Εκτινάσσονται οι τιμές κατοικίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτινάσσονται οι τιμές κατοικίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 
Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται αύξηση 25,3% στις ζητούμενες τιμές πώλησης μέσα σε ένα χρόνο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη.

Αυξήσεις που ξεπερνούν το 20% καταγράφουν μέσα σε ένα έτος οι ζητούμενες τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τη επίσης ραγδαία αύξηση των ενοικίων στις συγκεκριμένες περιοχές τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου spitogatos.gr το τρίτο τρίμηνο του 2019 η μέση ζητούμενη τιμή για ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώθηκε στα 1.522 ευρώ/τμ από τα 1.214 ευρώ/τμ που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Οι τιμές κατέγραψαν δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 25,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση που καταγράφτηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί η μέση ζητούμενη τιμή εκτινάχθηκε κατά 28,3% μέσα σε ένα χρόνο από τα 1.019 ευρώ/τμ στα 1.308 ευρώ/τμ.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και ο Πειραιάς. Εκεί οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,6%, στα 1.361 ευρώ/τμ από τα 1.158 που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Συνολικά η πιο ακριβή περιοχή στην Ελλάδα είναι τα Νότια Προάστια της Αθήνας όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 2.553 ευρώ/τμ και ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια με 2.211 ευρώ/τμ. Στον αντίποδα, πιο φθηνή περιοχή της χώρας είναι ο Ν. Κιλκίς με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ/τμ και ακολουθεί ο Ν. Καρδίτσας με μέση ζητούμενη τιμή τα 522 ευρώ/τμ.

Δυτικά Προάστια και Πειραιάς παίρνουν τη σκυτάλη στα ενοίκια

Στο μέτωπο των ενοικίων Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφουν σχετικά ήπιες αυξήσεις της τάξης του 2,3% και του 8,4% αντίστοιχα. Και αυτό διότι στις συγκεκριμένες περιοχές τα ενοίκια κατέγραψαν μεγάλο άλμα κατά τη διάρκεια του 2018.

Φαίνεται όμως ότι έφθασε η ώρα και για άλλες περιοχές να αυξήσουν τις τιμές, καθώς τα ενοίκια στα κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης γίνονται απλησίαστα για τον περισσότερο κόσμο. Έτσι, τα ενοίκια στον Πειραιά αυξήθηκαν κατά 10,6% το τρίτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 27,3% κατέγραψαν τα ενοίκια στα Προάστια του Πειραιά. Αντίστοιχα αύξηση 23,8% κατέγραψαν τα ενοίκια στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, τα ενοίκια στους περιφερειακούς δήμους αυξήθηκαν κατά 12,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider