«Παράταση ζωής» θέλει η Ektasis Development

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράταση ζωής» θέλει η Ektasis Development

Η ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκεμβρίου θεωρείται κρίσιμη ημερομηνία για την Ektasis Development, μια από τις εταιρείες ανάπτυξης ακίνητων που μεσουρανούσαν στην ελληνική αγορά, καθώς τότε εκδικάζεται η αίτηση των τραπεζών για την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή που θα σημάνει το τέλος της εταιρείας και τον πλειστηριασμό των ακινήτων της. Όμως, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Ektasis Παναγιώτης Ευθυμίου δεν εγκαταλείπει τα όπλα και ετοιμάζεται να καταθέσει νέο σχέδιο διάσωσης.

«Η εταιρεία διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και οικοπέδων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνει ξανά βιώσιμη», αναφέρει στο insider.gr ο κ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι υπάρχει δηλωμένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν νέα έργα.

Η αλήθεια είναι ότι το χαρτοφυλάκιο της Ektasis έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή της κρίσης. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 31 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας 110 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 η αξία του χαρτοφυλακίου μαζί με τις συμβάσεις leasing ξεπερνούσε τα 320 εκατ. ευρώ. Σήμερα επίσης η εταιρεία εμφανίζει 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο ως έσοδα από ενοίκια κτηρίων. Τα έ τοιμα ακίνητα που προσφέρουν εισόδημα όμως είναι η μειοψηφία καθώς τα περισσότερα ακίνητα που έχουν μείνει στην Ektasis είναι οικόπεδα.

Η εκκαθάριση της Ektasis σημαίνει ότι όλα αυτά τα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, να πωληθούν σε τιμή μικρότερη από την πραγματική τους αξία και σίγουρα δεν θα καλύψουν τον δανεισμό της εταιρείας που υπολογίζεται γύρω στα 120 εκατ. ευρώ.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική ο κ. Ευθυμίου ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο δικαστήριο μια νέα πρόταση που θα δίνει προοπτική στην εταιρεία. Στο επίκεντρο του σχεδίου διάσωσης της Ektasis βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά «φιλέτα» της εταιρείας, επιφάνειας 17 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο «δαχτυλίδι» της Κηφισίας και της Αττικής οδού.

Εκεί μπορεί να αναπτυχθεί πολυτελές κτήριο γραφείων, το οποίο θεωρείται ότι σίγουρο πως θα προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών για να το χρηματοδοτήσουν αλλά και εταιρειών για να νοικιάσουν ή να αγοράσουν χώρους. Τα έσοδα από αυτή την ανάπτυξη θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες μικρότερες αναπτύξεις σε οικόπεδα που διαθέτει η εταιρεία σε Κηφισιά, Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο δημιουργώντας το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης για να μπει σε διαδικασία αποπληρωμή των δανείων της.

Εξάλλου όπως διαπιστώνουν συνεχώς εκθέσεις εταιρειών της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ποιοτικών χώρων γραφείων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευκαιρίες για την συγκεκριμένη αγορά. Όπως αναφέρει η εταιρεία Arbitrage RE σε πρόσφατη έκθεσή της για το 2018, «κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς γραφειακών χώρων παραμένει η έλλειψη κτιρίων υψηλών προδιαγραφών που να πληρούν τις ανάγκες σύγχρονων χώρων υποδοχής, ευέλικτης χρήσης, με ενεργειακή αποδοτικότητα και βιοκλιματικό σχεδιασμό».

Τα προηγούμενα σχέδια διάσωσης

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία έχει παρουσιάσει σχέδια αναδιάρθρωσης.

Μέχρι πρόσφατα η πλευρά Ευθυμίου βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες για διευθέτηση των οφειλών της, έχοντας παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση έχοντας εξασφαλίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της Spinnaker Capital.

Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το επενδυτικό ενδιαφέρον συνοδευόταν και από σημαντικό «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider