Έρχονται made in Greece οργανικά φωτοβολταϊκά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται made in Greece οργανικά φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά από οργανικά ηλεκτρονικά θα μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των θερμοκηπίων καθώς θα παρέχουν τη δυνατότητα να παραχθεί ενέργεια ίση με το 1/3 των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων ενός θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα ευνοείται η βλαστική ανάπτυξη και η απόδοση της εγκατεστημένης καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, ενέργεια από τον ήλιο θα τροφοδοτεί τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ενός θερμοκηπίου, το σύστημα ψύξης/θέρμανσης, το σύστημα εξαερισμού ή ακόμα και τους αισθητήρες που καταγράφουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το εγχείρημα ελληνικής εταιρείας στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι συνδεδεμένη με το Εργαστήριο Νανοτεχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι μελέτες που έχουν γίνει αναδεικνύουν σειρά πλεονεκτημάτων καθώς ως υλικά είναι ημιδιαφανή, δηλαδή επιτρέπουν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να τα διαπεράσει, σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβαλταϊκά, τα οποία είναι αδιαφανή.

«Εγκαθιστώντας οργανικά φωτοβολταϊκά, στην οροφή μιας θερμοκηπιακής εγκατάστασης, είναι δυνατό να παραχθεί ενέργεια ίση με το 1/3 των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων ενός θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα η βλαστική ανάπτυξη και η απόδοση της εγκατεστημένης καλλιέργειας, ευνοείται, καθώς τα καλλιεργούμενα φυτά προστατεύονται από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Με αφετηρία τα πειραματικά αποτελέσματα της έρευνας που έλαβε χώρα, φαίνεται να ανοίγεται ένας νέος δρόμος για την εφαρμογή και την προώθηση της τεχνολογίας των Οργανικών Φωτοβολταϊκών, στον κλάδο των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων», εξηγεί ο Χρήστος Ζήσης γεωπόνος που ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία.

«Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες» του ΑΠΘ, αποτέλεσε την πρώτη μου επιλογή διότι προσφέρει στους σπουδαστές, υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες, λέει ο Χρήστος Ζήσης. « Η αλληλεπίδραση μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών γνωστικών πεδίων οδηγεί σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα και συνεργασίες. Η επιλογή μου να στραφώ στο Μεταπτυχιακό αυτό, ως απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, επηρεάστηκε από τους παραπάνω παράγοντες έχοντας στόχο την καινοτομία», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider