H αγορά γραφείων της Αθήνας παραμένει στο επενδυτικό ραντάρ - Τι «δείχνει» ανάλυση της Danos BNP Paribas

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H αγορά γραφείων της Αθήνας παραμένει στο επενδυτικό ραντάρ - Τι «δείχνει» ανάλυση της Danos BNP Paribas
Η αγορά γραφείων της Αθήνας βρίσκεται ακόμη σε αναπτυσσόμενο στάδιο.

Αισιόδοξο τόνο για την αγορά ακινήτων δίνει σχετική έρευνα της Danos-BNP Paribas Real Estate, που σημειώνει ότι η αγορά γραφείων της Αθήνας παραμένει στο επενδυτικό ραντάρ παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που επιβάλλονται, ενώ φαίνεται να διατηρεί τους δείκτες απόδοσης κόντρα στο ευρύτερο περιβάλλον λόγω της πανδημίας.

Η αγορά γραφείων της Αθήνας βρίσκεται ακόμη σε αναπτυσσόμενο στάδιο. Οι αποδόσεις και οι τιμές ενοικίων δεν φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη, πιθανώς λόγω της έλλειψης ποιοτικών χώρων. Η έλλειψη χώρων γραφείου Grade Α εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα για την αγορά, καθώς υπάρχει έλλειψη ποιοτικών χώρων για κάλυψη της ζήτησης των επενδυτών που φαίνεται να είναι επίμονη παρά την πανδημία.

Σύμφωνα με το report, όσον αφορά στα yields, αυτά κυμάνθηκαν στο 6%-6,5% για Grade A Prime Locations, στο 7%-7,5% για Grade B Prime Location και στο 8%-8,5% για Grade B Secondary Locations.

Αναφορικά με τα ενοίκια σε κύριες αγορές (κατά μέσο όρο), στη Λ. Βασ. Σοφίας έφτασαν στα 18 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, στην Κηφισίας τα 17 ευρώ/τ.μ., στη Λ. Συγγρού στα 15 ευρώ/τ.μ., στη Λ. μεσογείων στα 12 ευρώ/τ.μ, στη Βουλιαγμένης στα 11 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Αθήνα έφτασαν στα 19 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν από τα επίπεδα κάτω των 10 ευρώ/τ.μ το 2015 σε 15 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως το 2020, κατά μέσο όρο. Στις prime περιοχές τα ενοίκια κινήθηκαν ανοδικά την περασμένη 5ετία, από σχεδόν 12-13 ευρώ/τ.μ. προς τα 20 ευρώ/τ.μ. τον μήνα.

Τα ποσοστά διαθέσιμων χώρων μειώθηκαν από περίπου 12%-13% σε 7% για grade A ακίνητα (από το 2015 στο 2020) και σε 17%-18% για grade B+C (από 25% το 2015).

Το 2020 χαρακτηρίστηκε ως έτος της πανδημίας Covid-19. Οι αγορές και οι οικονομίες παγκοσμίως έχουν υποστεί πιέσεις λόγω lock downs με τους περιορισμοί έχουν πλήξει όλους τους μακροοικονομικούς στόχους. Όμως, το 2021 θεωρείται ήδη το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη. Αν και τα στοιχεία παγκοσμίως υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος του Covid-19 έχει οδηγήσει τις οικονομίες σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, οι προβλέψεις για το 2021 είναι αισιόδοξες και οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οδηγούμαστε σε μια ανάκαμψη που τροφοδοτείται από τα μαζικά προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στο report της Danos International Property Consultants & Valuers, το 2020 σίγουρα ήταν η χρονιά της εργασίας από απόσταση (τηλεργασία). Ο αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς πιθανότατα θα δώσει και τον τόνο για το μέλλον του τομέα μέσα στο 2021. Η αγορά γραφείων αναμένεται να επηρεαστεί από τη συνεχή άνοδο της τηλεργασίας, ωστόσο, οι εταιρείες τελικά θα υιοθετήσουν νέες στρατηγικές και το γραφείο θα παραμείνει σημαντικό για τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους. Η ανάγκη για χώρους γραφείου «Grade Α» παραμένει υψηλή, σημειώνει η Danos-BNP Paribas Real Estate.

Η Αθήνα είναι μια εξέχουσα αγορά γραφείων σε σύγκριση με άλλες αγορές του Ευρωπαϊκού Γραφείου. Υπάρχει ένα πακέτο νέων επενδύσεων για γραφεία Grade Α χώρους, που θα καλύψουν εν μέρει την τρέχουσα ζήτηση, ωστόσο υπάρχουν αισιόδοξα σχέδια για τα επόμενα 5 χρόνια στον τομέα. Το προφίλ των επενδυτών παραμένει το ίδιο. Οι απαγορεύσεις και η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας Περιόρισαν τις κινήσεις των επενδυτών διεθνώς, αν κα έχουν βάλει την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη. Τα ελληνικά REICs (εταιρείες real estate) παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις τοπικές συναλλαγές, καθώς και οι πολυεθνικές που επιδιώκουν τη μετεγκατάστασή τους εν όψει μελλοντικής ανάπτυξη, σημειώνει η Danos International Property Consultants & Valuers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider