«Αποκλεισμένες» οι γυναίκες από την ευρωπαϊκή startup σκηνή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αποκλεισμένες» οι γυναίκες από την ευρωπαϊκή startup σκηνή
Το 93% της χρηματοδότησης στην Ευρώπη πάει σε «αντρικές» start-up

«Δεν έχω ακούσει ακόμα έναν άντρα να ζητάει συμβουλές για το πώς θα συνδυάσει γάμο και καριέρα», έλεγε η γνωστή αμερικανίδα συγγραφέας και φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ,την δεκαετία του 1940 θέλοντας να τονίσει την ανισότητα στον εργασιακό τομέα μεταξύ των δύο φύλλων. Όπως αποδεικνύεται βέβαια και παρότι έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε, ακόμα κι αν μιλάμε για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το αυτό αποδεικνύει και πρόσφατη μελέτη σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλη η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής startup σκηνής κατευθύνεται στους άνδρες. Σύμφωνα με την νέα μελέτη της Atocimo, το εντπωσιακό 93% των χρημάτων που επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις το 2018 πήγε σε εταιρείες όπου οι ιδρυτικές τους ομάδες απαρτίζονταν αποκλειστικά από άνδρες.

ανισότητα εργασία startup

Η εικόνα των γυναικών επιχειρηματιών της Ευρώπης την οποία αναλύει η έκθεση είναι πράγματι ζοφερή, αφού δεν έχει συντελεστεί καμία πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα, τα τελευταία πέντε χρόνια. «Είναι σαφές ότι το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση, αυτή της ποικιλομορφίας και της ενσωμάτωσης» αναφέρει ο Τομ Βειμιέρ, συνεργάτης της Atomico κι επικεφαλής της έρευνας.

Πέρα από την χρηματοδότηση βέβαια, η έκθεση της Atomico, στην οποία συμμετείχαν 5.000 ιδρυτές, επενδυτές και εργαζόμενοι στον τομέα τεχνολογίας από όλη την Ευρώπη έδειξε ότι και οι αντιλήψεις σχετικά με τις διακρίσεις φύλου απέχουν μακράν από την πραγματικότητα.

Ενώ σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «μια ομάδα που αποτελείται και από άντρες και από γυναίκες είναι πιο αποδοτική», οι μισές από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν διακρίσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή.

«Δεν ξέρω, καμία γυναίκα που να μην έχει βιώσει κάποιου είδους διάκριση» δήλωσε η Τούγκσε Μπούλουτ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών London Street Station.

Η ίδια ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα διακρίσεων λόγω του φύλου της και μάλιστα οι διακρίσεις αυτές είχαν διάφορες μορφές, από ακατάλληλα σχόλια έως εντελώς απαράδεκτες συμπεριφορές.

Ένα μέρος του προβλήματος σύμφωνα με την ίδια είναι ότι οι γυναίκες δεν ενθαρρύνονται να είναι «πιεστικές» όπως οι άνδρες από νεαρή ηλικία γεγονός που οδηγεί βαθμιαία σε έλλειψη εμπιστοσύνης κι επιχειρηματικότητας.

Οι τεχνολογικές εταιρείες μάλιστα έχουν μπει στο μικροσκόπιο το τελευταίο διάστημα για μεροληπτικές συμπεριφορές και διακρίσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο, χιλιάδες υπάλληλοι της Google σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν διαμαρτυρήθηκαν για το πώς χειρίστηκε η εταιρεία θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με την Τζούλια Χάρτζ συνιδρυτή και διευθύνουσα σύμβουλο της πλατφόρμας Eventbrite η οποία μίλησε στο συνέδριο τεχνολογίας Slush στο Ελσίνκι, μια λύση για την έλλειψη του γυναικείου φύλου από την τεχνολογική βιομηχανία είναι να υπάρξουν πιο ξεκάθαρα γυναικεία πρότυπα. Το Eventbrite προσπαθεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες εταιρείες τεχνολογίας, αφού η εκπροσώπηση των δύο φύλων το ΔΣ και στην ιδρυτική ομάδα είναι 50-50. «Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε από την μία ημέρα στην άλλη, το έδαφος όμως είναι πρόσφορο κι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βλέπω γυναίκες όχι μόνο στα διοικητικά συμβούλια αλλά και στις ιδρυτικές ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων. Απλά μέχρι και σήμερα, εν έτει 2018, οι γυναίκες αυτές είναι πολύ λίγες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider