Η Τράπεζα της Γαλλίας γυρνά την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τράπεζα της Γαλλίας γυρνά την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα απομακρυνθεί από τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον άνθρακα και θα περιορίσει την έκθεση στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο έως το 2024 ως μέρος της στροφής προς πιο φιλικά προς το περιβάλλον περιουσιακά στοιχεία.

Πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να κάνουν πιο "πράσινα" τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου να δώσουν ώθηση σε μια λιγότερο επιζήμια για το περιβάλλον οικονομία.

Η Τράπεζα της Γαλλίας διαχειρίζεται 22 δισεκατομμύρια ευρώ (26,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δικές της επενδύσεις ανεξάρτητα από τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Όπως δήλωσε, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δεν θα επενδύει πλέον σε εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το 2% των εσόδων τους με τη χρήση άνθρακα ενώ θα μειώσει το κατώτατο όριο στο μηδέν έως το τέλος του 2024. Επί του παρόντος το κατώτατο όριο ανέρχεται στο 10%.

Ανέφερε επίσης ότι θα αποκλείσει έως το 2024 εταιρείες των οποίων πάνω από το 10% των εσόδων προέρχονται από το πετρέλαιο ή το 50% από το φυσικό αέριο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποφύγει τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total.

Τέλος, ως μέτοχος, θα καταψηφίσει επίσης από φέτος νέα έργα ορυκτών καυσίμων από τις εταιρείες στις οποίες επενδύει.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider