Πώς θα κλείσει το deal Εθνικής Τράπεζας και Invel για τη Πανγαία 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα κλείσει το deal Εθνικής Τράπεζας και Invel για τη Πανγαία 
Οι όροι της μεταβίβασης έχουν καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την αρχική συμφωνία του 2013.

Θέμα ημερών είναι να κλείσει η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Invel Real Estate Management για το 33% της Εθνικής Πανγαία. Στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίμηνη παράταση που είχε δοθεί για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μένουν να καθοριστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν κυρίως με το τίμημα της συναλλαγής.

Οι όροι της μεταβίβασης του 33% της Εθνικής Πανγαία που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στη Invel έχουν καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την αρχική συμφωνία του 2013, όταν η τελευταία έγινε ο βασικός μέτοχος της ΑΕΕΑΠ αγοράζοντας το 66% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε πως η Εθνική θα διατηρούσε τη διοίκηση της Πανγαία για πέντε χρόνια (μέχρι 31/12/2018 πριν την παράταση) και στη συνέχεια θα ενεργοποιούταν το put & call option για το υπόλοιπο ποσοστό που παρέμεινε στον όμιλο της ΕΤΕ. Δηλαδή, μετά το τέλος της πενταετίας η μεν Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το ποσοστό της και η δε Invel έχει το δικαίωμα να ζητήσει να αγοράσει το εν λόγω ποσοστό.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Εθνική Τράπεζα διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής «δεν έχει λάβει γνωστοποίηση άσκησης του εν λόγω δικαιώματος προαίρεσης εκ μέρους της Invel, ούτε έχει καταρτίσει οποιαδήποτε σχετική συμφωνία μαζί της». Η επίσημη άσκηση του call option και η υπογραφή της συμφωνίας είναι μόνο το τελικό στάδιο μια μακράς διαδικασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πώς θα καθοριστεί το τίμημα

Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το τίμημα της συναλλαγής είναι αφενός η τιμή της μετοχής της Εθνική Παναγία το τελευταίο τρίμηνο του 2018 αλλά και η εσωτερική αξία της μετοχής (Net Asset Value –NAV).

Η μετοχή της Πανγαία, η οποία έχει και ελάχιστο free float και άρα ελάχιστες πράξεις, τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους είχε μείνει «κλειδωμένη» στα 4,72 ευρώ και η εσωτερική αξία της εταιρείας υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στα 4,95 ευρώ ανά μετοχή (στις 30/9/18 ήταν 4,9 ευρώ και στις 31/12/17 ήταν 4,8 ευρώ ανά μετοχή).

Το ζητούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να υπάρξει μια win-win συμφωνία όπου αφενός το 33% της Πανγαία θα πωληθεί πάνω από τη χρηματιστηριακή της αξία αλλά και με ένα discount σε σχέση με την εσωτερική της αξία.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με εξελίξεις σχετικά με αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας από την εταιρεία «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ», η Τράπεζα σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως έχει παραταθεί η διάρκεια της Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ της Τράπεζας και του ομίλου Invel μέχρι την 31/3/2019.

Αντίστοιχα, έχει παραταθεί το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς των μετοχών που κατέχει η ΕΤΕ από τον όμιλο Invel (call option) στη μεσοσταθμική τιμή μετοχής της «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ» του τελευταίου τριμήνου του 2018, με βάση τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται στη «Συμφωνία Μετόχων», όπως αυτή ισχύει.

Έως σήμερα η Τράπεζα δεν έχει λάβει γνωστοποίηση άσκησης του εν λόγω δικαιώματος προαίρεσης εκ μέρους της Invel, ούτε έχει καταρτίσει οποιαδήποτε σχετική συμφωνία μαζί της, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου της 18.3.2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider