Ελάχιστες παραμένουν οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα με όσες συναλλαγές καταγράφονται να αφορούν κυρίως παλαιά και μικρά διαμερίσματα λόγω των πιο προσιτών τιμών και των μειωμένων εξόδων. Οι τιμές των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων πέρσι υποχώρησαν κατά 4,5% στο σύνολο της χώρας, ενώ οι τιμές των νεόδμητων έμειναν αμετάβλητες με ελάχιστες όμως πράξεις.

Σύμφωνα με την έρευνα του δικτύου της RE/MAX, στα μεταχειρισμένα της Αττικής οι τιμές υποχώρησαν έως και 3% και στα νεόδμητα παρέμειναν σταθερά. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 4,5% ενώ στα νεόδμητα οι τιμές επίσης παρέμειναν αμετάβλητες. Για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση κατά μέσο όρο 7% και στα νεόδμητα 3%.

Η συνεχής, εδώ και έξι χρόνια, πτώση των τιμών των ακινήτων τροφοδοτείται αφ' ενός από την έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την μείωση της αγοραστικής δύναμης και αφ' ετέρου από την υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα λόγω της επικρατούσας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 8% & 10% αντίστοιχα).

Στην Αττική το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 12% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα από το δίκτυο της RE/MAX για το 2015, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά (100%) στις κατοικίες.

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 91%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι 5ετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 9% . Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (27% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (36%).

Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 (53%) ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 6% ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν πάνω από το 1/4 των προτιμήσεων (26%). Για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων 16 έως 25 ετών, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 15%.

Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 30ετία (σχεδόν 6 στις 10), τα νεόδμητα απουσιάζουν εντελώς, ενώ 1 στα 4 ήταν έως 10ετίας.

Πανελλαδικά, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη απήχηση πλησιάζοντας το 60%, με σχεδόν ισοκατανεμημένα τα ποσοστά στις τρείς υποκατηγορίες (1- 50τ.μ. / 51-70τ.μ. / 71-90τ.μ.). Ιδιαίτερη κίνηση εμφάνισαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 16% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 10%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130τ.μ. προτιμήθηκαν από το 15% των αγοραστών.

Στην Αττική από τους μισούς περίπου αγοραστές (47%) προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλ. εμβαδού 71-110τμ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κοντά στο 10%.

Στη Θεσσαλονίκη η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν αυτή των ακινήτων από 51-70τ.μ. που την επέλεξαν σχεδόν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή τα διαμερίσματα 71-90τμ (22%). Αξιοσημείωτο είναι, όμως, και το 22% εκείνων που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Αναλυτικά οι τιμές