Νεπάλ: Τα σκουπίδια του Έβερεστ γίνονται ... τέχνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νεπάλ: Τα σκουπίδια του Έβερεστ γίνονται ... τέχνη

Τα σκουπίδια που συλλέγονται από το Όρος Έβερεστ πρόκειται να μετατραπούν σε τέχνη και να προβληθούν σε μια γκαλερί, με απώτερο στόχο να αναδειχθεί η ανάγκη να μην μετατραπεί σε σκουπιδότοπο το ψηλότερο βουνό του κόσμου .

Χρησιμοποιημένα μπουκάλια οξυγόνου, σχισμένες σκηνές, σχοινιά, σπασμένες σκάλες, δοχεία και πλαστικές συσκευασίες που απορρίπτονται από ορειβάτες και πεζοπόρους βρίσκονται διάσπαρτα σε μια διαδρομή 8,848,86 μέτρων και τις γύρω περιοχές.

Ο Tommy Gustafsson, συνιδρυτής του Sagarmatha Next Center - ένα κέντρο πληροφοριών επισκεπτών και ανακύκλωσης απορριμμάτων - δήλωσε ότι ξένοι και ντόπιοι καλλιτέχνες θα ασχοληθούν με τη δημιουργία έργων τέχνης από απορρίμματα ενώ θα εκπαιδεύσουν τους τοπικούς πληθυσμούς στο να μετατρέψουν τα σκουπίδια σε θησαυρούς.

«Θέλουμε να δείξουμε πώς μπορείτε να μετατρέψετε τα στερεά απόβλητα σε πολύτιμα έργα τέχνης… και να ενισχύσετε την απασχόληση και να δημιουργήσετε εισόδημα», δήλωσε ο Gustafsson στο Reuters.

«Ελπίζουμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα σκουπίδια και να τα διαχειριστούμε», είπε.

Το Κέντρο το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 3.780 μέτρων στο Syangboche αναμένεται να ανοίξει για το κοινό την άνοιξη, αλλά θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των επισκεπτών λόγω της πανδημίας.

Προϊόντα και έργα τέχνης θα παρουσιαστούν για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το περιβάλλον ή θα πουληθούν ως αναμνηστικά με τα έσοδα που προορίζονται για τη διατήρηση της περιοχής, ανέφερε ο υπεύθυνος του κέντρου.

Το 2019, περισσότεροι από 60.000 πεζοπόροι, ορειβάτες και οδηγοί επισκέφτηκαν την περιοχή.

Η κορυφή του Έβερεστ κατακτήθηκε για πρώτη φορά από τους Νεοζηλανδούς Sir Edmund Hillary και Sherpa Tenzing Norgay το 1953.

Από τότε, περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει 6.553 αναβάσεις στο Νεπάλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider