Τι «παίζει» με το mega οικιστικό project των Hines/Henderson στη Βούλα – Διαβούλευση και τοπικές αντιδράσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «παίζει» με το mega οικιστικό project των Hines/Henderson στη Βούλα – Διαβούλευση και τοπικές αντιδράσεις

Σε διαβούλευση τέθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τον οργανισμό Enterprise Greece η μεγάλη τουριστική επένδυση στα Εφοπλιστικά της Βούλας, εντός δηλαδή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Η διαβούλευση μπήκε σε ισχύ με στόχο την κατάθεση του επενδυτικού φακέλου στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και τον χαρακτηρισμό της ως στρατηγική επένδυση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του φορέα, η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή για σχολιασμό έως τις 4 Μαρτίου και αφορά στην προτεινόμενη επένδυση για ανάπτυξη έργου οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης, με τον κωδικό «PROJECT VOULA», της εταιρείας VHPH PROPERTIES σε οικοδομικά τετράγωνα στο Δήμο Βούλας Αττικής. Το έργο προϋπολογίζεται στα 135.921.252 ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας). Το προτεινόμενο έργο αφορά ανάπτυξη συνολικής έκτασης περίπου 71.000 τετραγωνικών μέτρων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για το mega οικιστικό project στη Βούλα που προωθείται από το δίδυμο των Hines και Henderson Park, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις τα αρχικά σχέδια για το οικιστικό project στα Εφοπλιστικά έχει εκτιμώμενη αξία 200 εκατ. ευρώ.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι έχουν αναπτυχθεί αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς (Δήμος «3Β») για τους όρους δόμησης, με τον Δήμο να επιζητά περιορισμούς στη δόμηση στην ευρύτερη περιοχή ή και αναστολή έκδοσης αδειών.

Η έκταση είναι ευρύτερα γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη, κληροδοτήθηκε προ πολλών δεκαετιών στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ πέρυσι έγινε γνωστό ότι «πέρασε» στο δίδυμο Hines-Henderson. Εξέλιξη που προκάλεσε την κινητοποίηση και τις αντιδράσεις του Δήμου που φέρεται να επιθυμεί την απαλλοτρίωση της έκτασης των 71 στρεμμάτων ή μέρους αυτής.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα, οι επιτρεπόμενοι όροι δόμησης όπως ορίζονται στο Φύλλο Εφημερίδας της Ελληνικής Κυβερνήσεως, για την περιοχή του έργου είναι:

Επιτρεπόμενη χρήση γης: Η επιτρεπόμενη χρήση γης είναι η «Αμιγής Κατοικία». Σε αυτή τη χρήση επιτρέπεται μόνον η ανέγερση κατοικιών και μικρών καταστημάτων που απευθύνονται σε μεγέθη γειτονιάς. Ο Συντελεστής Δόμησης έχει ορισθεί σε 0,60 επί την επιφάνεια του κάθε οικοπέδου. Ο Συντελεστής Κάλυψης έχει ορισθεί σε ποσοστό 30,00 % στην επιφάνεια του κάθε οικοπέδου. Το Μέγιστο Επιτρεπόμενο Ύψος του κάθε κτιρίου είναι 13,00 m. Επιπλέον σε όλα τα κτίρια είναι υποχρεωτική η εφαρμογή κεκλιμένης στέγης μέγιστου ύψους +2,00 m (από τη στάθμη της οροφής του τελευταίου ορόφου του κτιρίου) επικαλυμμένη από κεραμίδα.

Το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας, κλπ.) και θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις. Συνολικά θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Το μοναδικό μέγεθος και η δυνατότητα οικοδόμησης επιτρέπουν ένα συνεκτικό γενικό σχέδιο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα (ένας σπάνιος τύπος Ελληνικού προϊόντος το οποίο απευθύνεται στην Διεθνή αγορά ακινήτων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider