Φοιτητική στέγη: Τι μπορείτε να νοικιάσετε με 300 ευρώ στην Αθήνα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοιτητική στέγη: Τι μπορείτε να νοικιάσετε με 300 ευρώ στην Αθήνα
Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους, αλλά κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως κοντά σε στάση του Μετρό.

Στο «κυνήγι» αναζήτησης φοιτητικής στέγης βρίσκονται και εφέτος χιλιάδες γονείς και φοιτητές, όπως παραδοσιακά συμβαίνει πάντα τέτοια εποχή. Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να ανέτρεψε τα δεδομένα για όλη τη χώρα μερικούς μήνες πριν, ωστόσο η ζωή πάντα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Και δη η… φοιτητική ζωή που είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Όπως εξηγούν παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς, η καλύτερη επιλογή για έναν νέο φοιτητή αφορά στην εύρεση στέγης σε εναλλακτικές οικονομικές περιοχές, είτε πρόκειται για γκαρσονιέρες πρώτου ορόφου 30-40 τμ με ενοίκιο έως 300 ευρώ, είτε για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια, από 60 τμ, κατάλληλα για συγκατοίκηση δύο φοιτητών με ενοίκιο έως 500 ευρώ.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους, αλλά κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως κοντά σε στάση του Μετρό.

«Είναι λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις του θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Όταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας θα κατανοήσει ότι οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, προκειμένου να εξηγήσει γιατί είναι τόσο σημαντικό οι πρωτοετείς φοιτητές που έρχονται να μείνουν στην Αθήνα να αναζητήσουν σπίτι που να εξυπηρετείται από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πού να αναζητήσουν οικονομικές κατοικίες οι νέοι φοιτητές

Όπως δείχνουν τα στοιχεία παλαιότερων ετών, πολλοί φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι για φοιτητική στέγη. Πρόκειται για μια περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει Μετρό και μπορεί να εξασφαλίσει άμεση μετακίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Με τη χρήση λεωφορείων, από το Περιστέρι ο φοιτητής μπορεί να βρεθεί εντός 10-15 λεπτών, μέσω της Λεωφόρου Θηβών ή/και Λεωφόρου Αθηνών, στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Αντίστοιχα, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μάλιστα, μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια, με στόχο τη συγκατοίκηση.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, τη Δάφνη, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Ας μην ξεχνάμε πως η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση Μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σε όλη την Αθήνα. Από τον Υμηττό και τον Βύρωνα ένας φοιτητές μπορεί εύκολα με το λεωφορείο να μετακινηθεί μέσω της Λεωφόρου Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του Μετρό.

Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν στο κέντρο, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε  πολλές οικονομικές περιοχές, οι οποίες διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα του Μετρό και του Ηλεκτρικού.

insider

 

insider

 

insider

Κι επειδή η αναζήτηση φοιτητικής στέγης δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι ειδικοί... δίνουν τα φώτα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι που όλοι οι γονείς πρέπει να έχουν στο μυαλό τους κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

Συμβουλές

1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.

2. Να αποφεύγετε να μισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.

4. Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνετε ποτέ προφορικές συμφωνίες. 

5. Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.

6. Εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχετε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή. Ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του μεσίτη και την καταβάλλουμε μόνο αν νοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.

7. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.

8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

9. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη).

10. Ελέγχουμε καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε.

11. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

12. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

13. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

14. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

15. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

16. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider