Γολγοθάς η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας - Πού αυξήθηκαν τα ενοίκια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γολγοθάς η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας - Πού αυξήθηκαν τα ενοίκια

Γολγοθάς αποδεικνύεται για τους νεοεισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις οικογένειες τους η εύρεση φοιτητικής κατοικίας σε οικονομικές τιμές, καθώς τα ενοίκια σε όλα τα πανεπιστημιακά κέντρα της χώρας καταγράφουν άνοδο σε σχέση με πέρσι. Κατά μέσο όρο, οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 17% στην Αθήνα, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως σε κάποιες περιοχές η διαφορά των ζητούμενων ενοικίων μέσα σε μια χρονιά ξεπερνά ακόμη και το 20%.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι πέρασαν σε σχολές της Κρήτης και ειδικά στο Ρέθυμνο όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά παραπάνω από 58%! Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου spitogatos.gr η μέση τιμή για μια κατοικία στο Ρέθυμνο διαμορφώνεται φέτος στα 9,5 ευρώ ανά τετραγωνικό από 6 ευρώ/τμ που ήταν το 2017. Στα Χανιά οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 17,64% -από τα 7,2 στα 8,5 ευρώ/τμ- και στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά 18,14% στα 7 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σημαντική αύξηση των ζητούμενων ενοικίων καταγράφεται ακόμη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (24,6% σε σχέση με πέρυσι), σε περιοχές της Αττικής όπως το κέντρο της Αθήνας (+19,83%), το Παγκράτι (+22,42%) και ο Πειραιάς (+23,09%).

Λιγότερες οι προσφερόμενες κατοικίες

Η αύξηση των ενοικίων αποδίδεται από τους ειδικούς της αγοράς στην μείωση των προσφερόμενων διαμερισμάτων που παρουσιάζεται αφενός λόγω της αύξησης των Ελλήνων που ζουν στον νοίκι επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι και αφετέρου λόγω της αξιοποίησης πολλών διαμερισμάτων για τουριστικές μισθώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, η προσφερόμενη ποσότητα (stock) έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 24% στην Αθήνα, 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πανελλαδικά η μείωση είναι περίπου 18%, αλλά σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον τα σπίτια που νοικιάζονται είναι πραγματικά ελάχιστα.

Αποτέλεσμα είναι η αγορά να αλλάζει. Τα σπίτια μεγάλου και μεσαίου μεγέθους που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση και μάλιστα σε πιο οικονομικές τιμές ανά τετραγωνικό από τα μικρότερα διαμερίσματα και τις γκαρσονιέρες. Για αυτό πολλοί αναζητούν μεγαλύτερα διαμερίσματα για να νοικιάσουν με σκοπό την συγκατοίκηση.

Σύμφωνα με έμπειρους κτηματομεσίτες, μια επιλογή που μπορεί να έχουν λίγοι και… τυχεροί είναι ενδεχομένως και η αγορά κατοικίας για τον φοιτητή. Σε αντίθεση με τα ενοίκια που έχουν ήδη πάρει την ανιούσα οι τιμές πώλησης σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ακόμη αρκετά φθηνές. Και επιπλέον το σπίτι αφού τελειώσει ο φοιτητής μπορεί να αξιοποιηθεί ως πηγή εισοδήματος από την ενοικίαση του. Πρόκειται, όμως, για επιλογή που πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και από άτομα που διαθέτουν ήδη κάποια κεφάλαια και δεν θα στηριχθούν σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό δανεισμό για την αγορά κατοικίας.

Δείτε αναλυτικά τις μέσες τιμές ενοικίασης κατοικιών:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider