Πού μπορούν να «μεγαλουργήσουν» ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού μπορούν να «μεγαλουργήσουν» ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας μιλάει για τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες θετικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν ακόμα περισσότερες δυνατότητες στενότερης και αποδοτικότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή είναι η εκτίμηση του Προέδρου του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχωρεί στο insider.gr επισημαίνει ότι οι δύο χώρες σήμερα έχουν ενώπιον τους νέες μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν προς αμοιβαίο όφελος.

Ειδικά για τον ενεργειακό τομέα αναφέρει ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών ταυτίζονται πλήρως και αυτό δημιουργεί μεγάλες προοπτικές τόσο για τις οικονομίες των δύο χωρών, όσο και για τα εθνικά θέματα, ειδικά για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Ιωσήφ εκτιμά ακόμα ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς που μπορεί να επεκταθεί και να διευρυνθεί η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιοι τομείς αναφέρει είναι εκτός από την ενέργεια, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η ιδιωτική ιατρική και ιδιωτική εκπαίδευση, η τεχνολογία και η καινοτομία, το εμπόριο, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες και άλλοι.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πως βλέπετε τις οικονομικές προοπτικές των δύο χωρών;

Τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα, μετά τα όσα βίωσαν με την πρόσφατη οικονομική κρίση, κατάφεραν να ανακάμψουν και σήμερα παρουσιάζουν θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Η Κύπρος τρέχει μ’ ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3.8% του ΑΕΠ και η Ελλάδα με ένα αντίστοιχο της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ θετικές, αν και δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες ξεπέρασαν όλα τα προβλήματα που κληροδότησαν από την κρίση. Και για τις δύο οικονομίες, η μεγαλύτερη πληγή είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και πολιτών, ενώ η Ελλάδα έχει μπροστά της και τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται δημόσιο χρέος.

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, οι δύο οικονομίες φαίνεται ότι έχουν καλές προοπτικές για το μέλλον. Ειδικά, ορισμένοι τομείς τους για τους οποίους διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και άλλοι.

Φυσικά για να εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα και στις δύο οικονομίες απαιτούνται ριζοτόμες μεταρρυθμίσεις που στην κάθε χώρα μπορούν να διαφέρουν. Για παράδειγμα, η Κύπρος έχει ανάγκη από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας της, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης, της Αποκρατικοποίησης ημικρατικών οργανισμών και άλλα. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα πρέπει τάχιστα να τροποποιήσει (και σταθεροποιήσει) το φορολογικό της πλαίσιο, να απλοποιήσει τις διαδικασίες της που αφορούν το επιχειρείν, να εκσυγχρονίσει το επενδυτικό πλαίσιο της και γενικά να απολιτικοποιήσει την οικονομία της.

Αν προωθηθούν αυτές οι αλλαγές και αν αξιοποιηθούν καλύτερα τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι δύο χώρες, τότε το μέλλον των οικονομικών τους θα καταστεί πιο ευοίωνο και πιο ελπιδοφόρο, κάτι που όλοι οι Έλληνες επιθυμούμε.

Ως Σύνδεσμος πως συμβάλλετε σ’ αυτές τις ανάγκες των δύο οικονομιών;

Εμείς, ως Σύνδεσμος, δεν έχουμε εκτελεστική εξουσία ή νομοθετική δύναμη να επιβάλουμε πολιτικές και να προωθήσουμε ρυθμίσεις. Όμως, μέσα από το συμβουλευτικό μας ρόλο μπορούμε να υποδείξουμε στις δύο χώρες μέτρα ή αλλαγές που μπορούν, αν υιοθετηθούν από τις κυβερνήσεις, να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών και στην καλύτερη απόδοση τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η διαχρονική απαίτηση του Συνδέσμου μας για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα το θέσαμε από χρόνια στις δύο κυβερνήσεις, αλλά δυστυχώς λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας μιας τέτοιας γραμμής, παρέμεινε στο συρτάρι. Τώρα, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα και η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέλαβε την πρωτοβουλία να διενεργήσει σχετική έρευνα για τα κόστη και ανάλογα με το αποτέλεσμα της να αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση αυτής της γραμμής. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις δύο οικονομίες και ειδικότερα θα αυξήσει τον τουρισμό και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, τώρα που η Ελλάδα συζητά το ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Σύνδεσμος έχει απόψεις που μπορούν να βοηθήσουν, λόγω της εμπειρίας και της καλής υποδομής που δημιούργησε η Κύπρος στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ακόμα, ο Σύνδεσμος μας έχει θέσει στις δύο κυβερνήσεις την ιδέα για δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας για τους τουρίστες μακρινών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, κ.λπ. Από τις μελέτες και επαφές μας διαπιστώσαμε ότι οι τουρίστες απ’ αυτές τις χώρες θα ερχόντουσαν πιο εύκολα στις χώρες μας, αν το ταξίδι τους περιλάμβανε παραμονή για κάποιες μέρες στην Ελλάδα και κάποιες στην Κύπρο ή ακόμα και σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, κ.λπ.

Το κοινό πακέτο δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τους τουρίστες και ίσως φθηνότερο κόστος για τη μεταφορά τους. Αυτή η πρόταση συνάντησε τη θετική ανταπόκριση από τις δύο κυβερνήσεις, όμως ακόμα δεν προχώρησε και προφανώς βρίσκεται υπό εξέταση.

Ωστόσο, όλα αυτά για να γίνουν επίσημες πολιτικές απαιτούν πολιτικές αποφάσεις. Εμείς, είτε ως Σύνδεσμος, είτε μέσω των Επιμελητηρίων, καταθέτουμε προτάσεις και πιέζουμε προς την ορθή κατεύθυνση, στοχεύοντας στο αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών

Σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να επεκταθεί η επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας;

Όπως είπα και προηγουμένως, με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τις στρατηγικές συνεργασίες Κύπρου – Ελλάδας με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, υπάρχουν πολλά περιθώρια στον τομέα της ενέργειας. Πέραν των έργων υποδομής που απαιτούν οι ενεργειακοί πόροι, υπάρχουν τα θέματα της δημιουργίας των αγωγών (EastMed), της ηλεκτρικής σύνδεσης και πολλά άλλα. Άρα, η ενέργεια προσφέρεται για διεύρυνση της συνεργασίας.

Άλλοι τομείς είναι σίγουρα το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Κύπρου, με το διμερές εμπόριο να σημειώνει συνεχή άνοδο και να ξεπερνά τα 2 δις ευρώ το χρόνο, τα ακίνητα όπου πολλοί κύπριοι αγοράζουν για τις ανάγκες τους, η καινοτομία και οι start up εταιρείες, ο τομέας τροφίμων και ποτών, ο τουρισμός, η υγεία, η εκπαίδευση και άλλοι

Πιστεύω ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενότερα σχεδόν σε όλους τους οικονομικούς τομείς, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τις ελλείψεις του άλλου και καλύπτοντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Υπάρχουν προοπτικές και για συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας με στόχο άλλες αγορές;

Αναμφισβήτητα ναι και αυτό αποτελεί πάγια στόχευση του Συνδέσμου μας. Η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ κυπριακών και ελλαδικών εταιρειών με στόχο χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μας. Και αυτό, γιατί η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει της ελληνικές εταιρείες για διείσδυση τους στις Αραβικές χώρες και η Ελλάδα τις κυπριακές εταιρείες για διείσδυση τους στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Μαζί οι εταιρείες των δύο χωρών μπορούν να επεκταθούν σε γειτονικές μας αγορές με εντυπωσιακά αποτελέσματα για όλο τον ελληνισμό. Ήδη, αυτό γίνεται με επιτυχία σε διάφορες χώρες και μπορεί να επεκταθεί περισσότερο.

Τι υπηρεσίες προσφέρει ο Σύνδεσμος σας στα μέλη του;

Κατά αρχάς να πούμε ότι ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας που ιδρύθηκε το 2005, υπό την αιγίδα του Κυπριακού, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΚΕΒΕ) έχει ως μέλη του τις κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τις Ελλαδικές που δραστηριοποιούνται ή έχουν σχέση με την Κύπρο.

Ο Σύνδεσμος μας, που εδρεύει στο ΚΕΒΕ, παρέχει κάθε βοήθεια και στήριξη στις εταιρείες των δύο χωρών. Είτε ζητούν πληροφορίες, είτε θέλουν επαφές, εμείς είμαστε σε θέση να τους τις προσφέρουμε.
Επίσης, ο Σύνδεσμος μας αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες για έμπρακτη υποστήριξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2010 – 11 όταν η Ελλάδα πρώτο εισήλθε στο μνημόνιο, ο Σύνδεσμος μας με δικά του έξοδα προέβη σε μεγάλη εκστρατεία στην Κύπρο παροτρύνοντας τους Κύπριους να πάνε διακοπές μόνο στην Ελλάδα και να αγοράζουν μόνο ελληνικά προϊόντα.

Ακόμα, με επαφές μας με τις κυβερνήσεις, τις Τοπικές Αρχές ή τα Επιμελητήρια των διαφόρων περιοχών, προωθούμε την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι στο ΔΣ του Συνδέσμου μας, υπάρχουν μέλη από επιχειρήσεις και των δύο χωρών, ενώ εξ’ οφίκιο συμμετέχει και ο εκάστοτε Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο. Τέλος, να αναφέρω ότι ο Σύνδεσμος μας είναι από τους πιο δραστήριους σε δράσεις και εκδηλώσεις, προάγοντας τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ποια είναι τα νέα σχέδια του Συνδέσμου σας για το άμεσο μέλλον;

Μέσα στους σχεδιασμούς μας είναι η οργάνωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μιας παρουσίασης της κυπριακής οικονομίας στον επιχειρηματικό κόσμο. Και αυτό, γιατί πάρα πολλοί επιχειρηματίες από την Ελλάδα μας ζητούν πληροφορίες για να συνάψουν συνεργασίες με κυπριακές εταιρείες. Η πρωτοβουλία μας αυτή θα επιδιώξουμε να συνδυαστεί με επαφές με αρμόδιους Υπουργούς της Ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα του αναπτύξουμε τις ιδέες μας για στενότερη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Ακόμα πριν το τέλος του έτους προγραμματίζουμε να φέρουμε μια προσωπικότητα από την Ελλάδα στην Κύπρο για να μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα για τους κύπριους επιχειρηματίες. Στα πιο μεσοπρόθεσμα σχέδια μας είναι η οργάνωση μιας έκθεσης κυπριακών προϊόντων στην Ελλάδα και μιας αντίστοιχης ελλαδικής στην Κύπρο. Πέραν αυτών, ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει την καθημερινή δράση εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων των δύο χωρών, ενώ στο τέλος του έτους, όπως κάθε χρόνο θα οργανώσει και πάλι το Επίσημο Επιχειρηματικό Δείπνο Κύπρου – Ελλάδας, όπου γίνεται με μεγάλη επιτυχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider