Παρατάθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρατάθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η παράταση κρίθηκε αναγκαία για το 2020.

Διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού προβλέπει την παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου, της προθεσμίας πραγματοποίησης των ετήσιων γενικών συνελεύσεων για την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ανωνύμων εταιρειών.

Με τη σχετική διάταξη το υπουργείο Ανάπτυξης ικανοποίησε αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που είχε θέσει το ζήτημα από τα μέσα Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας είχε ζητήσει επισημά από την κυβέρνηση ειδικά για φέτος, να μεταφερθεί η προθεσμία της πραγματοποίησης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των ανωνύμων εταιρειών για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων μέχρι τις 31/10/2020 και η ανάρτηση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ μέχρι 20/11/2020.

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έτσι με ρύθμιση που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο μετέφερε την προθεσμία διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης των ανωνύμων εταιρειών για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων μέχρι τις 31/10/2020.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η παράταση κρίθηκε αναγκαία για το 2020 λόγω :

-Της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019, μέχρι την 31η Αυγούστου 2020.

-Του χρονικού διαστήματος από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο θεωρείται πολύ μικρό για την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων από τους λογιστές-φοροτεχνικούς και τη χορήγηση του φορολογικού πιστοποιητικού από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider