Ανατροπή με την ΑΜΚ της Trastor – Μείωσαν το ποσό οι Αμερικάνοι 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπή με την ΑΜΚ της Trastor – Μείωσαν το ποσό οι Αμερικάνοι 
H έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου κατά 22,7 εκατ. ευρώ.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας Varde Partners, η οποία ελέγχει το 56% της Trastor AEEΑΠ. Λίγες ώρες πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση και ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε προτείνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 42 εκατ. τελικά εισηγήθηκε η ΑΜΚ να περιοριστεί στα 22,7 εκατ. ευρώ.

Τελικά, η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου κατά 22,7 εκατ. ευρώ με στόχο το κεφάλαια αυτά να χρηματοδοτήσουν νέες αγορές ακινήτων. Οι λόγοι που οδήγησαν τους βασικούς μετόχους της Trastor σε αυτή την απόφαση δεν έγιναν γνωστοί καθώς στη χθεσινή γενική συνέλευση δεν επετράπη η είσοδος δημοσιογράφων.

Η χθεσινή συνέλευση έδωσε το πράσινο φως και για την αγορά τριών καταστημάτων και ενός χώρου γραφείων από διαγωνισμό του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 11,3 εκατ. ευρώ με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την ΑΜΚ. Από τα τρία καταστήματα τα δύο βρίσκονται στην Γλυφάδα και το τρίτο βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, ενώ ο χώρος γραφείων βρίσκεται στο Μαρούσι και είναι μισθωμένος από την κινεζική Huawei.

Παρά το «κούρεμα» της ΑΜΚ η διοίκηση της Trastor, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Grupo Dolphin στην Ελλάδα έναντι 27,4 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να έχει ως στόχο την αύξηση του χαρτοφυλακίου της τουλάχιστον στα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Φαίνεται, ωστόσο, πως τα κεφάλαια δεν θα προέλθουν από τους μετόχους αλλά από παλιό και νέο δανεισμό. Ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία με τη Eurobank για χορήγηση δανείου.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Varde Partners πάντως αποτέλεσε αφορμή για διάφορα σενάρια. Κάποιοι θεωρούν πως οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να μειώσουν τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν φέτος λόγω των συνεχόμενων εκλογών, ενώ άλλοι πιστεύουν πως απλά θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σταδιακά και εφόσον υπάρξει ανάγκη, καθώς ακόμη μπορούν να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επιτόκια.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί από την αγορά παρακολουθούν στενά τις αποφάσεις της Varde Partners, η οποία είναι εξάλλου και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά real estate αυτή τη στιγμή. Η αμερικανική εταιρεία, πέρα από την Trastor, συμμετέχει και στην Lamda Malls, η οποία είναι ιδιοκτήτρια των τριών μεγάλων εμπορικών κέντρων που έχει αναπτύξει η Lamda Development.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider