Το 5G αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη των smartphones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 5G αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη των smartphones
Αλλαγές στην αγορά των smartphones θα φέρει το 5G. Ποιοι θα επικρατήσουν

Η τεχνολογία υπερυψηλών ταχυτήτων αποτελεί εδώ και καιρό το μεγάλο στοίχημα διαφόρων χωρών, με Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα και ΗΠΑ να συναγωνίζονται για την πρωτιά. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόοδος της τεχνολογίας αναμένεται, όπως κι άλλες παλαιότερες, να αλλάξει τον «ρου» του επιχειρείν φέρνοντας ανακατατάξεις και στην αγορά των smartphones. Μια αγορά που ήδη τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα αφού ο αριθμός πωλήσεων συρρικώνεται ενώ παράλληλα διευρύνεται ο χρόνος που οι χρήστες κρατούν ένα κινητό τηλέφωνο.

Αν ανατρέξει κανείς στην επιχειρηματική ιστορία του παρελθόντος διαπιστώνει ότι κάθε νέα γενιά κινητής τεχνολογίας έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη των κορυφαίων κατασκευαστών συσκευών. Ηγέτες χάνουν τα σκήπτρα τους, ανερχόμενοι «παίκτες» παίρνουν τα ηνία, ενώ νέοι κάνουν την εμφάνισή τους, διεκδικώντας μερίδιο αγοράς. Κι αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξει του ότι το 5G δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5G είναι αρκετά πιο γρήγορο από το 4G με ταχύτητες που φτάνουν τα 10 Gbps δηλαδή μπορούμε να κατεβάζουμε ταινίες σε δευτερόλεπτα και να ζούμε σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας χωρίς ουσιαστική καθυστέρηση (latency).

Το 5G θα αλλάξει τη λίστα με τους κορυφαίους κατασκευαστές smartphones

Το αυτό υποστηρίζουν και οι αναλυτές της εταιρείας Strategy Analytics, οι οποίοι στο τελευταίο τους report Winners and Losers In a Disrupted 5G Future, υπογραμμίζουν ότι το 5G απειλεί να αναδιατάξει τον παγκόσμιο χάρτη των κατασκευαστών smartphones.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρουν είναι η Nokia, η οποία κορυφώθηκε στην τεχνολογία 2G, έχασε το 1/3 του μεριδίου αγοράς της με το 3G και εξαφανίστηκε στον κόσμο του 4G. Αντίστοιχα, η Motorola έχασε τα τέσσερα πέμπτα του μεριδίου αγοράς της στην παγκόσμια αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας στη μετάβαση από το 2G στο 3G.

Την ευκαιρία της μετάβασης στο 3G φαίνεται να άρπαξε η Samsung, σύμφωνα με την ανάλυση της Strategy Analytics, η οποία διπλασίασε τα μερίδια αγοράς της, και εξελίχθησε σε παγκόσμιο ηγέτη του κλάδου. Οι Κινέζοι κατασκευαστές αναδείχθηκαν σε σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς κινητών συσκευών, σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στο 4G, με τη Huawei να φτάνει στη 2η θέση της διεθνούς αγοράς.

Όπως αναφέρει η έρευνα η τεχνολογία νέας γενιάς είναι πιθανό να πιέσει τους σημερινούς τρεις παγκόσμιους leaders της αγοράς smartphones (Samsung, Huawei, Apple), περιορίζοντας τα μερίδια αγοράς τους.

Κάπως έτσι η Strategy Analytics καταλήγει ότι θα υπάρξουν δύο κύριες ομάδες κατασκευαστών στον δρόμο προς την τεχνολογία 5G: τους «Adaptive Local players» και τους «Global Seekers Scale». Στην πρώτη κατηγορία, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, ανήκουν ευπροσάρμοστοι «παίκτες», όπως η Sharp, η ZTE και πιο πρόσφατα η Sony, έχουν μικρότερη ενοποιημένη βάση κόστους και σημαντική τοπική παρουσία στην αγορά. Στη δεύτερη εταιρείες, όπως οι Xiaomi, Vivo και OPPO, οι οποίοι έχουν επεκτείνει την παρουσία τους πέρα από τις εγχώριες αγορές, δημιουργώντας συνθήκες, που τους επιτρέπουν να κινηθούν σε μεγαλύτερες αγορές.

Άλλωστε το 2019 αναμένουμε να δούμε αρκετά 5G μοντέλα από γνωστούς κατασκευαστές όπως από την Motorola, OnePlus και LG αλλά και μια ειδική έκδοση του Mi Mix 3 της Xiaomi η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Apple αναμένεται να δώσει τη σχετική υποστήριξη στο iPhone το Φθινόπωρο του 2020 ενώ και η Samsung θα παρουσιάσει το πρώτο της 5G smartphone μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Με κάθε νέα γενιά (GSM, WCDMA, LTE) έχουμε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στη γλώσσα σχεδιασμού και στις περιπτώσεις χρήσης. Οι αλλαγές αυτές έχουν πολλές φορές ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα της αγοράς», αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν πώς η νέα γενιά δικτύου κινητής τεχνολογίας, 5G θα επηρεάσει τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς.

«Ο ανταγωνισμός με βάση το πλεονέκτημα της τεχνολογίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και αναπόφευκτα θα υπάρξουν αλλαγές. Το 5G αντιπροσωπεύει ευκαιρίες για νέους κατασκευαστές να αναδυθούν και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι υφιστάμενοι ηγέτες της βιομηχανίας θα αντιμετωπίζουν έναν “αναζωογονητικό” ανταγωνισμό», αναφέρει η Strategy Analytics.

150 εκατ. συνδρομητές 5G μέχρι το 2021

Πράγματι η νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου πλησιάζει, αφού το 5G βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και υπόσχεται πως με τις απίστευτα υψηλές ταχύτητές του σύντομα θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τις ζωές μας προς το καλύτερο.

Το 5G θα αποτελέσει τη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και υπόσχεται να ανοίξει τον δρόμο για καινούργιες χειρουργικές επεμβάσεις, ασφαλέστερη μετακίνηση και πιο άμεση επικοινωνία. Αμάξια χωρίς οδηγό, εικονική πραγματικότητα, «έξυπνες» πόλεις, ρομπότ, χρειάζονται δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων για να λειτουργήσουν. Επιπλέον, το 5G θα συνδέσει νέους τύπους συσκευών, επιτρέποντας νέες περιπτώσεις χρήσεως, που σχετίζονται με το Internet of Things (IoT), ενώ θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη νέων βιομηχανιών και κάθετων αγορών, προς τον ICT μετασχηματισμό.

Ωστόσο, τα 5G δίκτυα δεν θα συμβάλλουν αποκλειστικά στην εξέλιξη ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας. Το 5G έρχεται να προσφέρει κατ’ αρχήν πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων (πάνω από 10 Gbps αν και υπάρχουν υλοποιήσεις που κάνουν λόγο για 25 και άνω Gbps), όπως και τη δυνατότητα για τη λειτουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού διασυνδεδεμένων συσκευών ακόμη και σε μία σχετικά μικρή περιοχή. Μάλιστα κρίνεται απαραίτητο δεδομένης της σημαντικής αύξησης στην παρακολούθηση βίντεο από κινητές συσκευές που καταγράφεται, η οποία οδηγεί σε περίπου έξι φορές υψηλότερο όγκο μεταφοράς δεδομένων, ανά smartphone στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη (2015 έως 2021).

Οι μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με το διαδίκτυο είναι ήδη σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης και τα πρώτα δίκτυα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο η εμπορική λειτουργία των δικτύων 5ης γενιάς, τα αποκαλούμενα και 5G, είαν κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι το 2020, ενώ ορισμένες υλοποιήσεις που θα κάνουν την εμφάνιση τους προς το τέλος του 2018 και το 2019 θα αποτελούν πρώιμες «εκφάνσεις» των δικτύων 5G.

Ήδη από την MWC που διοργανώθηκε στις αρχές του έτους στη Βαρκελώνης δόθηκε το μήνυμα πως το 5G αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος και οι πρώτες υπηρεσίες αναμένονται το 2019 «Αναμένουμε οι πρώτες εμπορικές υπηρεσίες που να βασίζονται σε υποδομές 5ης γενιάς να ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέτος και το 2019» ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο Ματς Γκράιναρντ, γενικός διευθυντής του GSMA, της παγκόσμιας ένωσης παρόχων κινητής τηλεφωνίας που διοργανώνει και την έκθεση MWC.

Παρά την αργοπορημένη εμφάνισή του, το 5G αναμένεται να έχει ταχύτατη διείσδυση στην αγορά. Σύμφωνα με περσινή έκδοση του Mobility Report της Ericsson μέχρι το 2021 στον πλανήτη θα υπάρχουν 150 εκατομμυρία 5G συνδρομές κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την Strategy Analytics δε, τα 5G έξυπνα τηλέφωνα αναμένεται να φτάσουν το 38% των συνολικών πωλήσεων smartphones έως το 2025.

Το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G στην Κορέα

Η Νότια Κορέα αναμένεται να προσπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Κίνα και να αναδειχθεί ως η πρώτη χώρα που θα αναπτύξει την τεχνολογία 5G. Οι τρεις κύριοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Κορέα, η SK Telecom, η KT και η LG Uplus αναμένεται να λανσάρουν σύντομα τις πρώτες εμπορικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες πέμπτης γενιάς μετά και τα πρώτα 5G σήματα που στάλθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην Κορέα.

Εκτός από την SK Telecom, και άλλοι κορεατικοί πάροχοι όπως η KT και η LG Uplus, έχουν λανσάρει εμπορικά 5G δίκτυα στη Νότια Κορέα αν και αρχικά οι σχετικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε εταιρικούς πελάτες. Η επέκταση στους καταναλωτές πάντως δε θα αργήσει αφού αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος SK Telecom πραγματοποίησε την πρώτη βιντεοκλήση μέσα από ένα δίκτυο 5G, μεταξύ του CEΟ της εταιρείας Park Jung-ho κι ενός διευθυντικού στελέχουςτης SK Telecom που βρίσκονταν στη Σεούλ. Για την κλήση χρησιμοποιήθηκε ένα πρωτότυπο 5G smartphone της Samsung και με τις πρώτες εντυπώσεις να κάνουν λόγο για «ποιότητα κλήσης καθαρότερη από αυτή που πραγματοποιείται μέσω LTE δικτύου».

Όπως προκύπτει από έρευνα της CCS Insight, η Ασία θα έχει παγκόσμιο προβάδισμα στη νέα τεχνολογία, καθώς περισσότερο από το ήμισυ των χρηστών του 5G θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, ακόμη και έως το 2025, μετά την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, η Κίνα θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από τέσσερις στις δέκα συνδέσεις 5G παγκόσμιο επίπεδο

Βήματα προς υπερυψηλές ταχύτητες κάνει και η Ελλάδα

Βήματα με αργούς ρυθμούς γίνονται και στην Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G υλοποίησε η COSMOTE πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps, 60 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές ταχύτητες 4G. Η δοκιμή έγινε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου και μέσα από πρωτοποριακές εφαρμογές που υλοποίησε σε συνεργασία με την Ericsson και τη Nokia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider