«Πολύχρωμα» ομόλογα 2 τρισ. δολαρίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πολύχρωμα» ομόλογα 2 τρισ. δολαρίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από την έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου στον κόσμο από την Πολωνία.

Από μια «πολύχρωμη βεντάλια» με πράσινα, μπλε και άλλα ομόλογα θα κληθούν μελλοντικά να επιλέξουν οι επενδυτές καθώς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις συνδυάζουν τη χρηματοδότηση με τρόπους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι στιγμής τα πράσινα ομόλογα τα οποία αφορούσαν σε φωτοβολταϊκα και αιολικά πάρκα ήταν τα πιο διαδεδομένα αν και η χρηματοδότηση παρέμενε κάπως "εξειδικευμένη".

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει καθώς μια αγορά αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εξελίσσεται ραγδαία ενώ ο χρηματοοικονομικός τομέας επινοεί νέους τρόπους για το branding αυτού του χρέους. Η ηθική διάσταση συνυπολογίζεται στις επενδύσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αλλά το θεσμικό πλαίσιο εξακολουθεί να στερειται σαφήνειας και ενιαίων προτύπων.

«Είναι συγκεχυμένο», αναφέρει αναλύοντας σχετικά ο Taimur Hyat, διευθύνων σύμβουλος της PGIM, προσθέτοντας ότι περισσότεροι καθολικοί κανόνες και λιγότερος κατακερματισμός θα ήταν «εξαιρετικά χρήσιμοι» για την PGIM προκειμένου να χρησιμοποιήσει περιουσιακά στοιχεία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει τη μετάβαση σε έναν πιο πράσινο πλανήτη. Οι σαφείς οδηγίες θα αποτρέψουν επίσης τον κίνδυνο για το greenwashing, σημειώνει.

Έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από την έκδοση του πρώτου πράσινου κρατικού ομολόγου στον κόσμο από την Πολωνία (η οποία εξαρτάται από τον άνθρακα) και τότε ο βασικός στόχος ήταν να διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερου άνθρακα. Τώρα οι αναδυόμενες spin-off περιλαμβάνουν μπλε ομόλογα για τη χρηματοδότηση θαλάσσιων έργων, καφέ ή μεταβατικά ομόλογα για βιομηχανίες που είναι πολύ ρυπογόνες, ομόλογα για τη βιοποικιλότητα κλπ. Υπάρχουν ακόμη και κοινωνικά ομόλογα και ομόλογα που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας τα οποία θα βοηθησουν την κοινωνία να θέσει ευρύτερους στόχους.

Οι κινεζικές τράπεζες εξέδωσαν τα πρώτα τους μπλε και ουδέτερα από άνθρακα ομόλογα τους τελευταίους μήνες. Το Πακιστάν επιδιώκει την ελάφρυνση του χρέους προσφέροντας ομόλογα που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να κάνει ντεμπούτο ομολόγων διατήρησης της άγριας ζωής για την προστασία των ρινόκερων στην Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη σπάσει τα ρεκόρ ζήτησης στην αγορά με των κοινωνικών ομολόγων. Τα κυβερνητικά κίνητρα για ανάκαμψη από την πανδημία, μαζί με μια σειρά από φιλοδοξίες για μηδενικές εκπομπές, θα μπορούσαν «να επιταχύνουν αυτήν την τάση και να συμβάλουν στην απότομη άνοδο των δανείων και των θεματικών ομολόγων που συνδέονται με την αειφορία το 2021 και το 2022», δήλωσε ο Gabriel Wilson-Otto , παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας αειφορίας στην BNP Paribas Asset Management.

Και αυτό δεν είναι κάτι πολύ μακρινό. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η Pilgrim's Pride Corp., ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς κοτόπουλου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πουλάει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ομόλογα που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους, το μεγαλύτερο για το είδος στην αγορά υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι δανειολήπτες πούλησαν τα πρώτα ομόλογα ουδέτερου άνθρακα της χώρας τον περασμένο μήνα καθώς το κράτος έχει κινητοποιηθεί για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του Προέδρου Xi Jinping για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider