Η BASF δημιουργεί στη Λακωνία έναν ελαιώνα διαφορετικό από τους άλλους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η BASF δημιουργεί στη Λακωνία έναν ελαιώνα διαφορετικό από τους άλλους
Έναν πρότυπο ελαιώνα με την ονομασία «αειφόρο λιοστάσι» δημιουργεί η BASF.

Έναν πρότυπο ελαιώνα με την ονομασία «αειφόρο λιοστάσι» δημιουργεί η BASF με στόχο να αναδείξει νέες βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές. Το project στοχεύει μεταξύ άλλων στη διατήρηση της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος, την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας

Πρόκειται για ένα κτήμα, στα Λιρά Λακωνίας, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, από τα οποία τα 40 θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή νέων, καινοτόμων λύσεων και βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας αλλά και παραδοσιακών πρακτικών, με στόχο τη βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια.

Αυτή η γεωργική εκμετάλλευση θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Farm Network, ένα δίκτυο συνεργασιών της BASF. Το Ευρωπαϊκό Farm Network ιδρύθηκε το 2002 και περιλαμβάνει γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσω αυτού του δικτύου, θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλύτερων πρακτικών και το Ελληνικό αειφόρο λιοστάσι θα αναδειχτεί ως τόπος συνάντησης παραγωγών, γεωπόνων, ερευνητών, ειδικών, πανεπιστημιακών, και άλλων φορέων σε διεθνές επίπεδο.

Το «αειφόρο λιοστάσι» ανήκει στον νέο παραγωγό Κώστα Τσιγκούνη, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας παραγωγών Μολών Λαβέ, η οποία συγκεντρώνει 523 πιστοποιημένους παραγωγούς, με συνολική καλλιεργήσιμη έκταση 8.700 στρεμμάτων και ετήσια παραγωγή περίπου 2.500 τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ΠΓΕ Λακωνίας.

Στο επίκεντρο της Μολών Λαβέ είναι το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης γεωργικών πρακτικών. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μολών Λαβέ είναι καθαρό, παράγεται με φυσικές μεθόδους ψυχρής έκθλιψης και κατασταλάζει και αποθολώνεται μόνο με τη μέθοδο της φυσικής καθίζησης. Έτσι εξασφαλίζεται πλούσια γεύση και άρωμα, ενώ διατηρούνται όλα τα ωφέλιμα συστατικά.

Όπως αναφέρει η εταιρεία «στηρίζουμε τον αγρότη στην προστασία και τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής, προσφέροντας του έτσι τη δυνατότητα να παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider