Πιο πράσινη τείνει να γίνει η ... αεροπορία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο πράσινη τείνει να γίνει η ... αεροπορία
Σε διαφοροποίηση του τύπου καυσίμων προχωρούν πολλές αεροπορικές.

Όταν η πρώτη εμπορική πτήση απογειώθηκε την 1η Ιανουαρίου 1914, σίγουρα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν αποτελούσαν βασικό λόγο ανησυχίας για την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, έναν αιώνα αργότερα, το 2019, οι δράσεις της ακτιβίστριας Greta Thunberg συνέβαλαν στην κατανόηση του σουηδικού όρου «flygskam», η οποία μεταφράστηκε ως «ντροπή πτήσης» στον υπόλοιπο κόσμο. Η απόφασή της να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό με βάρκα, αντί να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο, για να παρακολουθήσει μια σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στην πραγματικότητα, ήταν ο Σουηδός τραγουδιστής Staffan Lindberg, ο οποίος ξεκίνησε το κίνημα το 2017 με την υπόσχεσή του να εγκαταλείψει τα αεροπορικά ταξίδια.

Ο στόχος του flygskam είναι να επηρεάσει τα άτομα να μειώσουν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους με σκοπό, κατ' επέκταση, τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπλάνα.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε ένα ανησυχητικό δεδομένο: ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις αεροπορικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 2,5% περίπου των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών το 2018, αυτές αυξήθηκαν κατά 32% από το 2013 έως το 2018.

Σύμφωνα με τη NASA, η «πράσινη αεροπορία» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει δραστηριότητες στον κλάδο που βελτιώνουν την απόδοση των αεροσκαφών και μειώνουν την ηχορύπανση και τα αέρια του θερμοκηπίου (όλα αυτά με τη σειρά τους μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα).

Οι αεροπορικές εταιρίες, οι κατασκευαστές αεροσκαφών και τα αεροδρόμια λαμβάνουν όλα τα σημαντικά μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η βιομηχανία εξελίσσεται για να παρέχει στους καταναλωτές που έχουν συνείδηση ​​του περιβάλλοντος πιο πράσινες επιλογές.

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει πιο πράσινη η αεροπορία είναι η διαφοροποίηση του τύπου καυσίμων με τη χρήση βιώσιμων καυσίμων αεροσκαφών, τα οποία μπορούν να παραχθούν από φυτά, φύκια, μαγειρικό λάδι και ακόμη και αστικά απόβλητα.

Τα βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας αποτελούν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα το συμβατικό καύσιμο αεριωθούμενων αεροσκαφών, καθώς έχουν τις ίδιες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

Το 2019, μια εμπορική πτήση της Etihad Airways τροφοδότησε ένα Boeing 787 Dreamliner χρησιμοποιώντας ένα μίγμα αεριωθουμένων και βιοκαυσίμων από το Salicornia, ένα φυτό που αναπτύσσεται στην έρημο του Αμπού Ντάμπι. Επιπλέον, περισσότερες από 170.000 πτήσεις μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει μείγματα βιοκαυσίμων, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων από την Qantas Airways, την United Airlines, την Virgin Atlantic και την Alaska Airlines.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider