευρεσιτεχνίας αφορούν χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάζουν τις φωτογραφίες τους, δήλωσε η Qualcomm. Δεδομένου λοιπόν ότι αφορούν σε χαρακτηριστικά του λογισμικού, είναι πιθανό να διορθωθούν με μια απλή ενημέρωση λογισμικού η οποία θα τα αφαιρέσει από τις συσκευές».

Σύμφωνα με την Apple τα εν λόγω χαρακτηριστικά εντοπίζονται στα iPhone που τρέχουν iOS 11, το λειτουργικό που φορούσαν τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν το 2017. «Η προσπάθεια της Qualcomm να απαγορεύσει τα προϊόντα μας είναι μια άλλη απελπισμένη κίνηση από μια εταιρεία οι παράνομες πρακτικές της οποίας είναι υπό διερεύνηση από διάφορες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο» ανέφερε εκπρόσωπος της Apple στο CNBC.«Όλα τα μοντέλα iPhone παραμένουν διαθέσιμα για τους πελάτες μας στην Κίνα. Η Qualcomm διεκδικεί τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας που δεν είχαν αμφισβητηθεί ποτέ πριν, συμπεριλαμβανομένης μιας που έχει ήδη ακυρωθεί. Θα χρησιμοποιήσουμε την δικαστική οδό για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του κολοσσού του Κουπερτίνο.

Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης η μετοχή της Apple έπεσε περίπου 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider