Σκληρό «μπρα ντε φερ» για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληρό «μπρα ντε φερ» για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Στη δίνη της αντιπαράθεσης των μετόχων βρίσκεται για μια ακόμη φορά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον κατασκευαστικό Όμιλο. Μπαράζ διεργασιών στα αντίπαλα στρατόπεδα. Η Γενική Συνέλευση που θα κρίνει την επόμενη ημέρα.

Ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» για τον έλεγχο ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η έντονη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ όχι μόνο επιβεβαιώνεται, αλλά δείχνει πως προμηνύεται ένα ιδιαίτερα «καυτό» διάστημα από πλευράς εξελίξεων.

Ο Όμιλος πέφτει στη δίνη μιας νέας αντιπαράθεσης των μετόχων, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σηκώνουν μανίκια και να εμφανίζονται έτοιμες για σκληρή «μάχη».

Είναι ξεκάθαρο πως στήνεται ένα νέο σκηνικό σύγκρουσης σε επίπεδο μετόχων για την ανάληψη του ελέγχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και όλα αυτά ενώ έχουν περάσει μόλις 2,5 χρόνια από την προηγούμενη μάχη… Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, με την πρωτοβουλία Change4Ellaktor, κέρδιζαν τον έλεγχο του Ομίλου, επικρατώντας της πλευράς των κ. κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.

Το αίτημα για έκτακτη Γενική Συνέλευση

Λίγα λεπτά πριν τις 6μιση το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, δικαστικός επιμελητής παρέδωσε επίσημα στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Το αίτημα δεν φέρει μόνο την υπογραφή του ολλανδικού fund Reggeborgh, αλλά και δύο ακόμη μετόχων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Ολλανδοί «χτίζουν» συμμαχίες με στόχο την ανάληψη του ελέγχου του Ομίλου. Οι άλλοι δύο μέτοχοι είναι οι κ. κ. Άγγελος Γιόκαρης και Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Όπως γνωστοποιείται στο αίτημα για έκτακτη Γενική Συνέλευση, Reggeborgh, Γιόκαρης και Παναγιωτόπουλος δηλώνουν κάτοχοι 22.094.903 κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ήτοι ποσοστού 10,31%.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Οι τρεις αιτούντες θέτουν τα εξής πέντε θέματα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων:

1ο Θέμα: Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας

2ο Θέμα: Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξαρτήτων / μη εκτελεστικών μελών)

3ο Θέμα: Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ.44 ν.4449/2017)

4ο Θέμα: Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ.44 ν.4449/2017)

5ο Θέμα Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας (δύο τελευταίων χρήσεων)

Πότε πρέπει να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση

Όπως ορίζει ο νόμος, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε, ο Όμιλος υποχρεούται μέσα σε διάστημα 45 ημερών να ορίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Αν ωστόσο παρέλθουν 20 ημέρες και η διοίκηση δεν έχει ορίσει ημερομηνία, τότε ο λόγος περνά στο Πρωτοδικείο.

Τι λέει ο Όμιλος

Το πρωί της Παρασκευής η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιβεβαίωσε τη λήψη του αιτήματος για Γενική Συνέλευση, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Την ίδια στιγμή, πηγές του Ομίλου εμμένουν στην αρχική τους τοποθέτηση, σχολιάζοντας στο insider.gr πως μόνο με απόφαση δικαστηρίου μπορεί να διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος σε μια εταιρεία, ο οποίος πρέπει να στοιχειοθετείται πχ. από φαινόμενα κακοδιαχείρισης. «Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος. Η διοίκηση άλλωστε του Ομίλου έχει βραβευθεί για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια», τονίζουν.

«Η διοίκηση του Ομίλου είναι απόλυτα διαφανής», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και γνωστοποιούν πως «η διοίκηση επιφυλάσσεται να ασκήσει οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Σε θέση μάχης οι μέτοχοι

Το παιχνίδι αναμένεται να σκληρύνει περισσότερο προσεχώς, ενώ οι μέτοχοι που διεκδικούν τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα.

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh ελέγχουν άμεσα το 5,4% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ έχουν συμφωνήσει για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας στον Όμιλο, το οποίο ανέρχεται στο 12,5%. Αν ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης που έχουν, τότε το άμεσο ποσοστό τους στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ξεπεράσει το 17,5%. Τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως οι Ολλανδοί έχουν φτάσει ήδη να ελέγχουν – άμεσα ή έμμεσα – ποσοστό κοντά στο 35% του Ομίλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ολλανδοί αγοράζουν «φανατικά» μετοχές του Ομίλου το τελευταίο διάστημα – έτσι εξηγείται και το ράλι της μετοχής – ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν τη σύναψη συμμαχιών με σημαντικό αριθμό μετόχων.

Στην άλλη πλευρά του… στρατοπέδου βρίσκονται οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης που ελέγχουν το 25,5% του Ομίλου, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως και αυτοί έχουν επιδοθεί σε αναζήτηση συμμαχιών με άλλους μετόχους, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους.

Ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του αμερικανικού fund Farallon, η στάση του οποίου ήταν καθοριστική και στην προηγούμενη διαμάχη των μετόχων πριν από 2,5 χρόνια. Το 2018 και προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι αδελφοί Καλλιτσάντση είχαν δανειστεί ποσό υψηλότερο των 50 εκατ. ευρώ από τους Αμερικανούς, θέτοντας ως ενέχυρο το σύνολο του ποσοστού που ελέγχουν.

Τι προμήνυε έναν «καυτό» χειμώνα

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου όταν έγινε γνωστό πως οι Ολλανδοί της Reggeborgh απέκτησαν δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου (ποσοστό 12,5%) στον Όμιλο, μετά από συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Η ολλανδική εταιρεία μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Η Reggeborgh Invest, με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, είναι ένα πανίσχυρο fund, το οποίο αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, που ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι για το τρίτο τρίμηνο του 2020, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη ύψους 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε σε 23,4% έναντι 12,5% του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι.

Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 σε 439 εκατ. ευρώ, έναντι 400 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2020 και 463 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019.

Για το εννεάμηνο του 2020, το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου ανήλθε στα 136 εκατ. ευρώ έναντι 151 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider