Μαζεύουν ρευστό οι ΑΕΕΑΠ – Ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζεύουν ρευστό οι ΑΕΕΑΠ – Ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Εθνικής Πανγαία, η οποία την Παρασκευή ανακοίνωσε  πως υπέγραψε σύμβαση για την έκδοση ενός κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου επταετούς διάρκειας.

Οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών είναι οι ελληνικές Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε μια εποχή που φαίνεται πως οι τιμές στα πολύ καλά ακίνητα αρχίζουν να ανεβαίνουν «οπλίζονται» με ρευστό κυρίως μέσω ομολογιακών δανείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Εθνικής Πανγαία, η οποία την Παρασκευή ανακοίνωσε πως υπέγραψε σύμβαση για την έκδοση ενός κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου επταετούς διάρκειας και ποσού έως 200 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τον όμιλο της Alpha Bank. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η νέα αυτή χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Πανγαία καθώς και για την εξόφληση ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού της ΠΑΝΓΑΙΑ υπολοίπου 50 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ η οποία είχε αναβάλει τη διαδικασία προσφοράς ομολογιών (senior notes) ονομαστικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ τον περσινό Μάιο εξαιτίας των ευμετάβλητων και δυσμενών συνθηκών των αγορών είχε προχωρήσει και τον περασμένο Δεκέμβριο στην έκδοση ενός κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας και ποσού έως 120 εκατ. ευρώ το οποίο είχε καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς

Η Trastor, που έχει ως στόχο να έχει χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, προχώρησε σε συμφωνία με τη Eurobank για δάνειο ύψους 28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύψει το «κενό» που δημιούργησε η απόφαση της αμερικανικής Varde Partners που κατέχει το 56% της ελληνικής ΑΕΕΑΠ να μειώσει το ποσό της ΑΜΚ που είχε προγραμματιστεί από τα 41,77 εκατ. στα 22,78 εκατ. ευρώ.

Για την χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που σχεδιάζει η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ θα συνάζει ομολογιακά δάνεια ύψους 18 εκατ. ευρώ με τη Eurobank και 1,1 εκατ. ευρώ με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Tο χαρτοφυλάκιο της ICI AEEAΠ ξεπέρασε σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά στα τέλη του 2018, καταγράφοντας αύξηση 55% από τον Δεκέμβριο του 2016 και 81% από το Δεκέμβριο του 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider