Ο κορονοϊός έφερε τα «πάνω κάτω» στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός έφερε τα «πάνω κάτω» στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής

Μεγάλες ανατροπές στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής επέφερε η πανδημία του κορονοϊού και δη οι πρωτοφανείς επιπτώσεις της που έριξαν βαριά τη σκιά τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. 

Το 2020 είναι μια διαφορετική χρονιά, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο των νευραλγικών τομέων που την απαρτίζουν. Η εγχώρια κτηματαγορά δεν έμεινε αλώβητη από το «τσουνάμι» των συνεπειών της πανδημίας, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν, αποτελεί η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική, μια εξαιρετικά ακμάζουσα αγορά τα προηγούμενα χρόνια.

Το νέο τοπίο στην κτηματαγορά της Χαλκιδικής παρουσιάζει αναλυτική έρευνα που διεξήγαγε ο Σύλλογος Μεσιτών Χαλκιδικής, η οποία αποτυπώνει τα βασικά ευρήματα για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, ήτοι στη σκιά της πανδημίας.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαλυπτικά:

Για αυτό το ιδιαίτερο δεκάμηνο του 2020, το βασικό είδος ακινήτων που πωλήθηκε στη Χαλκιδική ήταν οικίες - σε ποσοστό 73,7% - ενώ το υπόλοιπο 26,3% αφορούσε στην πώληση Γης.

insider

 

Οι αγοραστές απέκτησαν σε ποσοστό 52,6% εξοχική κατοικία, επενδυτικό ακίνητο σε ποσοστό 26,3%, ενώ μόλις το 21,1% αφορούσε σε αγορά πρώτης κατοικίας.

insider

 

Από επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως το 72,2% των ακινήτων που αγοράστηκαν στη Χαλκιδική χρειάστηκαν εκτεταμένη ανακαίνιση, ενώ για το 27,8% των ακινήτων χρειάστηκαν λίγες μόνο τεχνικές επεμβάσεις.

insider

 

Το 42,1% των ακινήτων που πουλήθηκαν στη Χαλκιδική ήταν ηλικίας από 15 έως 20 ετών, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως δεν πωλήθηκε κανένα καινούργιο (νεόδμητο) ακίνητο.

insider

 

Πού κυμάνθηκαν οι τιμές πώλησης

Σε ό,τι αφορά την τιμή πώλησης, το 42,1% των ακινήτων στη Χαλκιδική πουλήθηκαν από 1.000 έως 1.200 ευρώ/τ.μ, ενώ το 31,6% των ακινήτων πουλήθηκαν μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ/τ.μ.

insider

 

Μάλιστα, αξίζει εδώ να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο δεκάμηνο, κανένα ακίνητο στη Χαλκιδική δεν αγοράστηκε με δάνειο, αφού όλα τα ακίνητα αποκτήθηκαν … με μετρητά.

Άφαντοι οι ξένοι – Κυρίως Έλληνες οι αγοραστές των ακινήτων

Όπως προκύπτει από άλλα στοιχεία της έρευνας του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, οι ξένοι επενδυτές ήταν… άφαντοι από την αγορά ακινήτων το επίμαχο δεκάμηνο, αφού η πανδημία έβαλε «φρένο» στις όποιες αγοραπωλησίες από πλευράς διεθνών αγοραστών.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών ακινήτων στη Χαλκιδική από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2020 ήταν Έλληνες (ποσοστό 89,5%). Από τους ξένους αγοραστές, τη μερίδα του λέοντος των ακινήτων στη Χαλκιδική απέκτησαν Βούλγαροι επενδυτές (42,1%) και ακολούθησαν Γερμανοί (26,3%), Σέρβοι (26,3%), Αλβανοί (15,8%).

insider

 

Οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών πώλησης των ακινήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: Το 68,4% των μεσιτών της Χαλκιδικής αναμένει υποχώρηση των τιμών, ενώ μόλις ένα 26,3% προβλέπει σταθεροποίηση των τιμών πώλησης των ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider