Πέντε δήμοι θα «εκπαιδευτούν» στις βιώσιμες πρακτικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε δήμοι θα «εκπαιδευτούν» στις βιώσιμες πρακτικές
Επιλέχθηκαν οι πέντε δήμοι που θα υποστηρίξει το ΚΑΠΕ μέσα από το έργο Beacon.

Πέντε ελληνικοί δήμοι θα «μυηθούν» στις διαδικασίες και τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης με την υποστήριξη του ΚΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, με το έργο BEACON - Bridging European and Local Climate Action το ΚΑΠΕ θα υποστηρίξει πέντε ελληνικούς δήμους για την περαιτέρω ανάπτυξη των Σχεδίων Δράσης τους για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το BEACON, που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU), στο πλαίσιο του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI) στοχεύει στη σύνδεση δημοτικών φορέων από τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, που αναζητούν βιώσιμες λύσεις για την ανάπτυξη των πόλεών τους, αλλά αντιμετωπίζουν εμπόδια για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Μέσω κοινών δράσεων μάθησης, δικτύωσης και προσαρμοσμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι εκπρόσωποι των Δήμων θα αποκτήσουν τεχνικές και διαδικαστικές δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν, να βελτιώσουν και να εφαρμόσουν μέτρα στον τομέα της οικονομίας χαμηλών εκπομπών.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής του έργου, θα συμμετάσχουν οι δήμοι:

1. Αγίου Δημητρίου (σε σύμπραξη με τον Δήμο Bottrop της Γερμανίας)

2. Καλαμάτας

3. Σύρου - Ερμούπολης

4. Φαρσάλων

5. Δωρίδας

Οι προβλεπόμενες δράσεις αφορούν:

- Διακρατικά εργαστήρια ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ Δήμων με τη συμμετοχή ειδικών, που θα δώσουν νέα ώθηση στις δημοτικές δράσεις στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και άλλων σχετικών θεμάτων. Οι Ελληνικοί Δήμοι θα μετέχουν, από κοινού με Δήμους της Πορτογαλίας, σε 6 Περιφερειακά εργαστήρια, που θα λάβουν χώρα εναλλάξ στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.

- Εξατομικευμένη καθοδήγηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες από εμπειρογνώμονες, που θα εξοπλίσουν τους Δήμους με τεχνικές και διαδικαστικές δεξιότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εφαρμογή τοπικών μέτρων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

- Δύο Ευρωπαϊκά Δημοτικά Συνέδρια, που θα συγκεντρώσουν εκπροσώπους από το τοπικό, το περιφερειακό και το εθνικό επίπεδο, για να συζητήσουν στρατηγικές και προσεγγίσεις την κλιματική δράση και το ρόλο των Δήμων σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και για να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους συναδέλφους σε εποικοδομητικό κλίμα.

- Διμερείς συνεργασίες πόλεων (Climate Partnerships), που θα ενισχύσουν το πνεύμα της συνεργατικότητας και θα καταστήσουν την ανάπτυξη σχεδίων δράσης για το κλίμα ένα κοινό έργο. Στην Ελλάδα ο Δήμος Αγίου Δημητρίου θα συνεργαστεί με το Δήμο Bottrop της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider