Χρονιά ρεκόρ για τις επενδύσεις από τις ΑΕΕΑΠ αναμένεται το 2019

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρονιά ρεκόρ για τις επενδύσεις από τις ΑΕΕΑΠ αναμένεται το 2019
Τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ΑΕΕΑΠ αντιπροσωπεύουν συνολική αξία περί τα 3 δισ. ευρώ

Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταγράψουν το 2019 οι επενδύσεις των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Πέρσι, από τους «θεσμικούς του real estate» επενδύθηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται οι επενδύσεις να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτό το ποσό, καθώς μόνο τα προσύμφωνα που υπογράφθηκαν το 2018 για το 2019 ξεπέρασαν σε αξία τα 185 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται και στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019, οι ΑΕΕΑΠ που δραστηριοποιούνται στη χώρα «αποτελούν τους πλέον ενεργούς επενδυτές στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκιά τους να αντιπροσωπεύουν συνολική αξία περί τα 3 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με την ΤτΕ, το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ για το 2018 υπερέβη τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 υπεγράφησαν, εντός του 2018, προσύμφωνα για επενδύσεις άνω των 185 εκατ. ευρώ.

Πού επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ

Οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα αφορούν κυρίως γραφεία και καταστήματα, με τα αντίστοιχα ποσοστά στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων σε όρους αξίας να είναι 47,5% και 40,7%.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια του 2018 αξιοπρόσεκτη δυναμική παρουσίασε ο ξενοδοχειακός κλάδος. Συγκεκριμένα, οι τουριστικές μονάδες αποτέλεσαν το 21,7% των νέων επενδύσεων πέρσι, σε όρους αξίας, τη στιγμή που το ποσοστό συμμετοχής των ξενοδοχείων επί του συνόλου της αξίας των χαρτοφυλακίων των ΑΕΕΑΠ, στο τέλος του 2017, ανερχόταν μόλις στο 2,4%.

Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον την άνοδο του τουρισμού και δεύτερον στην έλλειψη ποιοτικών χώρων γραφείων και εμπορικών καταστημάτων στη χώρα μας, λόγω της μηδενικής οικοδομικής δραστηριότητας της τελευταίας 10ετίας.

Δυναμική δείχνει και ο κλάδος των logistics, όπου σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η χώρα μας προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα πάντα με την ΤτΕ, κατά τη διάρκεια του 2018, το 8,4% των νέων επενδεδυμένων κεφαλαίων κατευθύνθηκαν προς τις αποθηκευτικές-βιομηχανικές χρήσεις.

Οι ΑΕΕΑΠ πάντως επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική. Ειδικότερα, το 81,9% των κεφαλαίων πέρσι τοποθετήθηκαν στην αγορά της Αττικής, εκ των οποίων ποσοστό 37,8% αφορά επενδύσεις στο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας και 33,4% στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider