Σε νέα εποχή μπαίνει η Εθνική Πανγαία – Ετοιμάζεται για αποχώρηση η ΕΤΕ 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέα εποχή μπαίνει η Εθνική Πανγαία – Ετοιμάζεται για αποχώρηση η ΕΤΕ 
Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την αγορά του Hilton Λευκωσίας.

Κανονικά συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Εθνική Πανγαία, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στους μετόχους. Καθώς όπως φαίνεται η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να αποχωρήσει πουλώντας το ποσοστό 33% που κατέχει στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας που είχε κάνει το 2013 με την Invel, η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Εθνική Τράπεζα θα ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει η αρχική σύμβαση του 2013 με την οποία η Invel Real Estate εξαγόρασε το 66% της μέχρι τότε θυγατρικής του ομίλου ΕΤΕ. Η τότε συμφωνία προέβλεπε πως η Εθνική θα διατηρούσε τη διοίκηση της Πανγαία για πέντε χρόνια και στη συνέχεια μπορούσε να επιλέξει να πουλήσει το υπόλοιπο 33% στην Invel. Η προθεσμία ήταν μέχρι 31/12/2018 αλλά δόθηκε μια τρίμηνη παράταση η οποία λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία θα ανακοινωθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο. Αυτό που μένει να φανεί είναι το αν η Invel Real Estate θα διατηρήσει το ποσοστό ή αν θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο άλλα funds. Ένα ακόμη σημείο που αναμένεται να ξεκαθαριστεί είναι το τίμημα της συναλλαγής. Με την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Πανγαία να βρίσκεται στα 1.246 εκατ. ευρώ το ποσοστό της ΕΤΕ αποτιμάται στα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζει το μπαράζ επενδύσεων

Η Πανγαία πάντως συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Χθες Τετάρτη ανακοινώθηκε η αγορά του Hilton Λευκωσίας από την Vibrana Holdings Ltd., η οποία ανήκει κατά 90% στην Πανγαία και κατά 10% στην Invel. To deal ύψους 54,9 εκατ. ευρώ έρχεται λίγους μήνες μετά από την εξαγορά του Holiday Inn της Λευκωσίας αντί 11,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία ολοκληρώνει και την εξαγορά του CYREIT Variable Investment Company της Τράπεζας Κύπρου που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 21 εμπορικών ακινήτων στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Πανγαία επιλέγει να μείνει εκτός «πολέμου προσφορών» για τα ελάχιστα καλά ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά μέσω διαγωνισμών. Για αυτό εξάλλου δεν υπέβαλε και προσφορά για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έβγαλε πρόσφατα στην αγορά η Alpha Bank. Αντίθετα αγοράζει στοχευμένα ακίνητα με υψηλές αποδόσεις αλλά προχωρά και στην αγορά έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider