Τα μεγάλα malls της Αθήνας που δεν έγιναν ποτέ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα malls της Αθήνας που δεν έγιναν ποτέ

Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια για να φανεί έστω και αμυδρά μια προοπτική για το μεγάλο εμπορικό κέντρο που σχεδιάζει η εταιρεία Artume στο πρώην εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη επί της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Μετά από μια ακόμη κόντρα με την κυβέρνηση η εταιρεία, η οποία ανήκει σε fund της BlackRock, κατάφερε να πάρει αυτή την εβδομάδα το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος αφού υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης των τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων που θα υλοποιηθεί η επένδυση. Μένουν να ολοκληρωθούν και άλλες διαδικασίες αλλά η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του χώρου εμπορίου και αναψυχής ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση.

Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για μια σειρά μεγάλα εμπορικά κέντρα που σχεδίαζαν στην Αθήνα εταιρείες από Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία όμως δεν προχώρησαν με αποτέλεσμα να ακυρωθούν ή να παραμένουν «παγωμένα» επ’ αόριστον.

Βοτανικός

Το έργο αυτό αποτέλεσε και την αφορμή της πτώσης του μεγάλου real estate developer Μπάμπη Βωβού και της άλλοτε κυρίαρχης Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού που περιελάμβανε τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το έργο κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εταιρεία πτώχευσε και το μισοτελειωμένο εμπορικό κέντρο πέρασε στις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει κάποιο ορατό σχέδιο για την αξιοποίηση του.

Stardome- Γαλάτσι

Οι εταιρείες Ακροπόλ Χαραγκιώνης και η πορτογαλική Sonae Sierra ανέλαβαν τον Ιούλιο του 2006, με ποσοστά συμμετοχής 50%–50% και κατόπιν διαγωνισμού, την 40ετή παραχώρησή του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου από την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα. Το έργο αφορούσε στη μετατροπή του κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου του Γαλατσίου σε Κέντρο Αθλητικών, Ψυχαγωγικών και Εμπορικών χρήσεων. Το έργο θα στέγαζε καταστήματα λιανικής, καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, εστιατόρια – café, χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Μετά από οχτώ χρόνια μελετών και λοιπών διαδικασιών για την ανάπτυξη του Stardome, το έργο αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων της πολιτείας που δεν μπορούσε να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και κοινοπραξία διεκδικεί από το Δημόσιο αποζημιώσεις από τα ενοίκια που κατέβαλε.

Piraeus Plaza – Πειραιώς

Μια ιστορία που κράτησε 16 χρόνια έληξε άδοξα το 2016 όταν η ισραηλινή Plaza Centers ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, του ακινήτου που απέκτησε το 1999 και φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το εργοστάσιο της εταιρείας ΒΙΣ. Το έργο, συνολικού ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, περιελάμβανε τη δημιουργία εμπορικού- ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς με 700 θέσεις στάθμευσης, πάνω από 120 καταστήματα, πολυκινηματογράφο, πολυκατάστημα, χώρους εστίασης κ.τ.λ. Εν τέλει τα προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία και τις χρήσεις γης αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ισραηλινή εταιρεία οδήγησαν στην οριστική ακύρωση του έργου.

Aegean Park – Πειραιάς

Άλλο ένα έργο της κοινοπραξία Ακροπόλ Χαραγκιώνη και Sonae Sierra που κόλλησε στην γραφειοκρατία αλλά και την άρνηση του Δήμου Πειραιά. Ο λόγος για την αξιοποίηση του ακινήτου 45 στρεμμάτων στην περιοχή της παλιάς βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο σημερινό Γήπεδο Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του το έργο θα περιελάμβανε εμπορικά καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας, μία έκταση 20.000 τμ. θα για ελεύθερη χρήση στο κοινό. Η έκταση αυτή θα περιελάμβανε πάρκο, ακάλυπτους χώρους, πεζόδρομους, φωτισμό κλπ. Η επένδυση θα έφτανε το ύψος των 300 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία ακόμα περιμένει τις απαραίτητες άδειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider